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DEPARTMENT OF THE ARMY

BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS
1901 SOUTH BELL STREET 2ND FLOOR
ARLINGTON, VA  22202-4508
ABCMR Record of Proceedings (cont)                                         AR20050006417


RECORD OF PROCEEDINGS


IN THE CASE OF:
  mergerec 
mergerec 

BOARD DATE:
  6 December 2005

DOCKET NUMBER:  AR20050006417 mergerec 

I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.

	
	Mr. Carl W. S. Chun
	
	Director

	
	Mrs. Nancy L. Amos
	
	Analyst


The following members, a quorum, were present:

	
	Mr. Bernard P. Ingold
	
	Chairperson

	
	Mr. Donald w. Steenfott
	
	Member

	
	Mr. Edward E. Montgomery
	
	Member



The Board considered the following evidence:


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:

1.  The applicant requests that his time in service for pay and retirement purposes be recalculated to include the time he spent as a cadet at the U. S. Military Academy (USMA).

2.  The applicant states he entered the Academy in June 1967 after the first year of a 3-year Regular Army enlistment.  His DD Form 214 (Armed Forces of the United States Report of Transfer or Discharge) for the periods ending 21 June 1969 and 1 February 1984 credited him with 3 years of service.  However, credit for active duty from June 1967 to June 1969 was not credited during his 12 years and 8 months of active duty service or his 15 years of Reserve service and have not been credited for retirement.  Those 2 years of service should be provided to him in accordance with recent precedent in which other classmates from West Point Class of 1971 have received that retroactive compensation and retirement credit.
3.  The applicant provides two DD Forms 214 (for the periods ending 21 June 1969 and 1 February 1984), and a Chronological Statement of Retirement Points.
CONSIDERATION OF EVIDENCE:

1.  The applicant is requesting correction of an alleged error or injustice which occurred on 1 October 1999 (the date he was discharged from the U. S. Army Reserve).  The application submitted in this case is dated 27 April 2005.
2.  Title 10, U.S. Code, Section 1552(b), provides that applications for correction of military records must be filed within 3 years after discovery of the alleged error or injustice.  This provision of law allows the Army Board for Correction of Military Records (ABCMR) to excuse failure to file within the 3-year statute of limitations if the ABCMR determines that it would be in the interest of justice to do so.  In this case, the ABCMR will conduct a review of the merits of the case to determine if it would be in the interest of justice to excuse the applicant’s failure to timely file.

3.  The applicant was born on 1 November 1948.  He enlisted in the Regular Army on 22 June 1966 for 3 years.  He was appointed to the USMA as a cadet on 3 July 1967.  

4.  The applicant was released from active duty on 21 June 1969 upon the expiration of his term of service and transferred to the U. S. Army Reserve Control Group (Reinforcement) to complete his statutory service obligation.  He was given a DD Form 214 for the period ending 21 June 1969, item 22b of which shows he had 3 years of total active service.

5.  The applicant graduated from the USMA and was commissioned in the Regular Army on 9 June 1971.  

6.  The applicant was discharged on 1 February 1984 for failure of selection for permanent promotion.  Item 12c of his DD Form 214 for the period ending           1 February 1984 shows he had 3 years of total prior active service.

7.  The applicant was appointed a commissioned officer in the U. S. Army Reserve on 2 February 1984.  On 1 October 1999, he was honorably discharged from the U. S. Army Reserve.
8.  The Department of Defense Financial Management Regulation (DODFMR), volume 7A, chapter 1, paragraph 0101 prescribes service creditable for pay purposes.  It states service as a cadet at a military service academy is always creditable service for an enlisted member.  Table 1-1 must be used to determine whether such service is creditable for commissioned and warrant officers.  Table 1-1 states when a member currently serving as an officer has had service as a cadet in any of the military academies to which he was appointed after 25 June 1956 and he held no concurrent enlisted and/or Reserve status or had an enlistment contract or period of obligated service that was not terminated, then the period involved was not creditable.

9.  Title 10, U. S. Code, section 971(a) states the period of service under an enlistment or period of obligated service while also performing service as a cadet may not be counted in computing, for any purpose, the length of service of an officer of an armed force.  Section 971(b) states that, in computing length of service for any purpose, service as a cadet or midshipman may not be credited to any commissioned officer of the Army.

DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  Had the applicant ever served as an enlisted person after his graduation from the USMA, those contested 2 years of service would have been creditable for 
pay purposes.  Had he retired (or should he retire) as an enlisted person, those
2 years would have been/will be creditable for retirement purposes.  However, Title 10, U. S. Code, section 971 states that, in computing length of service for any purpose, service as a cadet or midshipman may not be credited to a commissioned officer of the Army or other service.

2.  The applicant mentions "recent precedent" but provides no evidence of such "precedent."  If the circumstances in those "precedent" cases had been similar to the applicant's (i.e., enlisted persons who attended the USMA during their initial enlistment, graduated from the USMA, served only as commissioned officers and retired (or would retire) as commissioned officers), then the officers in those "precedent" cases were erroneously awarded service credit.  It is not reasonable for the applicant to expect that, because an error was made in another case, a similar error should be made in his case.

3.  Records show the applicant should have discovered the alleged error or injustice now under consideration on 1 October 1999; therefore, the time for the applicant to file a request for correction of any error or injustice expired on         30 September 2002.  The applicant did not file within the 3-year statute of limitations and has not provided a compelling explanation or evidence to show that it would be in the interest of justice to excuse failure to timely file in this case.

BOARD VOTE:

________  ________  ________  GRANT FULL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT PARTIAL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

__bpi___  __dws___  __eem___  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

1.  The Board determined that the evidence presented does not demonstrate the existence of a probable error or injustice.  Therefore, the Board determined that the overall merits of this case are insufficient as a basis for correction of the records of the individual concerned.

2.  As a result, the Board further determined that there is no evidence provided which shows that it would be in the interest of justice to excuse the applicant's failure to timely file this application within the 3-year statute of limitations prescribed by law.  Therefore, there is insufficient basis to waive the statute of limitations for timely filing or for correction of the records of the individual concerned.

__Bernard P. Ingold___
          CHAIRPERSON
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