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This is in reference to your application for correction of your naval
record pursuant to the provisions of 10 USC 1552.

A three-member panel of the Board for Correction of Naval Records,
sitting in executive session, considered your application on

14 March 2011. Your allegations of error and injustice were reviewed
in accordance with administrative regulations and procedures
applicable to the proceedings of this Board. Documentary material
considered by the Board consisted of your application, together with
all material submitted in support thereof, your naval record and
applicable statutes, regulations and policies. In addition, the Board
considered the advisory opinion furnished by NPC memorandum 5420 PERS-
832B, 19 October 2010, a copy of which is attached.

After careful and conscientious consideration of the entire record,
the Board found that the evidence submitted was insufficient to
establish the existence of probable material error or injustice
regarding constructive service for completion of a minority
enlistment. In this connection, the Board substantially concurred
with the comments contained in the advisory opinion. Review of your
record shows that you served on active duty from approximately January
1966 to September 1975 (over 9 years). Thereafter you were affiliated
with the US Navy Reserve until approximately 1989. The inactive
participation summary that you submitted shows two years during which
you did not participate at all in the reserves and two more years
during which you did not obtain sufficient points to earn a creditable
year. In August 1988, you requested to be transferred to the Retired
Reserve (awaiting pay at age 60). In June 1989, in reply to your
retirement request, by the enclosed letter, you were advised that you
had only earned 19 years, 10 months and 3 days of qualifying service.
No action was taken on your request in order to “give you the
opportunity to continue your participation in the Naval Reserve until
you ... completed the statutory requirements for retirement pay.”
There is no evidence that you earned any additional qualifying years
after you were notified that you had insufficient service to qualify
for retirement.




You have now requested to be granted additional constructive service
for your minority enlistment. However, under the minority enlistment
program, in order to be granted constructive service, a Sailor was
required to complete the minority enlistment to within three months of
the expiration of the enlistment. In your case, your minority
enlistment expired on 25 January 1970. You reenlisted on 29 August
1969, more than 3 months before your minority enlistment expired.
Because your reenlistment occurred more than three months before the
expiration of the minority enlistment, you cannot be granted
constructive service for the completion of that enlistment.
Accordingly, your request to be granted constructive service for your
minority enlistment has been denied. The names and votes of the
members of the panel will be furnished upon request.

It is regretted that the circumstances of your case are such that
favorable action cannot be taken. You are entitled to have the Board
reconsider its decision upon submission of new and material evidence
or other matter not previously considered by the Board. In this
regard, it is also important to keep in mind that a presumption of
regularity attaches to all official records. Consequently, when
applying for a correction of an official naval record, the burden is
on the applicant to demonstrate the existence of probable material
error or injustice. If you have any evidence that you earned reserve
retirement points in excess of those shown on your inactive
participation summary, you should advise this Board without delay.

Sincerely,

ROBERT D. Z;iLMAN

Enclosures Deputy Executive Director




