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Dear Master Sergeant —

This is in reference to your application for correction of your
naval record pursuant to the provisions of 10 USC 1552.

A three-member panel of the Board for Correction of Naval
Records, sitting in executive session, considered your
application on 9 October 2012. Your allegations of error and
injustice were reviewed in accordance with administrative
regulations and procedures applicable to the proceedings of this
Board. Documentary material considered by the Board consisted
of your application, together with all material submitted in
support thereof, your naval record and applicable statutes,
regulations and policies. In addition, the Board considered the
advisory opinion furnished by HQMC Memo 1560 MFR-1 dtd 7 Jun 12,
a copy of which is attached.

After careful and conscientious consideration of the entire
record, the Board found that the evidence submitted was
insufficient to establish the existence of probable material
error or injustice. In this connection, the Board substantially
concurred with the comments contained in the advisory opinion.
The Post 9/11 Veterans Education Assistant Act (Post 9/11 GI
Bill, Public Law 110-252) was signed into law on 30 June 2008
and became effective on 1 August 2009. General descriptions of
the essential components of the new law were widely available
beginning in summer 2008 and specific implementing guidance was
published in the summexr of 2009.

Under the governing regulations, to be eligible to transfer
benefits, a member must be on active duty or in the selective

reserve at the time of the election to transfer. This 1s an
important feature of the law because the transferability
provisions are intended ag an incentive vice a benefit. Members

who are retired are not eligible to transfer.
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Evidence shows that you failed to take the steps necessary to
transfer benefits. Your application claims, essentially, that
wgt the time of my retirement my admin department was unable to
provide me with the accurate information about transferring my
GI Bill benefits because I went on terminal leave on 20 June,
the guideline/criteria were not established until June 2009”.

In the Board’'s view, your lack of knowledge of the transfer
procedures does not excuse Yyour failure to make a timely
application. Persons who deal with the government are expected
to know the laws and regulations that govern those relations.

Tt is the duty of persons dealing with the government to make
themselves aware of their entitlement to benefits. Nothing
prevented you from learning about this program and meeting the
eligibility requirements. The information was widely available.
You could have found information regarding your eligibility
yourself prior to your eventual retirement on 30 September 2009.

Under these circumstances, the Board found that no relief 1s
warranted. Accordingly, your application has been denied. The
names and votes of the members of the panel will be furnished
upon request.

It is regretted that the circumstances of your case are such
that favorable action cannot be taken. 7You are entitled to have
the Board reconsider its decision upon submission of new and
material evidence or other matter not previously considered by
the Board. In this regard, it is important to keep in mind that
a presumption of regularity attaches to all official records.
Consequently, when applying for a correction of an official
naval record, the burden is on the applicant to demonstrate the
existence of probable material error oOr injustice.

Sincerely,

Executive

Enclosure



