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DEPARTMENT OF THE ARMY

BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS
1901 SOUTH BELL STREET, 2ND FLOOR
ARLINGTON, VA  22202-4508
ABCMR Record of Proceedings (cont)                                         AR20060004655


RECORD OF PROCEEDINGS


IN THE CASE OF:


mergerec 

BOARD DATE:
21 November 2006 


DOCKET NUMBER:  AR20060004655 mergerec 

I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.  

	
	Mr. Carl W. S. Chun
	
	Director

	
	Ms. Stephanie Thompkins
	
	Analyst


The following members, a quorum, were present:

	
	Mr. Thomas A. Pagan
	
	Chairperson

	
	Mr. Peter B. Fisher
	
	Member

	
	Ms. LaVerne Douglas
	
	Member



The Board considered the following evidence: 


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:

1.  The applicant requests, in effect, adjustment to his date of rank for captain from 6 December 2005 to 3 February 2005.
2.  The applicant states that he was appointed as a first lieutenant in the United States Army Reserve (USAR) on 3 February 2004 with a date of rank of 3 February 2003.  He attended and successfully completed the 164th Judge Advocate Officer Basic Course (JAOBC) from May 2004 until September 2004.  Prior to graduation from the JAOBC, he volunteered to deploy in support of Operation Iraqi Freedom and was assigned to the Multi-National Security Transition Command-Iraq.  He was on active duty from 15 October 2004 through 19 September 2005 and deployed to Iraq during the majority of that time period.  His deployment orders indicate that he was to remain in the Reserve promotion system.  Within a month of deployment, he notified his commander that he had inquired into getting promoted through the same method as the active component Judge Advocate General (JAG) officers with no success.  The failure to promote Reserve JAG officers in the same fashion as active component JAG officers has resulted in hundreds of active component JAG officers being promoted to captain while he remained a first lieutenant.

3.  The applicant also states that he became "fully qualified" and eligible for promotion under Title 10, United States Code (USC), section 14308 on 3 February 2005, when he reached two years time in grade.  Such promotion shall be in the manner specified in Title 10, USC, section 12203.  Had the Army implemented federal law, he would have been administratively promoted, alongside his active component OBC classmates, with a date of rank of 3 February 2005.  It should be noted that his request considered that Reserve Soldiers must meet the statutory required time in grade specified for Reserve Soldiers and was used to calculate the proposed date of rank of 3 February 2005.

4.  The applicant provides copies of his appointment orders; his deployment orders; memorandums from the Commander, Multi-National Security Transition Command-Iraq; and the Principal Deputy Assistant Secretary for Manpower and Reserve Affairs; and a letter from the Chief, Army Reserve, in support of his application.
CONSIDERATION OF EVIDENCE:
1.  The applicant's military records show he was appointed in the USAR, JAG Corps (JAGC), as a first lieutenant, effective 3 February 2004, with a date of rank of 3 February 2003.

2.  The applicant entered on active duty effective 15 October 2004.
3.  The applicant was issued orders, dated 21 October 2004, for deployment in support of Operation Iraqi Freedom, effective 18 October 2004 for 18 months.  The orders advised that during the period of deployment, gaining/deployed unit commanders had responsibility for personnel service support to include awards and decorations, the Uniform Code of Military Justice, and all other forms of personnel and legal administrative support except Reserve component promotion authority.  

4.  In a memorandum, dated 23 January 2005, the Commander, Multi-National Security Transition Command-Iraq, requested assistance in resolving an anomaly that adversely affected two officers in his command.  First Lieutenant _______ and the applicant were activated Reserve JAG officers serving in the Office of the Staff JA, Multi-National Security Transition Command-Iraq since the Fall of 2004.  He understood that due to antiquated authorities, neither could be promoted under either the Reserve or active duty promotion systems during their one-year active duty period.  Had the applicant not been called to active duty, he would be eligible for promotion by a March 2005 Position Vacancy Board (PVB).  Neither was placed on the certification list promoting active duty first lieutenant judge advocates to captain.  

4.  The Commander, Multi-National Security Transition Command-Iraq, also stated that these lieutenants were doing outstanding work in a dynamic and demanding combat environment.  Although they undoubtedly would "Soldier on," it was a blow to their morale that they must remain lieutenants during their year of duty in a combat zone while active and non-activated Reserve Component (RC) counterparts in CONUS billets have been or soon would be promoted.  The effect was to penalize the very RC Soldiers we ought to be rewarding for answering the call to serve in Iraq.  In an integrated AC/RC (Active Component/Reserve Component) command like the Multi-National Security Transition Command-Iraq, such disparities negatively impact morale, which in turn affects mission accomplishment.

5.  In a letter, dated 11 February 2005, the Chief, Army Reserve, responded to an inquiry from the applicant's father.  The Chief, Army Reserve, stated that the disparity between AC and Army Reserve (AR) promotion timeliness is attributable to differing promotion policies for each component.  Most AC JA first lieutenants are administratively promoted to captain on a non-competitive "fully-qualified" basis within 6 to 9 months after entering active duty pursuant to a Memorandum of Instructions issued by the Secretary of the Army.  The promotion of AR JA first lieutenants, on the other hand, is governed by Army Regulation 135-155.  The regulation mandates competitive promotion board consideration, establishes longer time in grade promotion eligibility criteria, and requires available vacancies in the higher grade in order to promote AR JA first lieutenants.  As a result, AR JA first lieutenants might not be promoted for months or years after their AC contemporaries.   
6.  The Chief, Army Reserve, also stated that he was seeking a resolution to this dilemma.  He advised the applicant's father he was sending a request to the Deputy Chief of Staff, G1, Headquarters (HQDA G-1), Department of the Army, to revamp the AR JA first lieutenant promotion process to ensure the AR JA first lieutenants were promoted as quickly as those of the AC.  He informed the applicant's father that his son's senior commander had made a similar request to HQDA-G1, specifically citing the applicant as an example of the unequal impact of the promotion policies.  He summarized by stating that the applicant and his JA comrades deserved a promotion system that recognizes their potential for greater responsibility in a fair and timely fashion.  The Chief, Army Reserve, encouraged the applicant's father to rest assured that they would continue to work diligently to establish such a system.  
7.  Based on the 2 years minimum time in grade (TIG), his TIG for eligibility for promotion to captain by a position vacancy board (PVB) was 2 February 2005.  

8.  He was released from active duty effective 19 September 2005 and transferred to a Reserve troop program unit (TPU).

9.  He was considered and selected for promotion to captain by the September 2005 PVB that convened on 28 September 2005.  The board was approved on 6 December 2005.

10.  He was promoted to captain with a promotion effective date and date of rank of 6 December 2005.  

11.  In a memorandum, dated 4 April 2006, the Principal Deputy Assistant Secretary of the Army for Manpower and Reserve Affairs, requested to eliminate the mandatory captain promotion selection board for AR JAGC officers in the Army Reserve Active Guard Reserve (AGR) JAGC and the Army Reserve 
Non-AGR JAGC competitive categories.  He states that under the provisions of Title 10, USC, section 14101(a)(3) and section 14308(b)(4), the Secretary of the Army has the authority to authorize that in lieu of a mandatory promotion board that JAGC officers be promoted to captain if they are determined to be eligible, fully qualified, and needed at the higher grade to accomplish mission objectives.  Use of the fully qualified certification process is justified because all AR JAGC positions are graded at captain and higher, and Active Duty List (ADL) JAGC officers have been promoted to captain using the fully qualified certification process since 2003."   
12.  The Principal Deputy Assistant also stated that if approved, The JAG (TJAG) would begin using the fully qualified certification process to review AR JAGC first lieutenants on 1 October 2006, and up to three times each year thereafter.  The approval authority for promotion to captain would remain with the Secretary of Defense.  The Office of TJAG and the Office of the General Counsel had reviewed this action and had no legal objections.  The TJAG strongly supported this action and the Secretary of the Army approved the request on 10 April 2006.

13.  Based on the 5 years maximum TIG, his TIG for promotion to captain by a mandatory Reserve promotion board was 2 February 2008.
14.  In an advisory opinion, dated 11 May 2006, the Chief, Special Actions, Office of Promotions, Reserve Components, Human Resources Command, St. Louis, Missouri, stated that the applicant was appointed a USAR first lieutenant on 3 February 2004, with a date of rank of 3 February 2003.  The applicant was in the JAGC.  His PED for captain was 2 February 2008.  The applicant was considered and selected by the 2006 PVB that convened on 28 September 2005. His date of rank from that board was 6 December 2005, the date the board was approved.  This is the earliest date he could be promoted and several years prior to his PED.  The applicant might have been put in for the earlier PVB which was held on 22 March 2005.  However, in the Reserve, a Soldier cannot be considered by a PVB if the Soldier is not in a permanent position.  The applicant was deployed at the time of the 22 March 2005 PVB; therefore, he could not be considered because he was not in a valid position.  
15.  The Chief, Special Actions, also stated that in reference to the implementation of fully qualified promotions for JAGC officers, it was suggested the applicant contact the office of the G1 for guidance since the Office of Promotions, Reserve Components, did not have the authority to carry out this request.  
16.  The advisory opinion was forwarded to the applicant for acknowledgement/

rebuttal on 23 August 2006.  In his interim rebuttal, dated 18 September 2006, the applicant stated that the advisory opinion did not rebut any point of fact outlined in his request for a change to his date of rank.  The opinion states that "this was the earliest date he could be promoted."  This was not correct.  This statement may be in reference to the ability to promote him by the PVB held in September 2005.  Had the Army G1 prepared a Memorandum of Instructions authorizing administrative (boardless) promotions for Reserve JAG officers as it had done for AC JAG officers, the earliest date he could have been promoted would have been 3 February 2005, the date he would have satisfied the statutory requirement of having 2 years time in grade.  
17.  The applicant also stated that not only had the advisory opinion supported him by stating that the Army G1 had the authority to implement full-qualified promotions, the Army G1 had, in fact, implemented fully qualified promotion to the rank of captain for AR JAG officer subsequent to the filing of his request to the Board.  The Department of the Army Assistant Secretary (Manpower and Reserve Affairs) stated in its memorandum, dated 4 April 2006, that the "fully qualified certification process was justified because all AR JAGC positions are graded at captain and higher, and ADL JAGC officers have been promoted to captain using the fully qualified certification process since 2003."

18.  The applicant further stated that there was no stronger support for his request to the Board to adjust his date of rank to 3 February 2005 than the fact that the Army G1 and Office of the Assistant Secretary had implemented fully-qualified promotions.  Now that the Army G1 has implemented the fully-qualified to captain for AR JAG officers, he can be further prejudiced if the Board does not adjust his date of rank to 3 February 2005.  Not only is he currently behind his active component peers that were granted fully qualified promotions, but his AR peers that may join the Army a year or more later than himself will get accelerated promotions.  The Board's letter, dated 23 August 2006, states that the opinion is "an unfavorable recommendation."  First, the opinion does not reference law or policy that provides any guidance to the Board on this issue.  Nor does it explicitly make a recommendation to the Board.  He hopes the Board views the opinion as he did in that it does not preclude the Board from making a favorable determination in his appeal.  He feels that the law, policy, and subsequent action of the Army to implement fully qualified promotions broadly support his assertion that he was unduly prejudiced by the Army's delayed action and not implementing Congressional legislation evenly between the Active and Reserve Components.  

19.  Army Regulation 135-155, prescribes the policies and procedures for the promotion of Reserve Component officers.  The regulation specifies that officers in the grade of first lieutenant may be eligible for promotion consideration to 
captain by a PVB upon completion of 2 years minimum time in grade.  Promotion to fill authorized TPU position vacancies may be filled through promotion of the best-qualified and geographically available officer to the grades of captain through colonel.  All TPU officers in the next lower grade must have met the minimum time in grade for promotion to the next higher grade and be geographically (non-mobilized) available to serve in the position for which considered.  The existence of a valid position will be determined by counting certain officers against the strength authorized.  The area commander will ensure that the intent of the position vacancy fill procedures have been complied with before proceeding with PVB promotion consideration. 

20.  Army Regulation 135-155 also specifies that the unit commander will initiate position vacancy promotion procedures and forward a memorandum listing all unit officers eligible for promotion consideration.  The memorandum will include the following information:  rank of position, branch, area of concentration, position title, unit, UIC, location of unit, table of organization and equipment/table of distribution and allowances number, PARA/LINE number, and date of position vacancy.  JAGC officers may only be considered for promotion to fill vacancies within their respective branches.

21.  Army Regulation 135-155 also specifies that a first lieutenant will receive mandatory promotion consideration for promotion to captain upon completion of 5 years in the lower grade. 

22.  Army Regulation 600-8-29 prescribes the policies and procedures for promotion of active duty officers.  This regulation states that to be considered for promotion, an officer must be on the ADL on the date the board convenes.  An officer must complete 2 years time in grade to be promoted to captain.  Commissioned officers are promoted from promotion lists in order of seniority (shown by the promotion sequence number) as additional officers are needed within each competitive category.  Promotions would be announced in Headquarters, Total Army Personnel Command (PERSCOM) orders.  

DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  In view of the circumstances in this case, the applicant is not entitled to adjustment of his date of rank for captain from 6 December 2005 to 3 February 2005.  He has not shown error, injustice, or inequity for the relief he now requests.

2.  The evidence shows the applicant entered on active duty on 15 October 2004, as a Reserve JAGC officer.  In accordance with promotion policies governing Reserve officers, he was eligible for promotion to the next higher grade under the Reserve system, as he was not an officer on the ADL.  He was released from active duty and reassigned to the USAR.  He was considered and recommended for promotion to captain by the September 2005 PVB.  He was promoted to captain on 6 December 2005, the approval date of the September 2005 PVB.  

3.  It appears that the applicant was not processed by his command for consideration by the March 2005 PVB as he was deployed at the time and not in a permanent position.  It is also not known whether a position vacancy existed for the applicant to fill in order for him to be promoted at the time.  Title 10, USC, section 14308(b)(4) provides that in lieu of a mandatory promotion board, JAGC officers may be promoted to captain if they are determined to be eligible, fully qualified, and needed at the higher grade to accomplish mission objectives.  The applicant's Reserve promotion by a PVB granted him an earlier promotion as a JAGC officer and an earlier date of rank several years prior to his PED.

4.  The applicant's contention that the fact the Army G1 and the Office of the Assistant Secretary had implemented the fully qualified promotion to captain of AR JAGC officers, his date of rank should be adjusted to 3 February 2005, so as not to further prejudice him, has been noted.  However, the approved policy began using the fully qualified certification process to review AR JAGC first lieutenants beginning 1 October 2006.  This policy was not retroactive or grandfathered in any way for AR JAGC officers.  Based on the applicant's mobilization he was not in a permanent position at the time of the March 2005 PVB.  Upon his deployment, he was given the opportunity for an early RC promotion and identified for his first eligible PVB promotion within the minimum time allowed under the Reserve promotion policy.  Therefore, the applicant is not entitled to an adjustment to his date of rank for captain based on his circumstances and mobilization.

5.  It is concluded that since the applicant could not be promoted any earlier without the benefit of an authorized position vacancy and the implementation of the fully qualified certification process beginning 1 October 2006, adjustment to his date of rank to 3 February 2003 would not be equitable.  He was appropriately promoted to captain based on his selection by the September 2005 PVB.
6.  In view of the foregoing, there is no basis for granting the applicant's request.

BOARD VOTE:

________  ________  ________  GRANT FULL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT PARTIAL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

_PBF____  __TAP__  __LD____  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

The evidence presented does not demonstrate the existence of a probable error or injustice.  Therefore, the Board determined that the overall merits of this case are insufficient as a basis for correction of the records of the individual concerned.

____Thomas A. Pagan______
          CHAIRPERSON
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