
S 555(b) authorized the "permanent appointment of regular
.I’ When that directive was issued on 26 November

1991, 
. . 

"shall be
permanently or temporarily appointed by SECNAV in the grade of
warrant officer, W-l in the Regular Marine Corps, under 10 U.S.C.
555 or 5596  

1120.11A states that a selectee for warrant officer 

that,the evidence submitted was
insufficient to establish the existence of probable material
error or injustice.

The Board found that you began your military service on 27
November 1979 by enlisting in the Marine Corps Reserve. You
remained in that component and performed a three-month period of
active duty, until you enlisted in the Regular Marine Corps on 23
December 1981. During the next 13 years, you served continuously
on active duty in an enlisted status and compiled an enviable
record of service, attaining the rank of staff sergeant (E-6),
and earning three Navy and Marine Corps Commendation Medals and
two Navy Achievement Medals.

On 1 February 1995 you accepted an appointment as a warrant
officer, W-l. Secretary of the Navy Instruction (SECNAVINST)
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Dear Mr.

This is in reference to your application for correction of your
naval record pursuant to the provisions of title 10, United
States Code, section 1552.

A three-member panel of the Board for Correction of Naval
Records, sitting in executive session, considered your
application on 27 February 2001. Your allegations of error and
injustice were reviewed in accordance with administrative
regulations and procedures applicable to the proceedings of this
Board. Documentary evidence considered by the Board consisted of
your application, together with all material submitted in support
thereof, your naval record and applicable statutes, regulations
and policies. The Board also considered the advisory opinions
from Headquarters Marine Corps (HQMC) and the Deputy Assistant
Judge Advocate General (DAJAG) for Administrative Law, copies of
which are attached.

After careful and conscientious consideration of the entire
record, the Board found 



(BOIs).
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.. . 
category,"  does not

apply to Marine Corps
&m'the respondent's "competitive  

1920.6A,
requires that at least one member of the (BOI) be

2d(3) of enclosure (8) to SECNAVINST 

CGls letter of 26
March 1997 warranted administrative separation action.
Accordingly, a board of inquiry (BOI) was directed to consider
whether you should be separated by reason of misconduct and/or
substandard performance of duty. On 22 August 1997 a BOI was
appointed consisting of three officers serving in the grade of
lieutenant colonel (LTCOL; O-5). A recorder, legal advisor and
military defense counsel were also appointed.

It appears that after the BOI was appointed, but before it met,
your counsel informally complained that no member of the BOI was
in your competitive category. On 1 October 1997, the recorder to
the BOI telefaxed a response to counsel which reads, in part, as
follows:

Paragraph 

21,August 1996. In September 1996, a command
investigation revealed that you were derelict in the performance
of duties pertaining to the maintenance of pay and personnel
records. As a result, you were relieved for cause and reassigned
to a logistics support position aboard the MCB.

On 3 February 1997 you received nonjudicial punishment (NJP) from
the Commanding General (CG), 1st Marine Air Wing (MAW), for a
four-day period of unauthorized absence, assaulting your wife by
kicking and striking her, and false swearing, in violation of
Articles 86 and 134 of the Uniform Code of Military Justice.
Punishment extended to a punitive letter of reprimand and
forfeitures of $500 per month for two months. You appealed the
forfeitures as being unduly harsh, but that appeal was denied.
On 26 March 1997 the CG reported the NJP to the Commandant of the
Marine Corps (CMC) and recommended that you be required to show
cause for retention in the Marine Corps, based on the NJP and the
results of the earlier command investigation.

On 21 July 1997 the Director of the Marine Corps Staff, acting
for CMC, concluded that the allegations in the 

555."

You completed the Warrant Officers Basic Course and the Personnel
Officers Course, and were then assigned to a helicopter squadron
located at Marine Corps Base (MCB), Hawaii. It appears that you
performed satisfactorily for about a year. However, you-received
an adverse fitness report due to indebtedness for the period 22
June to 

"10 USC 

.‘I Your
*@Appointment Acceptance and Record" states that the statutory
authority for appointment was  

. . 
'*such appointments shall be made by

warrant if in the grade of warrant officer, W-l 

. Regular Marine Corps in grades not above captain,"
and further stated that 

. . 

S 5596(a) authorized certain
"temporary appointments of officers designated for limited duty
in the  

.*I. . warrant officers, W-l  



-

The BOI met on 22 October 1997. During preliminary proceedings,
after he was advised of his right to challenge any member of the
BOI for cause, your counsel declined to do so. However, during
his opening statement, he commented as follows on the composition
of the BOI:
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WOs is whether to
assign an unrestricted officer to the (BOI) with the MOS
most closely related to the respondent.

. . . 

2d(3) as applicable to the
Marine Corps--despite its plain language--the only real
issue in the the case of  

(2), which do not contain their own
provisions for waiver.

If we were to read paragraph 

2d(l) and 

2d(3) and really belongs in a
separate paragraph. For the Marine Corps, it should be
read as only applying to the requirements in the preceding
paragraphs 

delay." This sentence is
misplaced in paragraph 

(M&RA) [the Deputy Chief of Staff of the
Marine Corps for Manpower and Reserve Affairs] may waive
each of these requirements on a case by case basis when
compliance would result in undue 

. DC/S . . I(

2d(3) literally makes no sense in a Marine Corps context
and only has application to the Navy staff corps.

What confuses the issue, is the next sentence which states

"designators." We also do not have 0-6s
in the LDO or WO community. This language in paragraph

"MOSS@@ not 
officersl' not "unrestricted line officers."

We have 

. then an unrestricted line officer
shall be used (emphasis added). The Marine Corps has
"unrestricted 

. . 
. if there is not a designator

closely related  
. . 

paygrade of O-6 or above, an O-6 from a closely related
designator shall be used  

. however, if the respondent's
competitive category does not contain officers in the

. . 
"one member shall be in the same competitive category as
the respondent 

%nrestricted line officer and that
2d(3) then specifies that at least one member of

the (BOI) shall be an

0-6s, only senior to the respondent.

Paragraph 

WOs, the members need
not be 

. . . . For  . . (colonel) as members  

. there
must be at least t3 Regular officers in the grade of O-6

. . 
BOIs. When the

respondent is a Regular commissioned officer  

.
establishes membership requirements for 

. . 1920.6A, 

.

Paragraph 2d of enclosure (8) to SECNAVINST  

. . 
WOs is a separate

competitive category)  
LDOs and CMOS] for 
WOs (each military

occupational specialty 
LDOs and 59 for 

(WOs). We
now have 1 competitive category for all unrestricted
officers, 19 for 

LDOs and warrant officers  

(LDOs). In
1995, new competitive categories were established to better
manage promotions of  

When the instruction was issued (21 November 1983) the
Marine Corps had two competitive categories for officers:
unrestricted officers and limited duty officers 



CMC's staff judge advocate also
submitted such a recommendation. On 23 February 1998 the Deputy
Chief of Staff for Manpower and Reserve Affairs, acting for CMC,
also recommended a UOTHC discharge. On 5 March 1998 the
Assistant Secretary of the Navy (Manpower and Reserve Affairs),
acting for SECNAV, approved that recommendation. Accordingly, on
31 March 1998, you were discharged UOTHC after about 16 years and
6 months of active service. The narrative reason for separation
set forth on the Certificate of Release or Discharge from Active
Duty (DD Form 214) is "involuntary discharge (unacceptable
conduct) with board."

A few days before discharge, you submitted a request for
reenlistment in the Marine Corps to CMC, through the chain of
command, and supplied the information required by the governing
directive. On 15 May 1998, this request was considered and
denied by the Reserve Staff Noncommissioned Officer and
Officer/Former Officer Enlistment/Reenlistment Evaluation Board
at HQMC. You were so advised by letter of 2 June 1998.

4

I'm familiar with how an admin
officer can let the shop go and these problems happen. So
I just wanted to indicate that for the (BOI) just to
preserve it.

Extensive documentation was then introduced by the recorder and
your counsel pertaining to the misconduct for which NJP was
imposed and your substandard performance of duty. The live
testimony presented by the recorder focused primarily, although
not exclusively, on the deficiencies in your duty performance.
Toward the end of the proceedings, the recorder introduced in
evidence a law enforcement report pertaining to allegations of
adultery against you. After considering all of the evidence, the
BOI unanimously concluded that you had committed both misconduct
and substandard performance of duty, and also unanimously
recommended discharge under other than honorable
conditions.(UOTHC).

Subsequently, the case was forwarded to Headquarters Marine Corps
(HQMC) through the chain of command. All commanders echoed the
recommendation of the BOI for discharge UOTHC. Upon arrival at
HQMC, a representative of 

.. . TBOI) to say,  

pertingnt to
have one of the (BOI) members be someone who, in this case,
is an admin specialist, that could provide special insight
to the  

. yourselves, if someone was questioning
your proficiency and ability, that it might be 

. . 

I'm not taking anything from the (BOI) members
that we have here now, but I believe that if you step back
and examine  

. the record, that if
we're going to evaluate a warrant officer, that perhaps one
of the members of the (BOI) should have been a chief
warrant officer or someone within his specific MOS field of
admin. Now,

. . 

enti%d to
have an officer within his specialty group, his field. And
that's why I think, at least for 

;hAt'an officer pending a (BOI) such as this is 
.1920.6A) indicatesI believe that (SECNAVINST 



(Ct.Cl. 1981).
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(1980); 
f.2d 984 (Ct.Cl. 

Ct.Cl. 402, 407, (1968); Doyle
v. United States, 599 

Ricker v. United States, 184  
(1966), cert. denied, 386

U.S. 1016 (1967);  
Ct.Cl. 690, 701 

S 1112(a),
105 Stat.1492.
2 Henderson v. United States, 175 

' Department of Defense Authorization Act of 1992, Pub.L. 102-190, 

board.2 Other cases, however, reject this
reasoning and state that a reviewing authority such as the

jurisdictionaloin
nature, thereby rendering the discharge proceedings null and
void. There is case law to the effect that an improperly
constituted military board is a fatal defect which invalidates
the action of that 

2d(3) called for one of
the BOI members to be in your competitive category. Since no one
in authority waived that requirement, the BOI was improperly
constituted.

Having found an error in the composition of the BOI, the Board
then turned to the issue of whether it was 

paygrade O-6 on your BOI in the first place. Accordingly, after
careful consideration, the Board disagreed with the HQMC advisory
opinion and concluded that subparagraph 

paygrade O-6 in
the respondent's competitive category, and the authority to use
an unrestricted line officer if there is no such designator.
However, the Board concluded that these sentences were irrelevant
to your case since there was no requirement to use officers in

. be
in the same competitive category as the respondent." The Board
then noted the next two sentences of that subparagraph,
pertaining to the authority to use an officer in a closely
related designator if there are no officers in 

. . "one member 2d(3) required that 
llsenior to the respondent," unless SECNAV directed

otherwise. Subparagraph 

2d(2) stated that for reservists, limited duty
officers and warrant officers, the BOI need only be composed of
officers 

paygrade O-6.
Subparagraph 

1920.6A stated that in the cases
of regular officers other than limited duty officers and warrant
officers, the BOI members must be serving in 

2d(l) of SECNAVINST 
170), the Board noted that

subparagraph 

constitutea because no member was a chief warrant officer in your
competitive category of Personnel (MOS 

_-

With regard to your contention that the BOI was improperly

S 5596.

5 571. Had you been appointed
a temporary warrant officer as you claim, the statutory authority
would have been  

t#me of your appointment,
its provisions were reenacted in  

S 555, which authorized
the appointment of permanent regular warrant officers. Although
this statute had been repealed by the 

1920.6A since you
were a temporary warrant officer and the directive only applied
to permanent warrant officers. However, this contention is
without merit. As previously stated, the statutory authority for
your appointment was stated as 10 U.S.C.

The Board found no merit in your contention that you were not
subject to the BOI procedures in SECNAVINST 
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BOI's composition at this time,
he preserved the issue for review by raising it during his
opening statement.

The Board then proceeded to consider whether the failure to have
an officer in your competitive category on the BOI was
substantially prejudicial or constituted harmless error. An
error may be deemed harmless only if the reviewer is convinced
that the error did not influence the final decision, or had only
a very slight effect.' After careful consideration of the facts
and circumstances, the Board concluded that the foregoing error
was harmless. In this regard, there is no evidence that any of
the officers who sat on the BOI were prejudiced against you in
any way. Although you were processed for separation, in part,
due to unsatisfactory performance of duty, and a warrant officer

arbitrary.4

Having concluded that the improper composition of the BOI was a
procedural and not a jurisdictional defect, the Board then
considered whether you waived that defect. Once again, the Board
was unable to concur with HQMC and concluded that no such waiver
occurred. It is clear that your counsel raised this issue with
the recorder prior to the BOI. The HQMC advisory opinion
correctly points out that during the BOI, counsel did not
challenge any of the BOI members for cause when advised of his
right to do so. However, none of the individual members were
subject to challenge-- each one was qualified for membership.
Although the Board believed it would have been appropriate for
counsel to raise the issue of the 

"to correct an error
or remove an injustice" will be overturned only if such a
determination is 

determixation that a procedural defect did not prejudice a
member, and thus does not require it 

. A Correction Board's. . 

when-it
chooses not to correct a military record that follows
procedures containing defect  

. that can be construed, by any
stretch of the imagination, as signaling the adoption of a
per se rule invalidating Correction Board action 

. . 

denied.3

After considering the facts and circumstances of your case and
the applicable case law, the Board agreed with the DAJAG advisory
opinion to the effect that improper composition of a BOI is not
jurisdictional in nature. The Board noted with approval the
following judicial admonition:

There is nothing 

correction board should set aside the initial action only if the
potential for prejudice cannot reasonably be 



S 515 simply was not authorized, and it was
proper for HQMC to deny your request.

Finally, with regard to your contention that discharge UOTHC was
unduly harsh given your overall record of service, the Board
concluded that this characterization of service was appropriate.
Although you had outstanding performance while serving in an
enlisted status, which was recognized by the honorable discharges
you received, your service as a warrant officer was marred by a
disciplinary action for relatively serious offenses and by
substandard performance resulting in relief for cause, which
warranted the characterization of  UOTHC.

7

.

Since you were discharged UOTHC by reason of misconduct, your
reenlistment under 

. . 

(S 515) if
Honorably discharged because of (Substandard Performance of
Duty) 

1920.6A:

A permanent Regular warrant officer, who is not eligible
for retirement, may apply for enlistment in the highest
enlisted grade previously held pursuant to 

"in the discretion of the Secretary concerned." SECNAV
exercised such discretion as follows in subparagraph 6d of
enclosure (4) to SECNAVINST 

S 515
authorized the reenlistment of a warrant officer discharged for
cause

through.the chain of
command, and at least some of the endorsers also reviewed the BOI
proceedings. Obviously, you could not conceal he pending
separation action from these individuals or the final decision
makers.

Proceeding to the merits of your contention, 10 U.S.C. 

1130.63(3, states that waiver of the
reenlistment criteria will be considered if such action is
recommended by the individual's commanding officer. It does not
require the individual to specifically request a waiver.
Further, that regulation goes into considerable detail concerning
the information that an applicant must submit, but there is no
requirement to disclose a pending administrative separation.
Additionally, your request was submitted 

Eould not agree with HQMC. The applicable directive,
Marine Corps Order (MCO) 

fabled to
request a waiver of the applicable reenlistment criteria and also
failed to note that you were pending discharge UOTHC. However,
the Board 

in your competitive category might have had some insight into the
merits of these allegations not shared by the unrestricted line
officers on the BOI, you were also processed based on allegations
of misconduct that had no relation to your military duties, and
this misconduct eventually was designated as the reason for your
discharge and not the deficiencies in your performance.

The Board rejected the contention that SECNAV and not the board
at HQMC was required to act upon your request for reenlistment.
In this regard, the Board first considered the assertion in the
HQMC advisory opinion that the Board need not reach this issue
because your request was deficient, specifically, you 



Accordingly, your application has been denied. The names and
votes of the members of the panel will be furnished upon request.

It is regretted that the circumstances of your case are such that
favorable action cannot be taken. You are entitled to have the
Board reconsider its decision upon submission of new and material
evidence or other matter not previously considered by the Board.
In this regard, it is important to keep in mind that a
presumption of regularity applies to all official records.
Consequently, when applying for a correction of an official naval
record, the burden is on the applicant to demonstrate the
existence of a probable material error or injustice. --

Sincerely,

W. DEAN PFEIFFER
Executive Director

Enclosures
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