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I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.  

	
	Mr. Carl W. S. Chun
	
	Director

	
	Mrs. Nancy L. Amos
	
	Analyst


  The following members, a quorum, were present:

	
	Mr. Stanley Kelley
	
	Chairperson

	
	Mr. Joe R. Schroeder
	
	Member

	
	Mr. William D. Powers
	
	Member



The applicant and counsel if any, did not appear before the Board.


The Board considered the following evidence:


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:  

1.  The applicant requests that his basic allowance for housing (BAH) while assigned to the Army War College (AWC) be adjusted to be consistent with that paid to Navy and Air Force students at the AWC.

2.  The applicant states that he made a permanent change of station (PCS) move to the AWC at Carlisle Barracks, PA in July 2002.  He elected to leave his family in Burke, VA where they had been living prior to receiving his AWC PCS orders.  Given that this was a short duration PCS of less than 12 months duration, allowing them to remain in Virginia was in the best interest of his family.

3.  The applicant states that upon arrival at the AWC he learned that fellow Navy and Air Force students who had also elected to leave their families in the Washington, D.C. area were authorized by their respective services to retain BAH at the higher rate based on their family's location, not their present duty station.  Army officers attending the AWC received BAH based on their new duty location regardless of where their families resided.

4.  The applicant states that extensive research by the affected Army AWC students concluded that Title 37, U. S. Code, section 403 grants the Service Secretary the authority to grant BAH waivers for two general categories:  (1) when duty at the member's permanent duty station (PDS), or the circumstances of assignment to the PDS, require the member's dependents to reside at a different location, and (2) the member is assigned to a PDS under conditions of a low/no cost move.  However, the Services and their respective legal counsels interpret the section differently, resulting in entitlement differences among military Services personnel assigned to the same duty stations for periods of short duration.  This difference in interpretation resulted in lower BAH paid to Army officers than to Air Force and Navy students assigned as AWC students whose family members resided in the Washington, D.C. area.

5.  The applicant states that in June 2001 the Office of the Secretary of Defense (OSD) BAH Working Group reached consensus on the payment of BAH for PCS personnel attending professional military education (PME).  They concluded that it was in the best interest of both the Department and the service members to make PME eligible for the Secretary waiver, thus permitting BAH to be paid at the higher rate when the service member and family resided separately.  OSD Office of The General Counsel informally approved the BAH Working Group's decision.  The Navy and the Air Force thereupon implemented the new policy.  The Army, however, did not agree with this consensus and chose not to implement a policy consistent with the other two Services.

6.  The applicant states that informal discussions with the Army action officers indicated that the Army was unwilling to change its policy in the students' favor without a statutory change to Title 37, U. S. Code, regardless of the other Services' BAH policies.  On 28 May 2003, three AWC students wrote to the Secretary of Defense to seek his assistance in resolving the differences between the OSD and the Army positions.  On 26 June 2003, the Principal Deputy, Under Secretary of Defense (Personnel and Readiness) signed a memorandum allowing Service Secretaries to grant BAH waivers for service members attending PME for 12 months or less.  The waivers would authorize BAH at a rate other than the new PME duty station when the soldier resides separately from his or her dependents.  As a result, a new Army policy was announced on 25 July 2003 that is consistent with both Air Force and Navy BAH policies.

7.  The applicant states that the Army's policy caused an unfair hardship to the officers hand-picked as future leaders who chose, in good faith and in the best interest of their families, to PCS unaccompanied.  When the Army reversed its decision and made a change to be consistent with the other Services, it raised doubts that the officers and families were considered in the overall training investment equation.

8.  On 19 August 2003, the Army responded on behalf of the AWC student's     28 May 2003 request.  The students were informed of the new OSD policy and further stated that the Army would consider future waiver requests and that retroactive payments were not authorized.  Since the change in Army policy,     46 waivers have been approved for soldiers at various schools, including the AWC.  The Army could have used waiver authority consistent with the Air Force and Navy earlier but declined to approve any waivers without statutory change.  In the joint service senior service school environment, a clear inequity on BAH payments existed.  As a result, each of the 25 affected AWC students lost approximately $12,000 in BAH allowances.

9.  The applicant provides the documents listed as Tabs A through J of his application.

CONSIDERATION OF EVIDENCE: 

1.  The applicant was commissioned a second lieutenant on 17 May 1980.  He was promoted to lieutenant colonel on 1 January 1997.  He was assigned to the  U. S. Total Army Personnel Command, Alexandria, VA around June 2001. He was selected for attendance at the AWC and received orders to attend the AWC class which started on 30 July 2002.  He was promoted to colonel on 1 October 2002.  

2.  The applicant provides a Department of the Air Force Staff Summary Sheet.  That Summary Sheet noted that the Fiscal Year 2001 National Defense Authorization Act, paragraph (b)(7) and (d)(3) of the new Title 37, U. S. Code, section 403, added Service Secretary authority to base housing allowances on old PDS rate in situations involving no cost or low cost moves within the United States where the member and dependents reside separately.  OSD entitlement policy change effective 1 July 2001 authorized selection of BAH rate (previous duty station, new duty station, or dependent location) for no cost or low cost PCS.

3.  In a 4 March 2002 memorandum to the Defense Finance and Accounting Service (DFAS), the Assistant Secretary of the Air Force (Manpower and Reserve Affairs) notified DFAS that a member could request selection of the with dependent rate BAH at dependent location, previous duty station, or current duty station, whichever was more equitable, provided PCS entitlements were limited.  For the BAH entitlement at higher rate, the member must agree to PCS entitlements at low or no cost to the government and without dependent dislocation allowance and temporary lodging expense.  The change was effective the date of the memorandum.

4.  The applicant provided a sample Navy BAH waiver approval letter dated      29 July 2002.  The Navy officer had been assigned to the Naval District of Washington, Washington, D.C. when he was placed on orders to attend the AWC starting 15 July 2002 (the same class as the applicant).  That Navy officer stated his wife had recently been appointed as a department head of a school in Fairfax, VA and his daughter was attending college in Northern Virginia and they did not wish to move to Carlisle, PA.  That officer's request to have his BAH based on his dependent's location was authorized.

5.  The applicant provided a sample Army BAH waiver denial letter.  An unidentified officer (attending the applicant's same AWC class) requested a BAH waiver.  By memorandum dated 22 July 2002, the Chief, Compensation and Entitlements Division, Office of the Deputy Chief of Staff, G-1, disapproved the request.  The memorandum noted that the information provided by the officer did not support the determination that circumstances at his PDS required his dependents to reside at a different location.  The memorandum noted his orders authorized the shipment of household goods and movement of dependents at government expense.  

6.  By memorandum dated 29 August 2002, the applicant and 24 of his classmates requested support from the Army Deputy Chief of Staff, G-1 in obtaining Service Secretary waiver to receive BAH at a rate other than their new PDS.  They noted that the Air Force had already taken action to remedy the inequity for their Air Force classmates.  They noted they all had to make decisions on whether their families would accompany them to Carlisle, PA and accepted the consequences; however, they stated that providing a low cost PCS option for PME of 12 months or less would empower families to make the right decisions without financial penalty.  They respectfully urged the Army to immediately adopt a policy, consistent with the Air Force, which would address the BAH issued for that year's AWC class.  The Commandant of the AWC supported their request by memorandum dated 10 September 2002.

7.  The Army Deputy Chief of Staff, G-1 apparently did not respond to the applicant's joint letter.  By memorandum to the Secretary of Defense dated       28 May 2003, the applicant and two of his classmates requested his assistance

in remedying the inconsistency between the Services in payment of BAH to members attending PME of 12 months or less in duration.  

8.  On 7 June 2003, the applicant completed the AWC.

9.  In a memorandum dated 26 June 2003 from the Office of the Under Secretary of Defense (Personnel and Readiness) to the appropriate Assistant Service Secretaries and DFAS, OSD noted that the circumstances of an assignment where a member receives a PCS assignment of 12 months duration or less for purposes of participating in PME are unusual.  In such cases, the Secretary concerned may determine that, under the circumstances of a short-term assignment for purposes of participating in PME or training, the member's BAH should be based on the area in which the dependents reside or the member's last duty station, whichever the Secretary concerned determines to be most equitable.  The memorandum noted that the Secretary concerned should consider the factors set forth above in making determinations with respect to members assigned to PME or training for the upcoming academic year (emphasis added).

10.  Headquarters, Department of the Army implemented the 23 June 2003 OSD guidance in a message to the field date time group 302201Z July 2003.  The message stated that soldiers could request selection of the with-dependent BAH rate at the dependent's location or previous duty station if they agree to limited PCS entitlements.

11.  The Deputy Chief of Staff, G-1 responded to the applicant and his two    AWC classmates' inquiry to the Secretary of Defense by memorandum dated    19 August 2003.  He stated that OSD established a new policy effective 26 June 2003 which standardized Service interpretation of BAH regulations, directives, and federal laws.  He stated that an exception to the normal BAH policy could be granted if the Service Secretary determines it is inequitable to base the allowance on the soldier's assigned housing rates.  He stated the BAH policy was to benefit students attending school/training effective on and after 26 June 2003, the date of the authorization by OSD, and that there is no authorization for retroactive payments.  

12.  In the processing of this case, an advisory opinion was obtained from the Director, Plans and Resources, Office of the Deputy Chief of Staff, G-1.  That office noted that the law states the Secretary concerned determines if circumstances of an assignment "require" a member's dependents to reside separately from the member.  Prior to the publication of the new OSD policy, the Army's position was that soldiers are entitled to a BAH rate applicable to their PDS locations unless the Army forces the soldiers to reside separately from their dependents (such as restricted tours).  If the soldier's PCS orders allowed movement of dependents and shipment of household goods at government expense, there was no required separation even though the soldier may have elected to reside separately from his/her dependents for personal reasons.

13.  The advisory opinion went on to note that the Office of the Under Secretary of Defense published a policy on 26 June 2003 allowing the Service Secretaries a more flexible BAH policy when the members received PCS assignments of    12 months of less for PME.  As a result, the Army implemented its new PME BAH waiver policy.  The advisory opinion noted that the Army historically has defined BAH waiver requirements more narrowly than some of the other services.  After the publication of the new OSD PME BAH policy, the Army agreed to loosen its definition of "required."  OSD's policy asks the Service Secretaries to consider factors set forth in the new policy with respect to members assigned to PME or training for the upcoming academic year.  Therefore, that office opined that the applicant and his colleagues received the correct BAH entitlement while attending the AWC.

14.  A copy of the advisory opinion was provided to the applicant for comment or rebuttal.  He responded by noting that, in an email to Navy Lieutenant M___ dated 2 July 2001, Doctor P___, OSD, Personnel and Readiness wrote, "…we decided that existing law permits the service Secretary to provide BAH at dependents location under circumstances that the service determines is necessary.  Army did not want to use this provision of the law for short tours and so we decided that there would not be any DoD policy, rather it would be service specific."  The applicant stated that OSD was fully aware of the fact that the law was being interpreted and applied differently in identical situations.  The Secretary of the Army and the Army G-1 steadfastly refused to allow BAH waiver for PME of 12 months or less until directed to do so by the Under Secretary of Defense on 26 June 2003 even though approximately 25 AWC class members requested waiver for the 2002 – 2003 academic year.  Classmates from sister services were granted the BAH waivers based on their respective Services' policies, creating a gross inequity n the manner in which members of different Services were compensated during the same time frame and in identical circumstances.  

15.  The applicant stated that he was completely willing to agree to waive all rights pertaining to movement of household goods but was not given the opportunity to do so.  He limited his own PCS entitlements by the fact he did not relocate his family but only moved very limited personal belongings and professional material.  The cost of his moves totaled about $1400; had he moved his family twice the total cost would have been about $12,000.  He saved the Government over $10,000.  The BAH rate for the Military District of Washington area for him was $2150.  The rate for Carlisle, PA was $1055.  He lost almost $11,000 for making a personal decision that was ultimately in the best interest of his family.  These figures represent a glaring, gross inequity, which the Secretary of the Army and the G-1 refused to recognize until forced to do so by OSD.  He should not be penalized for the Army's failure to act promptly and consistently with the laws of this country and with OSD intent to grant BAH waivers for PME to support family stability.  

DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  The applicant's contention, in his rebuttal to the advisory opinion, that the OSD policy memorandum "directed" the Army to correct its policy on BAH location waiver requests is incorrect.

2.  The OSD 26 June 2003 memorandum stated that the Secretary concerned may determine that, under the circumstances of a short-term assignment for purposes of participating in PME, the member's BAH should be based on the area in which the dependents reside or the member's last duty station.  The Secretary of Defense did not take away the Secretary of the Army's discretion to use this authority.

3.  In addition, the memorandum noted that the Secretary concerned should consider the factors set forth above in making determinations with respect to members assigned to PME or training for the upcoming academic year (after the applicant completed the AWC).

4.  When not required to conform by statute, the Services often differ in personnel or budgetary policies/priorities.  As examples:  The Air Force has a greater need for senior grade officers; therefore, an Air Force lieutenant colonel will be promoted to colonel sooner than would an Army lieutenant colonel with the same date of rank (or vice versa); the Navy chooses to make a particular overseas area a dependent-restricted assignment; the Army authorizes dependents; the Air Force chooses to concentrate its resources this year on personnel and family issues; the Army chooses to concentrate its resources this year on restructuring its combat forces.

5.  As the advisory opinion noted, the Army historically defined BAH waiver authority differently than some of the other Services.  It was within its authority to do so and OSD did not change that authority.

6.  The applicant knew prior to departing to attend the AWC that he would not receive BAH at the higher rate if his family did not PCS with him.  He freely chose to leave his family in Virginia.  The Army's rules were clear and fairly applied.  He has provided no evidence to show he was treated inequitably in comparison with other Army personnel, whether his Army classmates at the AWC or Army personnel attending other types of PME in the same academic year.

BOARD VOTE:
________  ________  ________  GRANT RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

__sk____  __jrs___  __wdp___  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

The evidence presented does not demonstrate the existence of a probable error or injustice.  Therefore, the Board determined that the overall merits of this case are insufficient as a basis for correction of the records of the individual concerned.



__Stanley Kelley______


        CHAIRPERSON
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