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I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.  

	
	Mr. Carl W. S. Chun
	
	Director

	
	Ms. Deborah L. Brantley
	
	Senior Analyst


  The following members, a quorum, were present:

	
	Ms. Margaret Patterson
	
	Chairperson

	
	Mr. William Powers
	
	Member

	
	Ms. Mae Bullock
	
	Member



The applicant and counsel if any, did not appear before the Board.


The Board considered the following evidence:


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:  

1.  The applicant requests reconsideration of his previous request that his transfer to the Retired Reserve be revoked, that he be reinstated to active reserve status as an Individual Mobilization Augmentee (IMA), and that he be reconsidered for promotion to lieutenant colonel.

2.  The applicant states, in effect, that while Army regulations mandate the involuntary retirement of “a Reserve major twice non-selected for promotion” he was mobilized at the time of his involuntary retirement and as such, should have been afforded the treatment prescribed for “active duty” majors and “retained in our Army of One.”

3.  He states that the requirement for discharge for “a two-time non-selectee” is not hard and fast and that the Board previously noted the selective retention of medical professionals and also discussed “that the policy requiring discharge/retirement has since been rescinded.”

4.  The applicant also argues that he has recently learned that officers in a similar predicament as him (mobilized officers performing duty for extended hours each day) wrote to the president of the promotion selection board requesting that the requirement to have completed at least 50 percent of the Command and General Staff College for promotion to lieutenant colonel be waived.  He notes that he has learned that some of those requests were approved and that officers were “conditionally promoted based upon this request.”  He states that he was not aware that such an allowance was being made until after the promotion board results were published.

5.  The applicant provides no new evidence in support of his request.

CONSIDERATION OF EVIDENCE: 

1.  Incorporated herein by reference are military records which were summarized in the previous consideration of the applicant's case by the Army Board for Correction of Military Records (ABCMR) in Docket Number AR2002081331, on 

3 June 2003.

2.  The applicant’s recent submission, while not containing any new evidence, is a new argument which requires referral to the Board.

3.  During the applicant’s initial period of military service, as a member of the Adjutant General’s Corps Branch, he served in both the enlisted and officer personnel management arena.  He was promoted to the grade of major in July 1994.

4.  Seven years later, in 2001 he was considered and not selected for promotion to the grade of lieutenant colonel.  He was mobilized in support of Operation Nobel Eagle in November 2001.  His second non-selection occurred in 2002.  In August 2002 he met the military education requirement for promotion to the grade of lieutenant colonel by completion of 50 percent of the Command and General Staff Officer Course.

5.  Army Regulation 135-155 states that to qualify for selection, commissioned officers must complete certain military educational requirements, not later than the day before the selection board convening date.  For promotion to the grade of lieutenant colonel, the education requirement is completion of 50 percent of the Command and General Staff Officer Course.  The regulation also notes that requests for exceptions to nonstatutory promotion requirements may be submitted to the Chief, Office of Promotions (Reserve Component) in St. Louis.  Waiver requests must contain complete justification, including recommendations of intermediate commanders when applicable.  In similar cases, however, the Office of Promotions (Reserve Component) has opined that retroactive waiver requests for past criteria will not be approved by that organization.  Additionally, they have noted that a waiver of an education requirement was not a guarantee that the individual would be selected for promotion, but if selected, the earliest date for promotion would be the date the individual completed the educational requirement for which the waiver was granted.

6.  Telephonic information obtained by a member of the Board’s staff from the Office of Promotions (Reserve Component) indicated that occasionally an officer would submit a letter to the President of the Promotion Board in which they are, in effect, requesting a waiver of the education requirement.  The individual’s letter is then forwarded to the Chief, Office of Promotions, and, providing that the letter is received prior to the Promotion Board convening date, the Chief, Office of Promotions could grant a waiver.  In such cases, again providing the process is completed prior to the convening date of the board would result in an individual being considered for promotion with a waiver.  However, should the individual be selected for promotion, he/she would not be promoted until completion of the education requirement.  The Office of Promotion, in notifying the individual that an education waiver has been granted, informs him/her that they have 18 months in which to complete the education requirement.

7.  Army Regulation 135-155 also states that an officer under consideration may write to the selection board inviting attention to any matter of record deemed vital to his or her consideration.  Appropriate written communications to a selection board will be considered if received not later than the day before the selection board convening date.

8.  Army Regulation 135-155 states that an officer who twice fails to be selected for promotion to the grade of captain, major, or lieutenant colonel will be removed from active status unless subsequently placed on a promotion list, selected for continuation, or retained under any other provision of law.

9.  Army Regulation 600-8-29, which applies to officers on the active duty list (ADL), also states, in effect, that an officer on the ADL who has failed to be selected for promotion to captain, major, or lieutenant colonel a second time will be subjected to separation unless selected for continuation or retained under any other provision of law.

DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  The applicant had nearly 7 years between the date of his promotion to major and his initial consideration for promotion to lieutenant colonel in which to complete the educational requirement for promotion consideration.  He was not mobilized until November 2001, well after his initial nonselection, and did not complete the education requirement until August 2002, several months after his second consideration.  

2.  The regulation governing the promotion of Reserve Component officers clearly defines the educational requirements for promotion and provides an avenue for requesting an education waiver and for communicating with promotion board.  Clearly the applicant, who, it has been noted did serve in the capacity as chief of both enlisted and officer management at one point during his career, should have been aware of not only the education requirements but the procedure for requesting a waiver, or at the very least should have been able to contact someone who might have been able to provide him with such guidance.  His contention that he was not aware of such an avenue is not sufficiently mitigating to warrant either reinstatement to an active reserve status or reconsideration for promotion.

3.  The applicant’s argument that because he was in a “mobilized” status at the time of his second non-selection, he should be afforded the same treatment of an “active duty” major and be “retained in our Army of one” is without foundation.  Officers twice not selected for promotion to lieutenant colonel, whether in a Reserve Component or on Active duty, are equally subjected to separation action.

4.  The applicant is correct in noting that discharge/retirement is not a “requirement” for a two-time non-selectee.  However, he was considered and not selected for retention.  He has not provided a sufficiently compelling argument for retention that would justify affording him retention while denying other individuals that same benefit.

5.  There is no evidence of any error or injustice in the applicant’s non-selection for promotion and subsequent release from an active status and as such there is no basis for relief.

BOARD VOTE:
________  ________  ________  GRANT RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

__MP ___  __WP___  ___MB __  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

The evidence presented does not demonstrate the existence of a probable error or injustice.  Therefore, the Board determined that the overall merits of this case are insufficient as a basis to amend the decision of the ABCMR set forth in Docket Number AR2002081331, dated 3 June 2003.



___Margaret Patterson___


        CHAIRPERSON

INDEX

	CASE ID
	AR2003095269

	SUFFIX
	

	RECON
	YYYYMMDD

	DATE BOARDED
	20040617

	TYPE OF DISCHARGE
	(HD, GD, UOTHC, UD, BCD, DD, UNCHAR)

	DATE OF DISCHARGE
	YYYYMMDD

	DISCHARGE AUTHORITY
	AR . . . . .  

	DISCHARGE REASON
	

	BOARD DECISION
	DENY

	REVIEW AUTHORITY
	

	ISSUES         1.
	131.00

	2.
	

	3.
	

	4.
	

	5.
	

	6.
	


2
6

