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DEPARTMENT OF THE ARMY

BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS
1901 SOUTH BELL STREET 2ND FLOOR
ARLINGTON, VA  22202-4508
ABCMR Record of Proceedings (cont)                                     AR2004103324                         


RECORD OF PROCEEDINGS


IN THE CASE OF:  mergerec 

 mergerec 

BOARD DATE:            21 October 2004                  


DOCKET NUMBER:   AR2004103324mergerec 

I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.  

	
	Mr. Carl W. S. Chun
	
	Director

	
	Mr. Joseph A. Adriance 
	
	Analyst


The following members, a quorum, were present:

	
	Mr. James E. Anderholm 
	
	Chairperson

	
	Ms. Deborah Jacobs
	
	Member

	
	Mr. Ronald J. Weaver 
	
	Member



The Board considered the following evidence: 


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:  

1.  The applicant requests, in effect, a change to his Pay Entry Basic Date (PEBD).  

2.  The applicant states, in effect, that the PEBD listed in his record is incorrect.  He claims that since 12 April 1986 he has had no break in service except for one year while he was in the inactive National Guard (ING).  He claims that this creditable service accrues significantly longer time than that reflected in the 

6 June 1989 PEBD his records reflect.   

3.  The applicant provides the following documents in support of his application:  Reserve Enlistment Contract Extract (DD Form 4/1), dated 12 April 1986; Separation Document (DD Form 214), dated 25 July 1997; DD Form 4/1, dated 26 July 1990; Appointment Orders, dated 13 November 1993; ING Reassignment Orders, dated 15 May 1998; Individual Ready Reserve (IRR) Orders, dated 8 May 1999; and Troop Program Unit (TPU) Orders, dated 1 May 2001. 

CONSIDERATION OF EVIDENCE: 

1.  As of the date of his application to the Board, the applicant was serving as a captain in a TPU of the USAR.  

2.  A Statement of Service (DA Form 1506), dated 1 January 2004, shows the applicant served in an enlisted status in the USAR from 12 April 1984 through 

29 March 1988 and in the active Army from 30 March 1988 through 25 July 1990. 

3.  On 26 July 1990, the applicant entered the USAR Control Group, Reserve Officer Training Corps (ROTC) as cadet.  There is no indication he participated in the Simultaneous Membership Program or that he was in active drilling status while he was in the ROTC.  

4.  On 19 October 1993, the applicant was appointed a second lieutenant in the ARNG and assigned to an ARNG unit in Seattle, Washington, and on 15 May 1998, he was reassigned to the ING.  

5.  On 15 May 1999, he was released from the ING and transferred to the USAR Control Group, St. Louis, Missouri and 30 April 2001, he was reassigned to a TPU.  

6.  In connection with the processing of this case, an advisory opinion was obtained from a Military Personnel Technician, 99th Regional Support Team, United States Army Reserve Personnel Command (ARPERSCOM), St, Louis, Missouri.  This personnel official stated that the applicant was transferred to the ROTC Control Group of the USAR on 26 July 1990 and remained in that status until 19 August 1993.  This ROTC service was considered a break in service at the time he was commissioned.  Further, the ING service while changing the applicant’s Retirement Ending Year (RYE), does not change his PEBD.  

7.  On 13 April 2004, the applicant was provided a copy of the ARPERSCOM advisory opinion in order to have the opportunity to respond to its contents.  To date, he has failed to reply.  

8.  The Department of Defense Financial Management Regulation (DODFMR), Volume 7, provides military pay policies.  Paragraph 0101 provides guidance on periods that are considered creditable service.  It states, in pertinent part, that ROTC service is creditable only if the member has concurrent Selected Reserve (drilling status).  

DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  The evidence of record clearly shows the applicant’s service as an ROTC cadet was not performed while he was in a concurrent drilling status in the USAR.  Further, it is clear the time the applicant spent in the ING is also not creditable service for pay purposes, as evidenced by the ARPERSCOM advisory opinion.  Therefore, this service is not creditable service for PEBD purposes and there is insufficient evidence to support granting the requested relief.    

2.  In order to justify correction of a military record the applicant must show to the satisfaction of the Board, or it must otherwise satisfactorily appear, that the record is in error or unjust.  The applicant has failed to submit evidence that would satisfy this requirement.

BOARD VOTE:
________  ________  ________  GRANT FULL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT PARTIAL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

_JEA____  _DJ_____  _RJW___  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

The evidence presented does not demonstrate the existence of a probable error or injustice.  Therefore, the Board determined that the overall merits of this case are insufficient as a basis for correction of the records of the individual concerned.



_JAMES E. ANDERHOLM_


        CHAIRPERSON
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