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DEPARTMENT OF THE ARMY

BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS
1901 SOUTH BELL STREET 2ND FLOOR
ARLINGTON, VA  22202-4508
ABCMR Record of Proceedings (cont)                                         AR20060005538


RECORD OF PROCEEDINGS


IN THE CASE OF:
  

mergerec 

BOARD DATE:
  24 August 2006

DOCKET NUMBER:  AR20060005538 mergerec 

I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.

	
	Mr. Carl W. S. Chun
	
	Director

	
	Mrs. Nancy L. Amos
	
	Analyst


The following members, a quorum, were present:

	
	Ms. Jeanette R. McCants
	
	Chairperson

	
	Mr. Scott W. Faught
	
	Member

	
	Mr. Rowland C. Heflin
	
	Member



The Board considered the following evidence:


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:

1.  The applicant requests that his reason for transfer to the Retired Reserve be changed from “non-participation” to “voluntary.”
2.  The applicant states he was voluntarily transferred from a Troop Program Unit (TPU) to the Individual Ready Reserve (IRR) in November 2001.  He discussed the transfer with his Brigade Command Sergeant Major and others, and he was told that he did not have to earn any points to stay in the IRR but would still receive the cost of living allowance raises and membership points.  In November 2002, he was telephonically informed that, since he had more than 20 qualifying years of service, he had to earn 50 points per year to remain in the IRR.  He was offered a waiver of the non-qualifying year if he wanted to remain in the IRR.  If not, he could either elect to voluntarily transfer to the Retired Reserve and be eligible for return to service at a later date, or be involuntarily transferred for non-participation and never be able to return.  
3.  The applicant states that he told the person who called that he would voluntarily transfer to the Retired Reserve so he could return at a later date.  He signed a request for voluntary transfer a short time later.  However, when he received the orders he noticed that the reason for the transfer was listed as   non-participation.  He assumed that was standard procedure and that his records would show that the transfer was voluntary.  That is why he did not request a correction at the time.
4.  The applicant provides two memorandums of support, dated 15 and 28 March 2006; a letter to his Representative in Congress, dated 14 June 2006; a letter from his Representative in Congress, dated 10 April 2006; reassignment orders dated 22 February 2002; reassignment orders dated 5 November 2001; and a    5 January 2006 letter from the U. S. Army Human Resources Command – St. Louis (USAHRC – STL).
CONSIDERATION OF EVIDENCE:

1.  The applicant is requesting correction of an alleged error or injustice which occurred on 22 February 2002.  The application submitted in this case is dated 15 March 2006.
2.  Title 10, U.S. Code, Section 1552(b), provides that applications for correction of military records must be filed within 3 years after discovery of the alleged error or injustice.  This provision of law allows the Army Board for Correction of Military Records (ABCMR) to excuse failure to file within the 3-year statute of limitations if the ABCMR determines that it would be in the interest of justice to do so.  In this case, the ABCMR will conduct a review of the merits of the case to determine if it would be in the interest of justice to excuse the applicant’s failure to timely file.

3.  The applicant was born on 4 October 1953.  After having had prior service in the Regular Army and the Army National Guard, he enlisted in the U. S. Army Reserve (USAR) on 26 October 1983.  He was promoted to Sergeant Major, E-9 on 1 December 1997.  He served as a Command Sergeant Major until his later appointment back to Sergeant Major on an unknown date.   His notification of eligibility for retired pay at age 60 (his 20-year letter) is dated 25 November 1998.
4.  Effective 1 October 2001, the applicant was transferred from a TPU to the IRR.      

5.  U. S. Army Reserve Personnel Command (PERSCOM, currently designated USAHRC – STL) orders C-02-205287 dated 22 February transferred the applicant to the Retired Reserve effective 22 February 2002.  The reason for transfer is listed as “non-participation.”

6.  The applicant provided a memorandum of support from the Battalion Executive Officer of the 1st Battalion, 414h Regiment, 1st Training Brigade, 104th Division. The Executive Officer recommended the applicant’s records be corrected to allow him to move back to the IRR, then return to an active Reserve status, then become part of the TPU environment and join that unit.

7.  By letter dated 5 January 2006, the 70th Regional Soldier Support Center Team, USAHRC – STL informed the applicant that his removal from an active status [and transfer to the Retired Reserve] was due to operation of law, thus making him ineligible for transfer to the Ready Reserve.

8.  Department of Defense Instruction (DODI) 1200.15 (Assignment to and Transfer Between Reserve Categories, Discharge from Reserve Status, Transfer to the Retired Reserve, and Notification of Eligibility for Retired pay), dated          18 September 1997, paragraph 5.3.3 states that Reservists who have qualified for retirement, except for having reached 60 years of age, are required to attain 50 points annually during their anniversary year to be retained in the Ready Reserve or on the active status list, Standby Reserve.  Waiver of that requirement on a one-time basis may be made under exceptional circumstances by the Secretary of the Military Department concerned.
9.  Title 10, U. S. Code, section 10145(d) states that, under such regulations as the Secretary concerned may prescribe, any qualified member of a Reserve component or any qualified retired enlisted member of a Regular component may, upon his request, be placed in the Ready Reserve.  However, a member of the Retired Reserve entitled to retired pay or a retired enlisted member of a Regular component may not be placed in the Ready Reserve unless the Secretary concerned makes a special finding that the member’s services in the Ready Reserve are indispensable.
10.  Army Regulation 140-10 (Assignments, Attachments, Details, and Transfers), dated 15 August 2005, paragraph 6-4, states that transfer from the Retired Reserve to the Ready Reserve is not authorized for Soldiers receiving retired pay unless the Secretary of the Army makes a special finding that their services are indispensable.  A Soldier who is not receiving retired pay and is otherwise qualified and not prohibited (i.e., was removed from an active status by operation of law or by board action) may be transferred to the IRR or to an appropriate TPU or Individual Mobilization Augmentee position vacancy.  Paragraph 6-5 provides guidance on applying for transfer.
DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  In accordance with DODI 1200.15, the applicant was properly transferred from the IRR to the Retired Reserve in February 2002.  However, he was transferred due to a regulatory requirement, not due to operation of law or through board action.  
2.  DODI 1200.15 does not expressly prohibit movement between a retired status and an active status.  Contrary to any information provided to the applicant by USAHRC – STL, in accordance with Title 10, U. S. Code, section 10145 and Army Regulation 140-10, transfer from the Retired Reserve to the Ready Reserve, provided the member is not receiving retired pay, is authorized.  The applicant is not yet receiving retired pay.
3.  To prevent any further delay in processing the applicant for transfer to an active status, PERSCOM orders C-02-205287 dated 22 February transferring him to the Retired Reserve should be amended to list the reason for transfer as “voluntary.”  The applicant should then be able to follow the guidance in Army Regulation 140-10, paragraph 6-5 to apply for transfer to a TPU.  This would not automatically mean the applicant would be eligible for transfer to a TPU; however, provided otherwise eligible the applicant should not be automatically precluded from returning to an active status.
4.  Records show the applicant should have discovered the alleged error or injustice now under consideration on 22 February 2002; therefore, the time for the applicant to file a request for correction of any error or injustice expired on   21 February 2005.  The applicant did not file within the 3-year statute of limitations; however, based on the available evidence and argument, it would be in the interest of justice to excuse failure to timely file in this case.

BOARD VOTE:

__jrm___  __swf___  __rch___  GRANT FULL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT PARTIAL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

________  ________  ________  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

The Board determined that the evidence presented was sufficient to warrant a recommendation for relief and to excuse failure to timely file.  As a result, the Board recommends that all Department of the Army records of the individual concerned be corrected by amending PERSCOM orders C-02-205287, dated    22 February and transferring him to the Retired Reserve, to list the reason for transfer as “voluntary.”  
__Jeanette R. McCants__
          CHAIRPERSON
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