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DEPARTMENT OF THE ARMY

BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS
1901 SOUTH BELL STREET 2ND FLOOR
ARLINGTON, VA  22202-4508
ABCMR Proceedings (cont)                     AC        

ABCMR Record of Proceedings (cont)                                     AR20040003402                         


RECORD OF PROCEEDINGS


IN THE CASE OF:       mergerec 

 mergerec 

BOARD DATE:            26 April 2005            


DOCKET NUMBER:   AR20040003402mergerec 

I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.  

	
	Mr. Carl W. S. Chun
	
	Director

	
	Mrs. Nancy L. Amos
	
	Analyst


The following members, a quorum, were present:

	
	Mr. Melvin H. Meyer
	
	Chairperson

	
	Ms. Karen A. Heinz
	
	Member

	
	Mr. Lawrence Foster
	
	Member



The Board considered the following evidence: 


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:  

1.  The applicant requests that her records be corrected to show she was granted 3 years, 7 months, and 1 day of constructive service credit and to show she was appointed a first lieutenant.

2.  The applicant states that she was not granted constructive service credit for her Master's degree or for 6 months of clinical experience (during which time she was licensed).  She was called to active duty in February 2004 in support of Operation Iraqi Freedom.  Due to the error in her entry grade, she is suffering both professionally and financially.

3.  The applicant provides transcripts showing her undergraduate and graduate degrees; her oath of office; her letter of appointment; an extract from Department of Defense Instruction (DODI) 6000.13; an extract from Army Regulation          135-101; Florida Department of Health, Health Licensee Information; a Certification Status Report; and an ARPC Form 4111 (Computation Sheet for Establishing Adjusted DOR and PPED of AMEDD RC Officer.

CONSIDERATION OF EVIDENCE: 

1.  The applicant attended Nova Southeastern University during the 1995 Winter, 1995 Fall, and 1996 Winter semesters and earned her Bachelor of Science degree.  

2.  The applicant attended Nova Southeastern University during the 1995 Winter, 1995 Fall, and 1996 Winter semesters and earned her Master of Public Health degree.

3.  On 2 January 1997, the State of Florida issued the applicant a Physician Assistant license.  

4.  On 6 December 1996, the applicant was certified by the National Commission on Certification on Physician Assistants.

5.  The applicant was appointed a second lieutenant in the U. S. Army Reserve, in specialty 65D (Physician Assistant), on 6 January 2000.  She had been granted 1 year, 5 months, and 28 days of constructive service credit for work experience.

6.  In the processing of this case, an advisory opinion was obtained from the     U. S. Army Recruiting Command (USAREC).  USAREC opined that the applicant had been appropriately awarded constructive credit of 1 year, 5 months, and      28 days for work experience.  USAREC noted that she had earned her Bachelor of Science and Master's degree concurrently in May 1996.  The Bachelor of Science degree was the basic qualifying degree which made her eligible to enter the Army as a Physician Assistant.  DODI 6000.13, paragraph 6.1.2.2.2 states that "No additional credit may be given for more than one advanced degree in a single field, or closely related field."  Additionally, per Army Regulation 135-101, Table 3-1, paragraph 4, to receive credit for an advanced degree, the "additional degree must not have been earned concurrently with primary credential."

7.  USAREC also noted that the applicant was initially certified by the National Commission on Certification of Physician Assistants on 6 December 1996.  The constructive credit she requested for work experience from June 1996 until the date of her initial certificate was ineligible for credit.  DODI 6000.13, paragraph 6.1.2.2.5 states, "Creditable experience cannot predate the receipt of licensure, registration, or certification."  USAREC opined that temporary licensure does not qualify for constructive credit.

8.  A copy of the advisory opinion was provided to the applicant for comment or rebuttal.  She rebutted that Army Regulation 135-101 has been superseded by DODI 6000.13 effective 30 June 1997 and, therefore, does not pertain to her case.  She rebutted that a Bachelor's degree is not considered an advanced degree and, under current policy, all appointments must have a minimum of a baccalaureate level with any subsequent board certification or licensing degrees. Under DODI 6000.13, paragraph 6.1.2.2.2, there are no stated restrictions on receiving concurrent degrees.  Under paragraph 6.1.2.2.3, she is also eligible to receive credit for her Master's because it allows for granting of credit in cases "Where additional degree adds significant adjunctive skills beneficial to the service department concerned."  In her case she received advanced training beyond basic physician assistant training in the areas of Maternal and Child Health, Occupational Health, Advanced Medical Epidemiology and Statistics, and Advanced Research Study Design and Implementation.  These are clearly skills that the Army needs and has utilized in her case.

9.  The applicant also rebutted that DODI 6000.13, paragraph 6.2.2.2.5 states, "Creditable experience cannot predate the receipt of licensure, registration or certification."  Nowhere within DODI 6000.13 is there a specified definition or restriction that temporary licenses are unacceptable.  In fact, an applicant cannot be assessed into the Army without a license in one of the 50 States or certain     U. S. territories.  She was granted a temporary license from the State of Florida on 1 July 1996.  The license granted to her was for the full scope of medical practice within her specialty as a Physician Assistant, thus she was practicing fulltime and gaining clinical experience from which the Army has benefited.

10.  On 18 March 2005, the proponent of DODI 6000.13 informed the Board analyst that they required Physician Assistants to pass the national registry examination; therefore, work on a temporary State license would not be eligible to be counted towards granting constructive credit based on experience.

11.  A record of the conversation with the proponent of DODI 6000.13 was provided to the applicant.  She did not respond within the given time frame.
12.  Department of the Army Pamphlet 611-21 (Military Occupational Classification and Structure) states, in pertinent part, that to be appointed a Physician Assistant an individual must possess a baccalaureate degree from a college or university acceptable to the Army, be a graduate of a Physician Assistant producing program acceptable to The Army Surgeon General, and be certified by the National Commission on Certification of Physician Assistants.

13.  DODI 6000.13 (Medical Manpower and Personnel) implements policy, assigns responsibilities, and prescribes procedures to carry out medical manpower and personnel programs.  Paragraph 6.1 states that the entry grade credit to be awarded shall equal the sum of constructive service credit and prior commissioned service (as outlined in the DODI) credit except in cases where the total exceeds the maximum credit allowed.  Paragraph 6.1.2.2.2 states that credit for master's and doctorate degrees in a health profession other than medicine and dentistry, whether it is the primary degree or an additional advanced degree, shall be awarded based on actual full-time equivalent education up to two years for a master's degree and up to four years for a doctorate.  Credit may not include time spent in attainment of baccalaureate or other lower degrees (emphasis added).  

14.  DODI 6000.13, paragraph 6.2.2.2.5 states that credit of one-half year for each year of experience, up to a maximum of three years of constructive credit, may be granted for experience in a health profession, if such experience is directly used by the Military Service concerned.  Creditable experience cannot predate the receipt of licensure, registration or certification.

DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  The applicant's contentions have been considered by the Board; however, it appears that she is not eligible for the additional constructive service credit requested.

2.  DODI 6000.13, paragraph 6.1.2.2.2 does state that credit for master's and doctorate degrees in a health profession other than medicine and dentistry shall be awarded based on actual full-time equivalent education up to two years for a master's degree.  However, it also states that credit may not include time spent in attainment of baccalaureate or other lower degrees.  The applicant earned her Master's and her baccalaureate degrees at the same time. 

3.  DODI 6000.13, paragraph 6.2.2.2.5 states that credit of one-half year for each year of experience may be granted for experience in a health profession if such experience is directly used by the Military Service concerned.  Creditable experience cannot predate the receipt of licensure, registration or certification.  The proponent of DODI 6000.13 has confirmed that Physician Assistants are required to pass the national registry examination; therefore, work on a temporary State license would not be eligible to be counted towards granting constructive credit based on experience.  Presumably the reasoning behind the requirement is that a State license allowing the applicant to work in the State of Florida might not grant sufficient scope to enable her to work in any one of the other 49 states whereas, once she was certified by the National Commission on Certification of Physician Assistants on 6 December 1996 she could have worked wherever the Army needed her.  

BOARD VOTE:
________  ________  ________  GRANT FULL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT PARTIAL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

__mhm___  __kah___  __lf____  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

The evidence presented does not demonstrate the existence of a probable error or injustice.  Therefore, the Board determined that the overall merits of this case are insufficient as a basis for correction of the records of the individual concerned.



__Melvin H. Meyer_____


        CHAIRPERSON
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