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Dear SHMERENRaERBINNSND N

This is in reference to your application for correction of your
naval record pursuant to the provisions of Title 10, United
States Code, Section 1552.

A three-member panel of the Board for Correction of Naval
Records, sitting in executive session, considered your
application on 27 Jun 2001. Your allegations of error and
injustice were reviewed in accordance with administrative
regulations and procedures applicable to the proceedings of this
Board. Documentary material considered by the Board consisted of
your application, together with all material submitted in support
thereof, your naval record and applicable statutes, regulations
and policies. 1In addition, the Board considered the advisory
opinion and supplement furnished by the Awards Branch,
Headquarters Marine Corps, dated 27 March and 2 April 2001,
copies of which are attached.

After careful and conscientious consideration of the entire
record, the Board found that the evidence submitted was
insufficient to establish the existence of probable material
error or injustice. In this connection, the Board substantially
concurred with the comments contained in the advisory opinion and
supplement. Accordingly, your application has been denied. The
names and votes of the members of the panel will be furnished
upon request.

It is regretted that the circumstances of your case are such that
favorable action cannot be taken. You are entitled to have the
Board reconsider its decision upon submission of new and material
evidence or other. matter not previously considered by the Board.
In this regard, it is important to keep in mind that a
presumption of regularity attaches to all official records.



Consequently, when applying for a correction of an official naval
record, the burden is on the applicant to demonstrate the
existence of probable material error or injustice.

Sincerely,

W. DEAN PFEIFFER
Executive Director

. Enclosures



DEPARTMENT OF THE NAVY
HEADQUARTERS UNITED STATES MARINE CORPS
3280 RUSSELL ROAD

QUANTICO, VIRGINIA 22134-5103 IN REPLY REFER TO:

PHMAR 2001

MEMORANDUM FOR THE EXECUTIVE DIRECTOR, BOARD FOR CORRECTION OF
NAVAL RECORDS

Subj: BCNR APPLICATION IN THE CASE OF

Encl: (1) Extract from DoDINST 1348.38-M, Manual of Mllltary
Decorations & Awards

1. As stated in the enclosure, any Defense decoration for a
distinguished act, achievement, or service may be revoked if
facts, later determined, would have prevented original approval
of the decoration. From available information and the guidance
delineated in the enclosure, it appears the awarding

authority acted appropriately in the revocation of the Joint
Service Commendation Medal in the case of Staff Sergeant-+siiliiiil.

2. Since this i1s a Department of Defense awards issue, 1t 1is
recommended that this case be directed to that agency for an
advisory opinion.

Acting Héad,’Mil ary Awards Branch
Personnel Management Division

By direction of the

Commandant of the Marine Corps



2. While Service members permanently assigned to staff or faculty positions of joint-Service
schools are eligible for Defense awards, students of such schools are not.

3. Individuals permanently assigned to joint duty organizations are eligible for Defense
awards consideration. However, eligibility for joint awards does not constitute eligibility for
JDA credit, as governed by 10 U.S.C. 668 (reference (g)). ' -

*4." Individual mobilization augmentees (IMAs) permanently assigned to joint activities are
also eligible for Defense awards consideration.

5. Being under operational control of a joint activity does not constitute Defense award
eligibility. Personnel who are assigned to Military Department components that are subsequently
attached to a joint activity for administrative or exercise purposes shall not be eligible for a
Defense decoration. (Individual Service members performing as part of a unit whose mission is
Service-specific (e.g., mobile training teams) are not eligible for Defense awards.)

6. DoD decorations will be awarded for recognition of outstanding achievement. In
recognition of outstanding achievement (as defined in Chapter 1, subsection B. 3., above).
Defense decorations may be awarded to Service members on temporary duty (TDY) to a joint
activity. The achievement must be of a truly outstanding nature. Only under the most unusual
circumstances will the Defense Distinguished Service Medal (DDSM), Defense Superior Service —
Medal (DSSM) or Defense Meritorious Service Medal (DMSM) be awarded as an impact award
for outstanding TDY ACHIEVEMENT. The DDSM and the DSSM are specifically intended to
recognize exceptionally distinguished service and exceptionally superior service, respectively,
and to honor an individual's accomplishments over a sustained period. Likewise, the DMSM
recognizes exceptionally meritorious service performed at levels up to but which do not merit
recognition through the DSSM. For awards purposes, the word "service" is defined as “a period
of time greater than 12 months and encompassing an individual's entire joint assignmen M

7. No Defense decoration shall be awarded or presented to any Service member whose entire
service during or after the time of the distinguished act, achicvement, or service has not been
honorable.

8. Any Defense decoration for a distinguished act, achievement, or service may be revoked if
facts, later determined, would have prevented original approval of the decoration, Commanders
or staff directors becoming aware of any such instances must immediately report the
circumstances and make recommendations, through channels, to the awarding authority for .
teview and determination of appropriate action. Awarding authorities must seck advice from
their legal staff in all cases where there is doubt as to the appropriateness of the award action. A
decoration also should be revoked if the basis for which it was awarded no longer exists (¢.g., the
Service member's permanent change of station (PCS) assignment was canceled). When the
awarding authority has determined that a Defense decoration should be revoked, the original
orders should be revoked and the Service member notified by the parent Military Service. ™
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HEADQUARTERS MARINE C(z?l;ims MMMA
MANPOWER AND RESERVE N
3280 RUSSELL ROAD HQMC, MMMA

QUANTICO VA 22134-5103 (FAX)

COMM: 703-784-9206/07, DSN: 278-9206/07
FAX: 703-784-9866

Yo:  CaptDcan Pfeiffer : From: Wl

Ex: Pages: 3, incdudes this

Phone: m Date:  4/2/01

Amplification on the case of SSgt Hager

(] Please Reply [JPlease Recycle

e Comments:

Capt Pleiller,

As per your phone call tho following amplifying information on the"case is pravided. The basis for
our decision is the Depariment of Defense Awards Manual (DoD 1348.33M). Paragraph 3.b.7 was
intended to be enclosed as a reference. Based on your phone call it was apparently not enclosed. |
apologize for lho administrative oversight on our part. The salient paragraph reads as follows:

“No Dcfense decoration shall be awarded or presented to any Service member whose entire service during
or aller the time of the distinguished act, achievement, or service has not been honorable"

1 have included a copy of this page for your review.
The following paragraph in the same reference affords the commander who decisioned the award the

authority to rescind the award. The letter provided to us in the original package had the award revoked by
the Cornmanding General of United States Military Entrance Processing Command. The letter was signed
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April 2, 2001

for the commander (by direction) but slill is direclive in nature. This level of command would have been
authorized to both award and rescind the award.

| coordinated with my counter part on the Joint Staff. ha concurred with my analysis and can see no way to
provido rclicf in this case. [tis {he opinion of the Marine Corps Military Awards Branch that the award
should remain rescinded.

| am sorry that we were unable to address the issue in our original submission. Pls give me a call if | can
be of further assistance.

Very.Respoctlully,

AR~
Head, USMC Awards

& Pago 2
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