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1. Pursuant to the provisions of reference (a), Petitioner, a
former member of the Navy Reserve, filed an application with this
Board requesting, in effect, that his record be corrected to show
that he transferred to the Retired Reserve vice being discharged
on 17 July 2003,

2. The Board, consisting of Mr.4jiisess Mr SaEl-nd Ms .

reviewed Petitioner's allegations of error and injustice
on 23 September 2008 and, pursuant to its regulations, determined
that the corrective action indicated below should be taken on the
available evidence of record. Documentary material considered by
the Board consisted of the enclosureg, naval records, and
applicable statutes, regulations and policies.

3. The Board, having reviewed all the facts of record pertaining
to Petitioner's allegations of error and injustice, finds as
follows:

a. Before applying to this Board, Petitioner exhausted all
administrative remedies available under existing law and
regulations within the Department of the Navy.

b. Petitioner was honorably discharged from the Regular
Navy on 20 July 1992 with over 15 years of active service. On 21
July 1992 he enlisted in the Navy Reserve. Since he had no break
in service his anniversary year ending date continued to be 8
December of each year. At the end of his anniversary year on 8
December 2002 he completed nine consecutive qualifying years for
reserve retirement and a total of 25 years of qualifying service.
He was honorably discharged on 17 July 2003. At that time, he
was serving as a petty officer first class (IT1l; E-6).

Petitioner will not be eligible for retired pay until age 60 on
10 May 2015.

¢. The Board did not reguest an advisory opinion in this



case. However, the Board is aware that the Navy Personnel
Command has routinely recommended corrective action when an
individual is qualified for reserve retirement and was discharged
rather than transferred to the Retired Reserve.

d. The Uniform Retirement Date Act, 5 U.S.C. 8301, requires
that the effective date of any retirement be the first day of the
month.

CONCLUSION:

Upon review and consideration of all the evidence of record, the
Board concludes that Petitioner's request warrants favorable
action. Petitioner was in good standing in the Navy Reserve and
would have been retired if he had requested it in sufficient time
prior to the expiration of his enlistment. Therefore, the Board
concludes that Petitioner's record should now be corrected to
show that he transferred to the Retired Reserve in the grade of
petty officer first class. Given the requirements of the Uniform
Retirement Date Act, the retirement should be effective on

1 July 2003 vice the discharge of 17 July 2003 now of record.

The Board further concludes that this Report of Proceedings
should be filed in Petitioner's naval record so that all future
reviewers will understand his status in the Retired Reserve.

RECOMMENDATION :

a. That Petitioner's naval record be corrected to show that he
transferred to the Retired Reserve effective on 1 July 2003 vice
the discharge of 17 July 2003 now of record.

b. That this Report of Proceedings be filed in Petitioner's
naval record.

4. It is certified that a quorum was present at the Board's
review and deliberations, and that the foregoing is a true and
complete record of the Board's proceedings in the above entitled

matter.

ROBERT D. ZSALMAN BRIAN J. GEORGE

Recorder Acting Recorder

5. Pursuant to the delegation of authority set out in Section

6 (e) of the revised Procedures of the Board for Correction of

Naval Records (32 Code of Federal Regulations, Section 723.6 (e))
and having assured compliance with its provisions, it is hereby
announced that the foregoing corrective action, taken under the



authority of reference (a), has been approved by the Board on
behalf of the Secretary of the Navy.

Executive Dir



