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DEPARTMENT OF THE ARMY

BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS
1901 SOUTH BELL STREET 2ND FLOOR
ARLINGTON, VA  22202-4508
ABCMR Record of Proceedings (cont)                                         AR20050002468


RECORD OF PROCEEDINGS


IN THE CASE OF:
  

mergerec 

BOARD DATE:
  13 December 2005

DOCKET NUMBER:  AR20050002468 mergerec 

I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.

	
	Mr. Carl W. S. Chun
	
	Director

	
	Ms. Joyce A. Wright
	
	Analyst


The following members, a quorum, were present:

	
	Ms. Shirley L. Powell
	
	Chairperson

	
	Mr. Melvin H. Meyer
	
	Member

	
	Mr. Allen L. Raub 
	
	Member



The Board considered the following evidence:


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:

1.  The applicant requests that he receive credit for his time spent for pre-commissioning training as an obligated Army Reservist until his commissioning date. 
2.  The applicant states that his initial enlistment in the US Army Reserve (USAR) Control Group, during which he was subject to call to active duty (AD), should count toward total service, which represented 4 years, during the period August 1972 to May 1976. He also states that this error was discovered when he applied for reconsideration of his disability status by the Veterans Administration (VA).
3.  The applicant provides a copy of his enlistment contract, a copy of his service computation, a copy of his DA Form 71 (Oath of Office-Military Personnel), a copy of his appointment memorandum, a copy of two DD Forms 214 (Certificate of Release or Discharge from Active Duty), and a copy of his separation orders.
CONSIDERATION OF EVIDENCE:

1.  The applicant is requesting correction of an alleged error which occurred on 1 October 1997, the date of his placement on the Retired List.  The application submitted in this case is dated 10 February 2005.
2.  Title 10, U.S. Code, Section 1552(b), provides that applications for correction of military records must be filed within 3 years after discovery of the alleged error or injustice.  This provision of law allows the Army Board for Correction of Military Records (ABCMR) to excuse failure to file within the 3-year statute of limitations if the ABCMR determines that it would be in the interest of justice to do so.  In this case, the ABCMR will conduct a review of the merits of the case to determine if it would be in the interest of justice to excuse the applicant’s failure to timely file.

3.  On 15 April 1972, the applicant was informed by the Director, US Army Reserve Officers' Training Corp (ROTC), that he was selected for an ROTC Scholarship for a period of 4 years, with his education commencing for the school year 1972-1973.  
4.  The applicant's records show he enlisted as a cadet, on 30 August 1972, in the USAR Control Group (ROTC), for a period of 6 years.  He was released from the ROTC Cadet Program on 14 May 1976.

5.  The applicant’s military records show he was appointed a Reserve commissioned officer in the rank of second lieutenant (2LT/O-1) on 15 May 1976, with prior enlisted service.  He was ordered to active duty (AD) on 19 May 1976, for a period of 4 years.  

6.  The applicant was appointed in the Regular Army (RA) on 29 June 1976.  He was promoted to captain (CPT/O-3) with an effective date and date of rank (DOR) of 1 August 1980.  He continued to serve until he was released from AD on 31 May 1981.  He was transferred to the USAR Control Group (Reinforcement).

7.  The applicant was appointed as a Reserve commissioned officer in the rank of CPT/O-3 effective 1 June 1981.  He was ordered to AD on 2 October 1982.  He was promoted to major (MAJ/O-4) with an effective date and DOR of 1 October 1987.  He continued to serve until he was released from AD effective 30 September 1997 and was placed on the Retired List effective 1 October 1997, in the rank of major.  
8.  The applicant's Summary of Retirement Points shows he completed 

21 years of qualifying service for retirement purposes.  
9.  The applicant provides a copy of his service computation which shows that he had completed 20 years and 12 days of active Federal service (AFS) and had completed 21 years, 4 months, and 16 days of total service for basic pay purposes.

10.  In the processing of this case, a staff advisory opinion was provided by the Human Resources Assistant, 81st Regional Support Team (RST), Personnel Actions and Services Directorate, U.S. Army Human Resources Command (AHRC)-St. Louis.  AHRC stated that the applicant was requesting credit for time spent for pre-commissioning training as an obligated Army Reservist until commissioning.  He was asking for credit for the period of service from August 1972 to May 1976.  He was not authorized retirement points or service for this period of time because this time was not creditable. 

11.  AHRC stated that according to Army Regulation 140-185, when establishing the anniversary year (AY) for newly commissioned officers, the AY would be established based on their prior enlistment and would not change.  The AY was established based on the date of enlistment.  Participants enrolled in the ROTC/SMP (Simultaneous Membership Program) advanced course were authorized retirement points and service.  If the source of commission was directly from the ROTC/SMP, the AY would be established and points and service time would be awarded.  However, if the service was not commissioned or the officer withdraws from the program, the ROTC time was creditable for points and service.  If the officer later resigned the commission and returned to an enlisted status, any time spent in the ROTC/ROTC/SMP would be creditable toward retirement.
12.  The applicant was provided a copy of this opinion for possible rebuttal or comment prior to consideration of his case.

13.  In his rebuttal, the applicant stated that he appreciated the efforts of the 81st RST and concurred with the analysis of Army Regulation 140-185.  However, the question of whether retirement points may be awarded is not the central issue in his inquiry and irrelevant to his case, since he qualified for statutory retirement as a RA officer with 20 or more years of active Federal commissioned service (AFCS).  What he found inexplicable was that the 4 years he served as an Army Reserve enlisted Soldier in a USAR Control Group, in which he was contractually obligated and honorably discharged to accept an officer's commission, counts towards absolutely nothing.  He had done his own research of applicable regulations, including Army Regulation 140-185, Army Regulation 136-91, and Army Regulation 145-1.  
14.  The two latter regulations spoke clearly to the obligations he assumed; including punitive sanctions in the event he had failed to meet the terms of his   4-year Army Scholarship contract.  Those included, but were not limited to, being called to AD to serve for 6 years in an enlisted status.  During that 4-year period, he spent more time in uniform undergoing field training, garrison/classroom instruction (including daily physical training) than Reserve Soldiers in any troop program unit (TPU).  In fact, while the first 2 years of Reserve or Guard service are creditable for those in the SMP, ROTC scholarship cadets were expressly prohibited from SMP participation.  

15.  He describes the training and courses completed by him and his peers.  He asks that this Board provide him a cogent, fact based explanation of his official, legal status while serving as a contracted member of the USAR Control Group, from August 1972 to May 1976.  He is not seeking remuneration of any kind, nor is he asking to be awarded retirement points.  He is interested in knowing by way of comparison whether his counterparts at the United States Military Academy (USMA), West Point New York, receive service credit for their pre-commissioning training.  The total and AD service obligation of 4-year ROTC Scholarship cadets is virtually identical, and in fact his RA DOR was adjusted to match that of West Point cadets, even though he was commissioned and entered AD nearly a month later.   

16.  Army Regulation 140-185 provides the policy for training and retirement point credits for members of the USAR.  Paragraph 1-3 states that only Ready Reserve Soldiers (other than ROTC and Delayed Entry Control Group Soldiers) and Active Standby Reserve are authorized retirement point credit.  As an exception to policy, the exclusion of ROTC service, potential participants in the ROTC/SMP (those not enrolled in the Advance ROTC) are authorized retirement 

points and to be paid for drills in the grade and years of service attained.  Participants in the ROTC/SMP enrolled in the Advanced ROTC Course are authorized retirement points credit and pay for drills until commissioned.  Points and service time while in the advanced course are then removed.
17.  The Department of Defense Financial Management Regulation (DODFMR), volume 7A, chapter 1, paragraph 0101, prescribes service creditable for pay purposes.  It states service as a cadet at a military service academy is always creditable service for an enlisted member.  Table 1-1 must be used to determine whether such service is creditable for commissioned and warrant officers.  Table 1-1 states when a member currently serving as an officer has had service as a cadet in any of the military academies to which he was appointed after 25 June 1956 and he held no concurrent enlisted and/or Reserve status or had an enlistment contract or period of obligated service that was not terminated, then the period involved was not creditable.

18.  Department of Defense (DOD) Financial Management Regulation, Volume 7A, Chapter 1, covers basic pay.  Paragraph 010101 pertains to service which is creditable.  Paragraph D pertains to other creditable service.  Subparagraph 010101d (10) states that for service to be creditable, a cadet must be enrolled in an Army, Navy, or Air Force ROTC Program and concurrently drilling in the Selected Reserve with duty performed on or after 1 August 1979.  

19.  Subparagraph 010101d (15) states that prior provisions of law excluded the 

SMP from creditable service for commissioned officers effective 13 October 1964.  Public Law 104-201, section 507, dated 23 September 1996, amended the provisions to provide service credit for the SMP retroactive to 1 August 1979. The revisions resulted in no increase in pay, retired or retainer pay before the date of enactment, 23 September 1996.  Service in the program for enlisted members who retain that status remains creditable under all provisions.

20.  Department of Defense (DOD) Financial Management Regulation, Volume 7A, Chapter 1, covers basic pay.  Paragraph 010102 pertains to service which is not creditable.  Subparagraph 010102A(6) states that for commissioned officers, any period of service performed after 12 October 1964 and prior to 1 August 1979, in ROTC, even if such member held concurrent Reserve status is not creditable.  

21.  Title 10, U. S. (US) Code, section 971(a) states the period of service under an enlistment or period of obligated service while also performing service as a cadet may not be counted in computing, for any purpose, the length of service of an officer of an armed force.  Section 971(b) states that, in computing length of service for any purpose, service as a cadet or midshipman may not be credited to any commissioned officer of the Army.

DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  The evidence shows that the applicant was enrolled in the ROTC Scholarship Program from 30 August 1972 to 14 May 1976.  In accordance with regulation, this period of service was not creditable toward retirement due to the applicant's ROTC service.   
2.  The applicant was commissioned on 15 May 1976 with concurrent call to AD. He was later appointed an RA officer and attained the rank of captain and was released from AD on 31 May 1981.  

3.  He was transferred to the USAR Control Group (Reinforcement) and was appointed as a Reserve commission officer in the rank of captain effective 1 June 1981.  He was ordered to AD where he continued to serve and attained the rank of major.  The applicant was released from AD effective 30 September 1997 and was placed on the Retired List effective 1 October 1997.  He had completed 20 years and 12 days of AFS and had completed 21 years, 4 months, and 16 days of total service for basic pay purposes
4.  The applicant stated in his rebuttal that he appreciated the efforts of the 81st RST and concurred with the analysis of the Army Regulation 140-185; however, what he found inexplicable was that the 4 years he spent as an Army Reserve Soldier (ROTC) counted toward nothing.  
5.  He asks and is interested in knowing whether his counterparts at the USMA received service credit for their pre-commissioning training.  The answer to which is Title 10, US Code, section 971, which states that, in computing length of service for any purpose, service as a cadet or midshipman may not be credited to a commissioned officer of the Army or any other service.
6.  Records show the applicant should have discovered the alleged error or injustice now under consideration on 30 September 1997; therefore, the time for the applicant to file a request for correction of any error or injustice expired on 29 September 2000.  The applicant did not file within the 3-year statute of limitations and has not provided a compelling explanation or evidence to show that it would be in the interest of justice to excuse failure to timely file in this case.

BOARD VOTE:

________  ________  ________  GRANT FULL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT PARTIAL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

_ALR___  ___MM__  __SLP___  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

1.  The Board determined that the evidence presented does not demonstrate the existence of a probable error or injustice.  Therefore, the Board determined that the overall merits of this case are insufficient as a basis for correction of the records of the individual concerned.

2.  As a result, the Board further determined that there is no evidence provided which shows that it would be in the interest of justice to excuse the applicant's failure to timely file this application within the 3-year statute of limitations prescribed by law.  Therefore, there is insufficient basis to waive the statute of limitations for timely filing or for correction of the records of the individual concerned.

_____Shirley L. Powell____
          CHAIRPERSON
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