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This is in reference to your application for correction of your
naval record pursuant to the provisions of 10 USC 1552.

/

A three-member panel of the Board for Correction of Naval
Records, sitting in executive session, considered your
application on 20 January 2015. Your allegations of error and
‘injustice were reviewed in accordance with administrative
regulations and procedures applicable to the proceedings of this
Board. Documentary material considered by the Board consisted
of your application, together with all material submitted in
support thereof, your naval record and applicable statutes,
regulations and policies. 1In addition, the Board considered the
advisory opinion furnished by CNPC memo 1780 PERS-314 of 30 Oct
14, a copy of which is attached

After careful and consé¢ientious consideration of the entire
record, the Board found that the evidence submitted was
insufficient to establish the existence of probable material
error or injustice. In making this determination, the Board
concurred with the comments contained in the advisory opinion.
The Post-9/11 Veterans Education Assistance Act {(Post-9/11 GI
Bill, Public Law 110-252) was signed into law on 30 June 2008
and became effective on 1 August 2009. General descriptions of
the essential components of the new law were widely available
beglnnlng in summer 2008 and specific implementing guidance was
‘published in the summer of 2009.

Under the governing regulations, to be eligible to transfer
benefits, a member must be on active duty or in the selective
reserve at the time of the election to transfer. This is an
important feature of the law because the transferability
provisions are intended-as an incentive vice a benefit. Members
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who are retired are not eligible to transfer their education
benefits.

Evidence shows that you failed to take the steps necessary to
transfer benefits. Your application claims that “In July 2009 I
transferred portions of my Post 911 GI Bill to my spouse and my
son. My spouse gtarted using her benefits right away, but at
the time my son was only in middle school so I didn‘t really
follow up on the benefits that I transferred to him.” You have
provided no evidence to substantiate that you transferred
portions of your Post-9/11 GI Bill to your wife and another
portion to your son while you were still on active duty.

The Board concurred with the comments of Navy Personnel
Command’s (PERS-314) advisory opinion, that “A review of
U - cord shows that he only designated a number of months
or a period of use for his dependent_!. All
other dependents have “zero” for number of months and do not
have a transfer begin or end date.” The Board further found
that NAVADMIN 203/09 published in June 2009 provided the
procedures members are required to follow to transfer the Post-
9/11 GI Bill benefits to their family members. One of those
essential procedures states “Members may check TEB periodically
for status of their transfer application. If request is
disapproved, member must take corrective action and reapply.”
You stated in your application that “I was under the impression
that I did everything right with the transfer request, but had
no communication with TEB.” Had you logged back into the TEB
system to verify that both your wife and your son were properly
enrolled, you would have realized that the transfer to your son
was not properly executed as you had expected. You would have
that time up until you retired to correct the problem. '

Under these circumstances, the Board found that no relief is
warranted. Accordingly, your application has been denied. The
names and votes of the members of the panel will be furnished
upon request.

The Board members also considered your request for a personal
appearance; however, they found that the issues in the case were
adequately documented and that a personal appearance would not
materially add to the Board’s understanding of the issues
involved. Thus, your request for a personal appearance was also
denied.

It is regretted that the circumstances of your case are such
that favorable action cannot be taken. You are entitled to have.
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the Board reconsider its decision upon submission of new

evidence within
New evidence is
prior to making
is important to
attaches to all

one year from the date of the Board's decision.
evidence not previously considered by the Board
its decision in this case. 1In this regard, it
keep in mind that a presumption of regularity
official records. Consequently, when applying

for a correction of an official naval record, the burden is on
the applicant to demonstrate the existence of probable material
error or injustice. ' '

Sincerely,

ROBERT J. O'NEILL
Executive Director

Enclosure: CNPC memo 1780 PERS-314 of 30 dct 14



