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This is in reference to your application for correction of your
naval record pursuant to the provisions of 10 USC 1552.

A three-memnber panel of +he Board for correction of Naval
Records, sitting in executive session, considered your
applicaticn on 14 July 2014. 7Your allegations of error and
injustice were reviewed in accordance with administrative
regulations and procedures applicable to the proceedings of this
Board. Documentary material considered by the Board consisted

of your application, together with all material submitted in
support thereof, your naval record and applicable statutes,

'regulations and policies. In addition, the Board considered the

advisory opinion furnished by HQMC Memo 2920 MPO of 29 May 14,
copy of which is attached and was previously sent you, to which
you failed to respond.

After careful and conscientious consideration of the entire
record, the Board found that the evidence submitted was
ingsufficient to establish the existence of probable material
error oY injustice. In making this determination, the Board
concurred with the comments contained in the advisory opinion.
The Post-9/11 Veterans Education Assistance Act (Post-9/11 GI
Bill, Public Law 110-252) was signed into law on 30 June 2008
and became effective on 1 August 2009. General descriptions of
the essential components of the new law were widely available
beginning in summer »008 and specific implementing guidance was

published in the summer of 20009.

Under the governing regulations, to be eligible to transfer
benefits, a member must be on active duty or in the selective
reserve at the time of the election to transfer. This is an
important feature of the law because the transferability




Docket No. NR1068-14

provisions are intended as an incentive vice & benefit. Members
who are retired are not eligible to transfer.

Evidence shows that you failed to take the steps necessary to
transfer benefits. Your application claims, essentially, that
wthe Transition of Education Benefits (TEB) election form

of fered on the pbest /11 GI Bill website was {is) misleading and
unclear which resulted in the loss of transferability of garnsd
education benefits to my dependents”. You also allege that the
DoD 1341.13 did not state that a Marine’s dependent would
wautomatically become ineligible to receive Post-9/11 GI Bill
penefits upon retirement unless the member provides a minimum of
one month of benefit on the TEB website at the time of
enrollment”. However, the DoD 1341.13 specifically states that
wan individual may not 2dd family members after retirement oOr
separation from Military cervices, USCG, NOAA Corps, oY PHS, bhut
may modify the nunber of months of transferred entitlement or
revoke transfer of entitlement after retirement oOr separation.”
vou transferred all 36 months to your son — and did
not transfer anything to your other three dependents, leaving
you the option to later modify the transfer of benefits.

To modify your application to change the number of designated
months for your other three dependents would have required you
to make the modification while you were still on active duty.
However, you failed to rake the necessary steps to modify your
application prior to retiring. You have provided no evidence
that you attempted to assert your rights by mnodifying your
application prior to retiring, and you have also not provided
evidence of any extraordinary circumstances that prevented you
from asserting your rights.

Under  these circumstances, the Roard found that no relief is
warranted. Accordingly, your application has been denied. The
names and votes of the members of the panel will be furnished
upon request.

The Board members also considered your request for a personal
appearance; howevel, they found that the issues in the case were
adequately documented and that a personal appearance would not
materially add to the Board’s understanding of the issues
involved. Thus, your request for a perscnal appearance has been
denied.

Tt is regretted that the circumstances of your Case are such
+hat favorable action cannot be taken. You are entitled to have
the Board reconsider its decision upon submission of new and
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material evidence or other matter not previously considered by
the Board. In this regard, it 1s important to keep in mind that
a presumpticn of regularity attaches to all official records.
Cconsequently, when applying for a correction of an official
naval record, the burden is on the applicant +o demonstrate the
existence of probable material error OT injustice.

Sincerely,
M§. 5“3&’\———-

ROBERT D. ZSALMAN
Acting Executive Director

Enclosure: HQMC Memo 7220 MPO of 29 May 14




