[image: image1.png]


DEPARTMENT OF THE ARMY

BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS
1901 SOUTH BELL STREET, 2ND FLOOR
ARLINGTON, VA  22202-4508
ABCMR Record of Proceedings (cont)                                         AR20070009589


RECORD OF PROCEEDINGS


IN THE CASE OF:
  mergerec 
mergerec 

BOARD DATE:
  27 March 2008

DOCKET NUMBER:  AR20070009589 mergerec 

I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.

	
	Ms. Catherine C. Mitrano
	
	Director

	
	Mr. Joseph A. Adriance 
	
	Analyst


The following members, a quorum, were present:

	
	Mr. John T. Meixell
	
	Chairperson

	
	Ms. LaVerne M. Douglas
	
	Member

	
	Ms. Jeanette R. McCants
	
	Member



The Board considered the following evidence:


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:

1.  The applicant requests, in effect, that his records be corrected to show no break in service between the date he was released from active duty on 
30 June 2006, and his entry into the United States Army Reserve (USAR); and that his records be placed before a Special Selection Board (SSB) for consideration for promotion to Major (MAJ) under the guidelines of the 2007 Army Medical Department (AMEDD) Reserve Component Selection Board (RCSB).  
2.  The applicant states, in effect, that at the time he completed his active duty obligation on 30 June 2006, he was to be automatically enrolled in the Individual Ready Reserve (IRR) the following day, 1 July 2006, but apparently was not.  He states that he was instead erroneously advised to complete a new Oath of Office (DA Form 71) for reappointment, which he completed in November 2006.  He states that these administrative errors caused him not to be considered for promotion to MAJ during the AMEDD RCSB that was held in January 2007.  
3.  The applicant provides his active duty separation orders and separation document (DD Form 214) in support of his application.  
CONSIDERATION OF EVIDENCE:
1.  The applicant's record shows he was appointed a Captain (CPT) in the United States Army Reserve (USAR) Medical Corps (MC) and entered active duty, as a 5 year obligated service officer, on 13 June 2001. 
2.  A United States Army Human Resources Command (HRC) Message, dated 23 March 2006, confirmed the applicant's request for unqualified resignation had been approved, and it directed the applicant be honorably discharged on 30 June 2006.  It further indicated that an Oath of Office for Reserve appointment would be executed at the time of discharge, that it would be forwarded to HRC, St. Louis, Missouri (HRC-St. Louis), and that the applicant's resignation packet would be forwarded to HRC-St. Louis for completion of his integration into the IRR.
3.  Department of the Army (DA) Mannheim Transition Center Orders 090-02, dated 31 March 2006, reassigned the applicant to the transition center for transition processing and discharge on 30 June 2006.  The additional instructions in these orders indicated the applicant was required to schedule an appointment with the Manheim Reserve Component Career Counselor prior to his discharge date. 

4.  The applicant's Official Military Personnel File (OMPF) contains an Election of Options, dated 19 June 2007, in which the applicant elected to remain a member of the IRR.  The OMPF also contains an HRC-St. Louis appointment memorandum, dated 30 June 2006, which appointed the applicant a CPT in the MC of the USAR, effective on the date of his acceptance.  The applicant signed the memorandum accepting the appointment on 27 November 2006, at which time he also executed an Oath of Office for this USAR appointment.

5.  On 30 June 2006, the applicant was honorably discharged under the provisions of Paragraph 3-5, Army Regulation 600-8-24, for miscellaneous/general reasons.  The DD Form 214 he was issued at the time shows he completed a total of 5 years and 18 days of active military service.  The separation document indicates he was a Regular Army (RA) officer and contained the entry "N/A" in Item 9 (Command to Which Transferred).  The applicant authenticated the DD Form 214 with his signature in Item 21 
(Signature of Member Being Separated) on the date of his discharge.  

6.  In connection with the processing of this case, an advisory opinion was obtained from the Chief, Reserve Appointments, United States Army Human Resources Command, St. Louis, Missouri (HRC-St. Louis).  This official stated that as of 1 July 2005, all officers appointed in the USAR must be on a "scroll" approved and signed by the Secretary of Defense before an Oath of Office can be initiated.  He further states that the appointment memorandum pertaining to the applicant, dated 30 June 2006, with an effective date of 1 July 2006, is incorrect.  It states that the scroll submission for the applicant was approved and effective as of 11 July 2006.  As a result, they are unable to correct his record to show he was appointed any earlier than 11 July 2006 without a directive from the Board.  
7.  On 8 November 2007, the applicant was provided a copy of the HRC-St. Louis advisory opinion in order to have the opportunity to respond to its contents.  To date he has failed to reply.  

8.  Army Regulation 600-8-24 (Officer Transfers and Discharges) prescribes the Army's active duty officer separation policy.  Paragraph 3-5 provides the rules for processing unqualified resignation requests.  It states that any officer on active duty for more than 90 days may tender a resignation.  Normally, resignations will not be accepted unless on the requested date of separation the officer has fulfilled his/her active duty service obligation. 
9.  The officer separation regulation further states, in pertinent part, that an officer must serve in the Armed Forces until completion of the statutory 8-year military service obligation (MSO).  An officer who requests resignation before completing the 8-year MSO must agree to accept an indefinite appointment in the USAR to complete such service obligation.  The act of taking the Reserve officer's oath by an active Army officer is sufficient to simultaneously terminate the officer's RA status by operation of law. 

DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  The applicant's contention that his record should be corrected to no actual break in service from the date of his discharge from the RA on 30 June 2006, and to show his enrollment in the IRR on 1 July 2006, because his separation orders indicated he would be automatically enrolled in the IRR was carefully considered.  However, there is insufficient evidence to support this claim. 

2.  The evidence of record confirms the applicant was discharged from the RA on 30 June 2006.  The separation orders he was issued at the time indicated that he was required to make an appointment with the Reserve Component Career Counselor 120 days prior to his separation; however, it did not indicate he would be automatically enrolled in the IRR.  

3.  The record also contains a USAR appointment memorandum, dated 30 June 2006, which indicated that the effective date of the applicant's appointment in the USAR (enrollment in the IRR) would be the date of his acceptance of the appointment.  Other than the applicant's handwritten entry indicating the appointment should be effective 1 July 2006, there is no commitment in this memorandum beyond an acceptance date of the effective date.  Further, as indicated in the HRC-St. Louis advisory opinion, the scroll pertaining to the applicant was not approved by the Secretary of Defense until 11 July 2006, which is the earliest date he could have executed an Oath of Office.  

4.  Absent any evidence indicating the applicant complied with the requirement to meet with a RC Career Counselor 120 days prior to his resignation from the 
RA; that he was erroneously advised that his enrollment in the IRR would be automatic; or that he made any attempt to accept the USAR appointment prior to 27 November 2006, it would not be appropriate and fair to all others who faced similar circumstances to grant the requested relief.  Further, since relief regarding his date of appointment in the USAR is not being granted, there is no basis to grant his request for promotion reconsideration.  
5.  Although there was no evidence of an error or injustice related to the applicant's Reserve appointment, the applicant may wish to contact the 
HRC-St. Louis Chief of Reserve Appointments to pursue an administrative remedy to change his appointment date to 11 July 2006, which is the date his scroll was approved by the Secretary of Defense, which is within that office's policy purview, as indicated on the advisory opinion provided.  
BOARD VOTE:

________  ________  ________  GRANT FULL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT PARTIAL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

__JTM __  __LMD __  __JRM  _  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

The evidence presented does not demonstrate the existence of a probable error or injustice.  Therefore, the Board determined that the overall merits of this case are insufficient as a basis for correction of the records of the individual concerned.

_____John T. Meixell_____
          CHAIRPERSON
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