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DEPARTMENT OF THE ARMY

BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS
1901 SOUTH BELL STREET 2ND FLOOR
ARLINGTON, VA  22202-4508
ABCMR Record of Proceedings (cont)                                         AR20050011178


RECORD OF PROCEEDINGS


IN THE CASE OF:


mergerec 

BOARD DATE:
  11 July 2006

DOCKET NUMBER:  AR20050011178 mergerec 

I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.

	
	Mr. Carl W. S. Chun
	
	Director

	
	Ms. Joyce A. Wright
	
	Analyst


The following members, a quorum, were present:

	
	Mr. John Slone
	
	Chairperson

	
	Ms. Carmen Duncan
	
	Member

	
	Ms. Jeanette McCants
	
	Member



The Board considered the following evidence:


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:

1.  The applicant requests, in effect, that he be retired in the highest grade held of O-5, lieutenant colonel (LTC), and correction of his rank to show he was advanced on the Retired List from captain (CPT/O-3) to major (MAJ/O-4).  
2.  The applicant states, in effect, that he served from November 1967 to March 1974 as a Reserve officer on active duty (AD).  In March 1974, he was released from AD due to a RIF (Reduction in Force) and reenlisted as an enlisted Soldier in the Active Army and concurrently served as an officer in the Reserve Component (RC).  He also stated that his dual component service was never considered. 
3.  He states that, after returning to CONUS (Continental United States), he discovered that he should have been notified by the Army Human Resources Command (AHRC)-St. Louis that he was eligible for retirement at age 58.  He contacted AHRC and discovered that no one knew what dual-component meant and that his officer's records could not be found.  He was advanced on the Retired List to the highest rank held on AD, never considering his dual component status.  In June 1981, Headquarters, Department of the Army (DA), sent a message allowing all dual-components to retire at their highest rank held, active or Reserve.  It was grandfathered in July 1981.
4.  He goes on to state that he worked for the DA from 1991 to 1993 as a civilian employee, did not have access to the Internet, and that the military personnel office (MILPO) overseas was unable to assist him.  He describes and elaborates on the actions taken to locate his officer records and that his records had been lost since they appeared before the 1990 Reserve Components Selection Board (RCSB) O-6, colonel (COL), board.  He concludes that he never heard from the 1990 RCSB.
5.  The applicant provides several documents from his Official Military Personnel File (OMPF) in support of his request.
CONSIDERATION OF EVIDENCE:

1.  The applicant is requesting correction of an alleged error which occurred on 1 February 1991, the date of his placement on the Retired List.  The application submitted in this case is dated 5 August 2005 but was received on 9 February 2006.
2.  Title 10, U.S. Code, Section 1552(b), provides that applications for correction of military records must be filed within 3 years after discovery of the alleged error or injustice.  This provision of law allows the Army Board for Correction of Military Records (ABCMR) to excuse failure to file within the 3-year statute of limitations if the ABCMR determines that it would be in the interest of justice to do so.  In this case, the ABCMR will conduct a review of the merits of the case to determine if it would be in the interest of justice to excuse the applicant’s failure to timely file.

3.  The applicant was appointed as a Reserve commissioned officer in the rank of second lieutenant (2LT/O-1) on 6 November 1967, with prior enlisted service.  He was ordered to active duty (AD) on the same day.  He was promoted to CPT/O-3 effective 13 December 1971.  He continued to serve until he was released from AD on 29 March 1974, in the rank of CPT/O-3.  He had a total of 6 years, 4 months, and 24 days of active Federal service (AFS) as a commissioned officer, and 6 years, 5 months, and 27 days of prior enlisted service, for a total of 12 years, 10 months, and 21 days of creditable service.

4.  The applicant reenlisted in the Regular Army (RA) on 30 March 1974, in the rank and pay grade of staff sergeant (SSG/E-6).  

5.  The applicant was promoted to sergeant first class (SFC/E-7) effective 9 December 1974.

6.  While serving on AD, in the pay grade of E-7, the applicant was promoted to major effective 12 December 1978, in the Army Reserve, without being called to AD in that grade.

7.  The applicant was promoted to master sergeant (MSG/E-8) with an effective date and date of rank (DOR) of 12 January 1981 and to sergeant major   (SGM/E-9) with an effective date of 1 October 1985 and DOR of 29 September 1985.

8.  While serving on AD, in the rank of SGM/E-9, the applicant was promoted as a Reserve commissioned officer to lieutenant colonel effective 11 December 1986, without being called to AD in that rank.  His promotion memorandum indicated he was serving on AD as First Sergeant, but was indeed a SGM.
9.  The applicant was considered and not selected for promotion to colonel by the 1990 RCSB which recessed on 9 November 1990. 

10.  The applicant was placed on the Retired List effective 1 February 1991, in the rank of SGM/E-9, with the highest grade held as CPT/O-3.  He had completed 29 years, 8 months, and 21 days of creditable service for basic pay purposes.
11.  On 10 May 1991, the applicant was advanced on the Retired List to the rank and pay grade of CPT/O-3, the highest grade satisfactorily held on AD upon completion of 30 years of AD service and service on the Retired List.

12.  The applicant was incorrectly identified and considered by the 1991 RCSB for promotion to colonel in July 1991 but was deleted because he was in a non-promotable status due to retirement. 

13.  Army Regulation 135-155 prescribes the policies and procedures for promotion of Reserve officers.  The regulation provides that mandatory selection boards will be convened each year to consider Reserve Component officers in an active status for promotion to colonel.  The regulation provides that in order to be qualified for promotion to colonel an individual must have completed the Command and General Staff Officer Course (CGSOC) and 7 years of time in grade (TIG) as a lieutenant colonel (LTC/O-5) on or before the convening date of the respective promotion board.

14.  Army Regulation 635-200 sets forth the basis authority for separation of enlisted personnel.  Chapter 12 provides policy and guidance on Retirement for Length of Service.  Paragraph 12-6, of that regulation states in pertinent part, that retired Soldiers who have less than 30 years of active service are entitled, when their active service plus service on the retired list total 30 years, to be advanced on the retired list to the highest grade in which they served on active duty satisfactorily (or, in the case of ARNGUS Soldiers, in which they served on full-time duty satisfactorily) in accordance with 10 USC 3964.  This provision applies to warrant officers, RA enlisted Soldiers, and Reserve enlisted Soldiers who, at the time of retirement, are serving on active duty (or full-time National Guard Duty).  Upon completion of 30 years of service, their military personnel records are reviewed to determine whether service in the higher grade was satisfactory.

15.  Under the provisions of Army Regulations 600-39, the Dual Component Program, individuals serving in the Regular Army in an enlisted or warrant officer status were allowed to hold concurrent commissioned officer grades in the USAR.

16.  Title 10, United States Code (USC), Section 3911, states that Regular or Reserve commissioned officers may retire as commissioned officers if they have at least 20 years of service, 10 years of which have been active duty service as a commissioned officer.  The law provides no provisions for placing a commissioned officer on the Retired List in a rank he was promoted to in the USAR while serving on active duty in an enlisted status in a dual component program.

17.  Title 10, USC, Section 3964, provides that a retired enlisted member or warrant officer of the Army who is retired with less than 30 years of active service is entitled, when his active service plus his service on the Retired List totals 
30 years, to be advanced on the Retired List to the highest grade in which he served on active duty satisfactorily as determined by the Secretary of the Army.  Rank placement on the Retired List is based solely on the highest rank in which a member satisfactorily served on active duty.  USAR service in an inactive status while a member of a dual component program does not satisfy this active duty satisfactory service provision of the law.

18.  Title 10, USC Section 1370 (a) provides that unless entitled to a higher retired grade under some other provision of law, a commissioned officer (other than a commissioned warrant officer) of the Army, Navy, Air Force, or Marine Corps who retires under any provision of law other than chapter 61 or chapter 1223 of this title shall, except as provided in paragraph (2), be retired in the highest grade in which he served on active duty satisfactorily, as determined by the Secretary of the military department concerned, for not less than 6 months. This title continues in paragraph(2)(A) that in order to be eligible for voluntary retirement under any provision of this title in a grade above major or lieutenant commander, a commissioned officer of the Army, Navy, Air Force, or Marine Corps must have served on active duty in that grade for not less than three years, except that the Secretary of Defense may authorize the Secretary of a military department to reduce such period to a period not less than two years in the case of retirements effective during the period beginning on 1 October 2002, and ending on 31 December 2003. 

DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  The evidence of record shows that the applicant served as a Reserve commissioned officer on AD from 6 November 1967 to 29 March 1974, attained the rank of CPT, and completed 6 years, 4 months, and 24 days of AFS, with prior enlisted service.  He was honorably released from AD in the rank and pay grade of CPT/O-3.
2.  The applicant reenlisted in the RA as a SSG on 31 March 1974 and attained the rank of SGM/E-9.  While serving on AD in the RA, in an enlisted status as part of a dual component program, the applicant was promoted to MAJ and LTC, in the USAR, without being called to AD in those ranks.  It also clearly establishes the applicant never served on active duty in the rank and pay grade of MAJ/O-4 or LTC/O-5.  

3.  The applicant was placed on the Retired List in the rank and pay grade of SGM/E-9, with the highest rank and pay grade held as CPT/O-3.  He had completed 29 years, 8 months, and 21 days of creditable service for basic pay purpose.  He was advanced on the Retired List effective 10 May 1981 in the rank and pay grade of CPT/O-3, the highest grade satisfactorily held on AD upon completion of 30 years of AD service and service on the Retired List.
4.  The Board finds no evidence to show that the applicant was entitled to be advanced on the Retired List from CPT to MAJ in accordance with statutory provisions.

5.  The Board also finds no evidence that the applicant served 6 consecutive months on active duty as a LTC/O-5 or to show that he served satisfactorily in the grade of LTC in an active status, or in a retired status on AD, for not less than 3 years.  Therefore, he is not entitled to correction of his records to show that he was retired in the highest grade held of LTC.

6.  The applicant alleges that he should have been notified by St. Louis that he was eligible for retirement at age 58, that he discovered no one knew what dual-component meant, and that his officer records could not be found.  The applicant was entitled to submit a request for retirement when he completed 20 years, but less than 30 years, of AFS in the US Armed Forces, with approval of his request at the discretion of the Department of the Army.  His USAR service in an inactive status, while a member of a dual component program, did not satisfy the AD requirement for service under provision of law.  

7.  The applicant also alleges that his records were lost after they appeared before the 1990 RCSB O-6 board and that he never heard from the board.  The evidence of record shows that he was notified that his records appeared before the 1990 RSCB and he was not selected for promotion.  He was incorrectly identified and considered by the 1991 RCSB for promotion to colonel in July 1991 but was deleted because he was in a non-promotable status due to retirement.
8.  In order to justify correction of a military record, the applicant must show, to the satisfaction of the Board, or it must otherwise appear, that the record is in error or unjust.  The applicant has failed to submit evidence that would satisfy this requirement.

9.  Records show the applicant should have discovered the alleged error or injustice now under consideration on 1 February 1991; therefore, the time for the applicant to file a request for correction of any error or injustice expired on 31 January 1994.  The applicant did not file within the 3-year statute of limitations and has not provided a compelling explanation or evidence to show that it would be in the interest of justice to excuse failure to timely file in this case.

BOARD VOTE:

________  ________  ________  GRANT FULL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT PARTIAL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

________  ________  ________  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

1.  The Board determined that the evidence presented does not demonstrate the existence of a probable error or injustice.  Therefore, the Board determined that the overall merits of this case are insufficient as a basis for correction of the records of the individual concerned.

2.  As a result, the Board further determined that there is no evidence provided which shows that it would be in the interest of justice to excuse the applicant's failure to timely file this application within the 3-year statute of limitations prescribed by law.  Therefore, there is insufficient basis to waive the statute of limitations for timely filing or for correction of the records of the individual concerned.

_____John Sloan_____________
          CHAIRPERSON
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