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DEPARTMENT OF THE ARMY

BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS
1901 SOUTH BELL STREET, 2ND FLOOR
ARLINGTON, VA  22202-4508
ABCMR Record of Proceedings (cont)                                         AR20060005630


RECORD OF PROCEEDINGS


IN THE CASE OF:
  

mergerec 

BOARD DATE:
  17 October 2006

DOCKET NUMBER:  AR20060005630 mergerec 

I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.  

	
	Mr. Carl W. S. Chun
	
	Director

	
	Mrs. Nancy L. Amos
	
	Analyst


The following members, a quorum, were present:

	
	Mr. John T. Meixell
	
	Chairperson

	
	Mr. Peter B. Fisher
	
	Member

	
	Mr. Rowland C. Heflin
	
	Member



The Board considered the following evidence: 


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:

1.  The applicant requests that he be allowed to cash in 40.5 days of accrued leave at the grade of Staff Sergeant (SSG), E-6.
2.  The applicant states that he earned the leave prior to his court-martial but was not allowed to take it prior to being confined.
3.  In an undated letter to the Defense Finance and Accounting Service (DFAS), the applicant stated that, in accordance with Title 10, U. S. Code, section 857, no forfeiture may extend to any pay or allowances accrued before the convening authority’s approval of a general court-martial sentence.  The applicant states that the intent of Congress is that all leave time accrued before the convening authority signs off is good time and is to be compensated for.

4.  In his letter to DFAS, the applicant stated that it has been the military’s habitual response to invoke Title 37, U. S. Code, section 501(e) to state that once a person receives a dishonorable discharge that leave cannot be turned into cash.  He stated that this statute cannot apply.  When the convening authority signs off and adjudges a court-martial, he usually states that everything EXCEPT (emphasis in the original) for the discharge will be executed.  Paragraph 4040.1 of the Department of Defense Pay Manual states that, under regulations prescribed by the Secretary concerned, a member sentenced to unsuspended dismissal or unsuspended dishonorable discharge by court-martial may be required to take leave pending review of the conviction as provided by Article 76(a) of the Uniform Code of Military Justice.  The member may elect to be paid for accrued leave to the member’s credit.

5.  In his letter to DFAS, the applicant stated that his enlistment was up on        12 August 2001.  The convening authority acted on 1 March 2002.  Thus, Title 37, U. S. Code cannot apply because he was not discharged as of his expiration term of service, and as of 25 October 2001 his pay and allowances were suspended, and allotments were terminated in accordance with the Department of Defense Pay Manual.  Although he did not take leave due to his confinement, this regulation still applies until he receives an authentic discharge. 
6.  The applicant provides two U. S. Disciplinary Barracks Forms 510 (Inmate Request Slip), dated 8 January 2002 and 10 January 2006; a note dated             9 January 2002; his leave and earnings statement for the period 1 through           31 October 2001; Headquarters, Fort Stewart General Court-Martial Order Number 4 dated 1 March 2002; and his Enlisted Record Brief.
CONSIDERATION OF EVIDENCE:
1.  The applicant enlisted in the Regular Army on 9 September 1981.  He was promoted to SSG, E-6 on 1 July 1993.  He last reenlisted on 13 August 1998 for 3 years.  He was apparently involuntarily extended until October 2001.
2.  In May 2001, the applicant was living in government quarters with his wife, who was a Reservist, and his three daughters.  His oldest daughter, T___, was 17 years old.  On 11 May 2001, T___ entered their living room where the applicant was watching pornographic images of females on their home computer. The applicant asked her if she wanted to watch pornographic movies.  She replied, “Sure,” but later indicated that watching those movies made her a little uncomfortable.  The applicant asked T___ whether she would be willing to try the depicted sexual acts.  
3.  On 6 July 2001, when his wife was attending drill out of town, the applicant returned home.  T___ was in the living room watching a movie and his two other daughters were asleep in their bedroom.  He decided to log onto his home computer, located in the living room.  He viewed some pornographic images and blended a frozen alcoholic drink for himself and his daughter.  He invited T___ to watch more pornographic movies on the computer.  The evening ended with the applicant performing indecent acts with T___.
4.  On 18 July 2001, the applicant was informed of his post-trial and appellate rights.  He indicated that he understood that any period of confinement included in his sentence generally begins to run from the date the court-martial adjudges his sentence.  
5.  On 25 October 2001, the applicant was convicted, in accordance with his pleas, by a general court-martial of wrongfully committing indecent acts with his daughter and orally communicating to his daughter certain indecent language.  He was convicted, contrary to his pleas, of two specifications of wrongfully soliciting his daughter to commit sodomy and two specifications of orally communicating to his daughter certain indecent language.  His adjudged sentence was to be reduced to the grade of Private, E-1, to be discharged with a dishonorable discharge, and to be confined for 8 years.

6.  On or about 26 October 2001, the applicant was reassigned to the U. S. Army Disciplinary Barracks, Fort Leavenworth, KS.  
7.  As of 31 October 2001, the applicant had accrued 40.5 days of leave. 

8.  On or about 1 March 2002, the convening authority approved the sentence and, except for that part of the sentence extending to a dishonorable discharge, ordered the sentence executed.
9.  On 16 March 2005, the U. S. Army Court of Criminal Appeals affirmed the findings of guilty and the sentence.  

10.  The applicant petitioned the U. S. Court of Appeals for the Armed Forces for consideration of a grant of review.  On 1 November 2005, his petition was denied.  

11.  On 19 December 2005, the applicant was discharged with a dishonorable discharge pursuant to his conviction by court-martial.

12.  The applicant petitioned the U. S. Court of Appeals for the Armed Forces for reconsideration of a grant of review.  On 13 January 2006, his petition was denied.

13.  Title 10, U. S. Code, section 857(a)(1) states any forfeiture of pay or allowances or reduction in grade that is included in a sentence of a court-martial takes effect on the earlier of (A) the date that is 14 days after the date on which the sentence is adjudged; or (B) the date on which the sentence is approved by the convening authority.  Section 857(a)(3) states that a forfeiture of pay or allowances shall be applicable to pay and allowances accruing on and after the date on which the sentence takes effect.
14.  Title 10, U. S. Code, section 876a states that, under regulations prescribed by the Secretary concerned, an accused who has been sentenced by court-martial may be required to take leave pending completion of action under this subchapter if the sentence, as approved, includes an unsuspended dismissal or an unsuspended dishonorable or bad-conduct discharge.  
15.  Title 10, U. S. Code, section 701(a) states a member of an armed force is entitled to leave at the rate of 2 1/2 days for each month of active service, excluding periods of (1) absence from duty without leave; (2) absence over leave; (3) confinement as the result of a sentence of a court-martial; and (4) leave required to be taken under section 876a of this Title.

16.  Title 37, U. S. Code, section 501(b)(1) states a member who has accrued leave to his credit at the time of his discharge is entitled to be paid for such leave on the basis of the basic pay to which he was entitled on the date of discharge. Section 501(b)(3) states payment may be made to a member for any leave he elects to carry over to a new enlistment; however, the number of days of leave for which payment is made may not exceed [a career total of] 60.  Section 501(e)(1) states a member who is discharged under other than honorable conditions forfeits all accrued leave to his credit at the time of his discharge.
17.  Title 10, U. S. Code, section 858(b) states a court-martial sentence that includes confinement in excess of six months results in an automatic forfeiture of pay and allowances for the period of confinement.  The pay and allowances forfeited during such period, in the case of a general court-martial, shall be all pay and allowances due that member during such period.

18.  The Department of Defense Financial Management Regulation, Volume 7A, paragraph 010301F states that, under regulations prescribed by the Secretary of the Military Department concerned, members sentenced to unsuspended dismissal or unsuspended dishonorable or bad conduct discharge by court-martial may be required to take leave pending review of their conviction as provided by Article 76a, Uniform Code of Military Justice.  Such leave shall be charged against any accrued leave to the member’s credit on the day before the day such leave begins unless the member elects to be paid for accrued leave under subparagraph 350101.C of this volume.

19.  Army Regulation 600-8-10 (Leaves and Passes) states that the leave and pass program is designed to allow Soldiers to use their authorized leave to the maximum extent possible (within the constraints of operational military requirements and to the degree of support for leave provided in the unit manning document).  It also states the unit commander or designee is the approval authority for ordinary leave requests.
DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  In an undated letter to DFAS, the applicant had stated that the intent of Congress (in enacting section 857 of Title 10, U. S. Code) is that all leave time accrued before the convening authority signs off is good time and is to be compensated.  He stated that Title 37, U. S. Code, section 501(e) [which states a member who is discharged under other than honorable conditions forfeits all accrued leave to his credit at the time of his discharge] cannot apply in his case because his discharge was not ordered to be executed until March 2002.  He indicated he recognized that a member sentenced to an unsuspended dishonorable discharge by court-martial may be required to take leave pending review of the conviction or elect to be paid for accrued leave to the member’s credit (although he did not take leave due to his confinement). 

2.  It is noted that the applicant slightly misquotes Title 10, section 857.  Section 857(a)(1) states any forfeiture of pay or allowances or reduction in grade that is included in a sentence of a court-martial takes effect on the earlier of (A) the date that is 14 days after the date on which the sentence is adjudged; or (B) the date on which the sentence is approved by the convening authority.  His sentence was approved on 1 March 2002; however, 14 days after his sentence was adjudged was 8 November 2001.

3.  In accordance with Title 10, U. S. Code, section 701, the only entitlements Congress provided for with regard to leave are basically the entitlement to accrue leave, the entitlement to be paid for accrued leave on the basis of the basic pay to which the member was entitled on the date of discharge, and the entitlement to be paid for leave not carried over into a new enlistment not to exceed a career total of 60.  
4.  The applicant was not entitled to be paid for accrued leave at the time of his discharge because he was not entitled to basic pay.
5.  The taking of leave is not an entitlement.  There is no evidence to show the applicant could not have taken leave between July 2001, when it appears authorities learned of his misconduct, and his trial on 25 October 2001.  If it was his decision not to request leave until after his trial, he was taking a risk that he would not be convicted or, if convicted, allowed to take leave pending review of his conviction.  However, even if the applicant had requested leave, there was no requirement that his commander had to approve his request.  
6.  The applicant could not take leave once he was confined.  His discharge was ordered executed while he was in confinement.  As a result, applicable regulations did not permit him to sell back his accrued leave, for doing so would require that he sell the accrued leave the day prior to actually taking leave.  The applicant’s inability to sell his accrued leave was not a forfeiture of pay accrued prior to his court-martial.  Rather, the loss of this accrued leave was a function of his incarceration.  By his own misconduct which placed him in confinement, he lost the ability under applicable rules to use his leave.  By operation of law, he lost the leave he was unable to take upon his discharge.  

7.  Even if applicable regulations allowed the applicant to sell back his leave, he would not be entitled to relief.  Per paragraph 350101 of the Department of Defense Financial Management Regulation, Volume 7A, payment for accrued leave is calculated at the rate of basic pay to which the member is entitled.  By operation of Title 10, U. S. Code, section 858(b), the applicant forfeited all pay and allowances by virtue of his conviction and confinement.  Hence, his basic pay before his discharge was approved by the convening authority was zero.  After his discharge, the applicant was no longer entitled to basic pay or payment for his accrued leave.
8.  There is insufficient evidence which would warrant granting the relief requested.

BOARD VOTE:

________  ________  ________  GRANT FULL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT PARTIAL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

__jtm___  __pbf___  __rch___  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

The evidence presented does not demonstrate the existence of a probable error or injustice.  Therefore, the Board determined that the overall merits of this case are insufficient as a basis for correction of the records of the individual concerned.

__John T. Meixell_____
          CHAIRPERSON
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