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This is in reference to your application for correction of your
naval record pursuant to the provisions of 10 UsC 1552.

A three-member panel of the Board for Correction of Naval
Records, sitting in executive session, considered your
application on 10 September 2014. Your allegations of error and
injustice were reviewed in accordance with administrative
regulations and procedures applicable to the proceedings of this
Board. Documentary material considered by the Board consisted
of your application, together with all material submitted in
support thereof, your naval record and applicable statutes,
regulations and policies. In addition, the Board considered the
advisory opinion furnished by HOMC Memo 7220 MPO of 18 Jul 14, a
copy of which is attached.

After careful and conscientious consideration of the entire
record, the Board found that the evidence submitted was
insufficient to establish the existence of probable material
error or injustice. In making this determination, the Board
concurred with the comments contained in the advisory opinion.
The Post-9/11 Veterans Education Assistance AcCt (Post-9/11 GI
Bill, Public Law 110-252) was signed into law on 30 June 2008
and became effective on 1 August 5009. General descriptions of
the essential components of the new law were widely available
beginning in summer 2008 and specific implementing guidance was
published in the summer of 2009.

Under the governing regulations, to be eligible to transfer
benefits, a member must be on active duty or in the selective
reserve at the time of the election to transfer such benefits.
This is an important feature of the law because the
transferability provisions are intended as an incentive vice a
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benefit. Members who are retired are not eligible tO transier
the benefits.

Evidence shows that you failed to take the steps necessary to
transfer benefits. Your application claims, that “I was
erroneously denied the ability to convey post-911 educational

penefits Lu wy children.” oW alze =laim that VAL sometime

between April and June 2010, T made the attempt to transfer my
educational benefits to my two oldest children...I was told by
the Staff Non-Commissioned Officer in Charge of the Headquarters
Battalion (Henderson Hall)) S-1 Section that I was ineligible.”
However, you have provided no proof that you were misled or
misinformed you were ineligible or that you made any attempt TO
enter the Transfer of Education Benefits (TEB) website to
transfer the benefits to your children. As previously stated,
information about the post-9/11 GI Bill has been readily and
publicly available, and you could have used those available
resources to educate yourself on your educational benefits.

Furthermore, your application also claim that “In April of 2010,
T contacted Headguarters U.S. Marine Corps, Manpower and Reserve
Affairs, (Code MMOR) to let the Colonels’ Monitor know my plans
for retirement. I told him (I can’'t remember the Colonel'’s
name) that I planned on retiring in February or Maxrch
5011...When he realized that I was & Reservist who was “taken
into sanctuary” beyond 18 years of active duty, he immediately
caid that I will be directed to retire on the date when I
reached 20 years of active duty. That date is 30 August 2010."
Between April 2010 and August 2010 when you retired, there 1s no
evidence to indicate that you attempted to transfer your Post-
9/11 GI Bill benefits to your dependents, and you were not
required to obligate any additional service obligation.

The Board members also considered your request for a personal
appearance; however, they found that the igsues in the case were
adequately documented and that a personal appearance would not
materially add to the Board’s understanding of the lssues
involved. Thus, your .request for a personal appearance has been

denied.

Under these circumstances, the Board found that no relief is
warranted. Accordingly, your application has been denied. The
names and votes of the members of the panel will be furnished

upon request.

It is regretted that the circumstances of your case are such
that favorable action cannot be taken. You are entitled to have
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the Board reconsider its decision upon submission of new and
material evidence or other matter not previously considered by
the Board. In this regard, it is important tO keep in mind that
a presumption of regularity attaches to all official records.
Consequently, when applying for a correction of an official
naval record, the burden is on the applicant to demonstrate the
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cxiztence of probable material error or injustice

Sincerely,

ROBERT J. O'NEILL
Executive Director

Enclosure: HQOMC Memo 7220 MPO of 18 Jul 14




