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This is in reference to your application for correction of your
naval record pursuant to the provisions of title 10 of the
United States Code, section 1552, in which you requested that
your record be corrected to show that you were retired by reason
of physical disability, vice discharged at the expiration of
vour enlistment.

A three-member panel of the Board for Correction of Naval
Records, sitting in executive session,iconsidered your
application on 7 May 2009. Your allegations of error and
injustice were reviewed in accordance with administrative
regulations and procedures applicable to the proceedings of this
Board. Documentary material considered by the Board consisted
of your application, together with all material submitted in
support thereof, your naval record and applicable statutes,
regulations and policies.

After careful and conscientious consideration of the entire
record, the Board found that the evidence submitted was
insufficient to establish the existence of probable material
error or injustice. In this regard, the Board noted that in
order to be separated or retired by reason of physical
disability, a service member must be unfit to reasonably perform
the duties of his office, grade, rank or rating by reason of
physical disability. In your case, you recovered from spinal
surgery and were found fit full duty prior to your separation.
That you were not permitted to reenlist because you failed to
meet applicable weight and body fat standards does not
demonstrate that you were unfit for duty. Similarly, vyour



receipt of disability ratings from the Department of Veterans
Affairs (VA) for degenerative disc disease (20%) and tinnitus
(10%) is not probative of the existence of error or injustice in
your naval record, because the VA awarded those ratings without
regard to the issue of your fitness for military duty.

As you have not demonstrated that you were unfit for duty at the
time of your discharge, the Board was unable to recommend any
corrective action in your case. Accordingly, your application
has been denied. The names and votes of the members of the
panel will be furnished upon request.

It is regretted that the circumstances of your case are such
that favorable action cannot be taken. You are entitled to have
the Board reconsider its decision upon submission of new and
material evidence or other matter not previously considered by
the Board. 1In this regard, it is important to keep in mind that
a presumption of regularity attaches to all official records.
Conseqguently, when applying for a correction of an official
naval record, the burden is on the applicant to demonstrate the
existence of probable material error or injustice.

Sincerely,
TR e D S

ROBERT D. SALMAN
Acting Executive Director



