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DEPARTMENT OF THE ARMY

BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS
1901 SOUTH BELL STREET, 2ND FLOOR
ARLINGTON, VA  22202-4508
ABCMR Record of Proceedings (cont)                                         AR20060003583


RECORD OF PROCEEDINGS


IN THE CASE OF:
  mergerec 
mergerec 

BOARD DATE:
  21 November 2006

DOCKET NUMBER:  AR20060003583 mergerec 

I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.  

	
	Mr. Carl W. S. Chun
	
	Director

	
	Mr. W. W. Osborn, Jr.
	
	Analyst


The following members, a quorum, were present:

	
	Mr. Thomas A. Pagan
	
	Chairperson

	
	Mr. Peter B. Fisher 
	
	Member

	
	Ms. LaVerne M. Douglas
	
	Member



The Board considered the following evidence: 


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:

1.  The applicant requests that he be credited with additional 6 years of constructive service credit and that his rank upon initial appointment be changed to lieutenant colonel, pay grade O5.  

2.  The applicant states in effect, that he should have received additional credit based upon his practice of orthopedic surgery from 1989 through 2003 and his practice at a Level I Trauma Center drawing patients from outlying hospitals, often many miles away.  In January 2000, he was accepted for membership in the Eastern Association for Surgery for Trauma.  In 2002 he passed the examination of the Board of Spine Surgery.  He believes that this experience, training, testing and association membership indicates that he was more skilled and thus more valuable than a orthopedic surgeon would normally be.  He contends, in effect, that Army Regulation 135-101 allows year-for-year credit for specialty practice and that he should have received 14 years credit, but he requests only 10 years.

3.  The applicant provides an affidavit from staff manager of the Holston Valley Medical Center certifying that he has practiced there full time since July 1983; a certificate of board certification from the American Board of Spine Surgery, dated 31 December 2003; a membership certificate from the Eastern Association for Surgery of Trauma; a certificate of completion of a fellowship in orthopedic surgery, dated December 1982; and his Curriculum Vitae. 

CONSIDERATION OF EVIDENCE:
1.  The applicant’s DA Form 5074-R (Record of Entry Grade Credit (Medical and Dental Officers) dated 6 October 2003 shows he received 4 years credit for his basic medical education degree as a Doctor of Medicine.  He received 1 year for his internship, an additional 2 years for residency and fellowship and 7 years for professional experience.  The form carries the notation, “ENTRY GRADE CREDIT IS LIMITED TO 14 YEARS, 0 MONTHS, SEE AR 600-100 OR AR 135-101 FOR JUSTIFICATION AND WAIVER REQUIREMENTS FOR AMOUNTS IN EXCESS OF 14 YEARS.”  The applicant signed the form.   

2.  A Headquarters U. S. Army Recruiting Command memorandum, dated 24 October 2003, recommended that the Commander HRC, St Louis grant the applicant a waiver for overage and malpractice and appoint him a USAR major with 14 years, 00 months, and 00 days of qualifying education and experience as of 6 October 2003.

3.  On 6 October 2003, he was appointed a U.S. Army Reserve (USAR), Medical Corps major with 14 years, 0 months, and 0 days of constructive service credit. He took the oath of office on 6 October 2003. 

4.  Reassignment orders from Human Resources Command (HRC), St Louis, dated 5 January 2004 assigned the applicant to a troop program unit.

5.  Department of Defense Instruction Number 6000.13, Medical Manpower and Personnel, provides that, 

6.1.2.2. Constructive service credit shall be awarded as follows:

6.1.2.2.1. Four years of constructive service credit shall be granted for completion of first professional degrees that include medical (M.D.), osteopathy (D.O.), dental (D.D.S. or D.M.D.), optometry (O.D.), podiatry (Pod.D. or D.P.), veterinary (D.V.M.), and pharmacy (Ph.D.).

6.1.2.2.2. Credit for master’s and doctorate degrees in a health profession other than medicine and dentistry, whether it is the primary degree or an additional advanced degree, shall be awarded based on actual full-time equivalent education of up to two years for a master’s degree and up to four years for a doctorate. Credit may not include time spent in attainment of baccalaureate or other lower degrees. No additional credit may be given for more than one advanced degree in a single field, or closely related field. The total credit allowed for having both a master’s and a doctorate degree may not exceed the maximum allowed for a doctorate.

6.1.2.2.3. The additional degree must add adjunctive skills to the primary specialty and must contribute directly to performance in the anticipated position in the Military Service concerned.

6.1.2.2.4. Year-for-year credit shall be granted for the successful completion of internship, residency, fellowship or equivalent graduate medical, dental, or other formal professional training (i.e., clinical psychology internship or dietetic internship, etc.) required by the Military Service concerned. Training must be approved by the appropriate accrediting agency, and may not exceed that required for certification in the specialty. Day-for-day credit shall be awarded for approved programs of less than one year in duration. 

6.1.2.2.5. Credit of one-half year for each year of experience, up to a maximum of three years of constructive credit, may be granted for experience in a health profession, if such experience is directly used by the Military Service concerned. Creditable experience cannot predate the receipt of licensure, registration, or certification. Accordingly, volunteer, or student status cannot be credited. 

6.1.2.2.6. Additional credit in unusual cases, based on special education or experience, can be granted by the Secretary of a Military Department, or designee. As determined by Service needs, the additional credit applies to individuals with unique qualifications that are beyond normal requirements for appointment as commissioned officers. The amount of credit shall be one year for each year of special education or experience. Maximum credit under subparagraph 6.1.2.2.5 above, must be earned before earning any experience credit under this paragraph.

6.1.3. Maximum Entry Grade Credit. The total entry grade credit granted shall be no more than that required for an officer to be eligible for an original appointment in the grade of Major or Lieutenant Commander.

6.  Army Regulation 135-101 (Appointment of Reserve Commissioned Officers for Assignment to Army Medical Department (AMEDD) Branches) prescribes policy, procedures, and eligibility criteria for appointment in the Reserve Components of the Army, in the six branches of the AMEDD.  Chapter 3 contains guidance on grade determinations.  Paragraph 3-2 provides the policy for determination of entry grade for officers not ordered to active duty.  It states, in pertinent part, that an individual appointed as a Reserve officer without concurrent call to active duty with 14 years or more, but less 21 years of entry grade credit will be appointed a major. 
7.  During the processing of this case an advisory opinion was obtained from the Program Manager, Medical Corps, Health Services Directorate USAREC.  The opinion stated that the original constructive service awarded the applicant was accurate based upon the information available at the time.  It notes that, at the time there was no evidence showing either employment after June 1993 or proof of a 12-month fellowship rotation.  It noted that the governing regulation, Army Regulation 135-101, provided for a maximum of 3 years entry grade credit at the rate of ½ year for each year of full-time experience.  The regulation also provided that appointees with at least 4 years of entry grade credit but less than 20 years would be appointed in the rank of major.  

8.  Army Regulation 135-101 (Appointment of Reserve Commissioned Officers for Assignment to Army Medical Department Branches), paragraph 3-1 (Entry grade credit for Reserve appointment grade determination) provides the following pertinent subparagraphs: 

a. The maximum entry grade credit for appointment in the MC or DC is 14 years.  For appointment in the ANC, MSC, VC, or AMSC, entry grade credit granted (with or without concurrent active duty) will be more than the amount required for entry grade 04 as if the officer were to be concurrently called to active duty in the corps concerned.  (See the DA Circular 601 series for fiscal year of appointment).  The Secretary of the Army or designee may waive the maximum credit limit in the situations shown below. An action requesting approval of waiver will be initiated by USAMEDDPERSA for each waiver requested.  This action will be forwarded for consideration by TSG or designee. 

(1) When a manning shortfall exists in the specialty within medicine or dentistry or within the other AMEDD specialty to which the individual will be assigned or appointed. 

(2) Where serious inequities would otherwise result. 

b. Constructive service credit will be granted for periods of professional training and experience accrued after receipt of the basic qualifying degree. (See tables 3-1, 3-3, 3-4 , and 3-5. Credit limitations are prescribed in table entries and footnotes.) 

c. Credit for prior active commissioned service will be computed as shown in table 3-2. 

8.   The advisory opinion was forwarded to the applicant’s home address.  His wife responded, in a 10 September 2006 letter, that he was deployed to Germany and he had asked that the case be kept open until he returned and could prepare a proper response.

9.  In a 23 October 2006 letter to the Board the applicant protested the advisory opinion and maintained that the people who determined his rank knew that he had been in continual practice from July 1983 to October 2003 and that he had not been asked for any additional documentation.  He argued that, with 20 years of experience he was more valuable to the Army than if he had only 10 years experience.  He asks, “Doesn’t the Army acknowledge that my job in the civilian world is exactly the same as in the Army (orthogenetic surgeon.  Therefore, my experience in the civilian world is valuable to the Army, is it not?”  He asks that he be allowed to appear before the Board.

10.  Army Regulation 15-185 (Army Board for Correction of Military Records) states in paragraph that the ABCMR may, in its discretion, hold a hearing (sometimes referred to as an evidentiary hearing or an administrative hearing in 10 USC 1034 and DODD 7050.6) or request additional evidence or opinions.

DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  In order to justify correction of a military record the applicant must show to the satisfaction of the Board, or it must otherwise satisfactorily appear, that the record is in error or unjust.  The applicant has failed to submit evidence that would satisfy this requirement.

2.  The governing directive, Army Regulation 135-101, provided that 14 years constructive service credit was the maximum allowable.   

3.  Therefore, the details noted in the advisory opinion, while correct, are largely irrelevant in that the applicant received the maximum allowable constructive service credit and recruiting officials had no reason to request documentation of additional years of medical practice.  

4.  While the practice of orthopedic surgery in the military may be the same as it is in the civilian world, the responsibilities for supervision and administration of a Medical Corps lieutenant colonel far exceeds those of a doctor in the rank of major.  There is neither evidence nor argument that the applicant possessed the capacity and experience to fulfill the responsibilities of the higher rank.  

5.  The applicant did not apply for a waiver so that he could receive more than 14 years of entry grade credit and the DA Form 5074-R (Record of Entry Grade Credit (Medical and Dental Officers) that he signed indicates in capital letters that a waiver was required.  There is no available evidence that the applicant would have received a waiver if he had applied.  

6.  There was no error in the applicant’s appointment as a major and, considering that he, a highly educated, mature individual voluntarily accepted that appointment, an injustice is not apparent. 

7.  A personal appearance hearing is not warranted in this case because there is no unresolved question of evidence or argument that could only be clarified by the applicant’s testimony.

BOARD VOTE:

________  ________  ________  GRANT FULL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT PARTIAL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

__TAP___  __PBF   _  _LMD___  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

The evidence presented does not demonstrate the existence of a probable error or injustice.  Therefore, the Board determined that the overall merits of this case are insufficient as a basis for correction of the records of the individual concerned.

_     Thomas A. Pagan______
          CHAIRPERSON
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