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This is in reference to your application for correction of your naval
record pursuant to the provisions of 10 USC 1552.

A three-member panel of the Board for Correction of Naval Records,
sitting in executive session, considered your application on 16 March
2015. Your allegations of error and injustice were reviewed in
accordance with administrative regulations and procedures applicable
to the proceedings of this Board. Documentary material considered by
the Board consisted of your application, together with all material
submitted in support thereof, your naval record and applicable
statutes, regulations and policies. In addition, the Board congsidered

- the advisory opinion furnighed by CNPC memo 1780 PERS-314 of 30
December 2014, a copy of which is attached.

After careful and conscientious consideration of the entire record,
the Board found that the evidence submitted was insufficient to
establish the existence of probable material error or injustice. In
making this determination, the Board concurred with the comments
contained in the advisory opinion. The Post-9/11 Veterans Education
Agsistance Act (Post-9/11 GI Bill, Public Law 110-252) was signed into
law on 30 June 2008 and became effective on 1 August 2009. General
descriptions of the essential components of the new law were widely
available beginning in summer 2008 and specific implementing guidance
wasg published in the summer of 2009.

Under the governing regulations, to be eligible to transfer benefits,
a member must be on active duty or in the selective reserve at the
time of the election to transfer. This is an important feature of the
law because the transferability provisions are intended as an
incentive vice a benefit. Members who are retired are not eligible to
transfer.

The transfer of Post-9/11 GI Bill benefits requires military members,
active and selective reserve, to log into the Transfer of Education
Benefits (TEB) website and transfer the benefits. Evidence shows that
you failed to take the steps necessary to transfer benefits. Your
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application claims, “I was not informed of the two year recquirement to
transgfer my GI Bill would take effect at the time of transfer.” In
reviewing your record, however, the Board concurred with NAVADMIN
203/09 states “For those eligible for retirement on or after 1 August
2011 and before 1 August 2012, three years of additional service is
required.” Therefore since you did not have an additional three years
of remaining service, you were ineligible to transfer your Post-9/11
GI Bill benefits. You also claim in your application that “there was
no mention on extending enlistment during any training given on the
subject. I was led to believe that transfer of benefit to dependents
could be made at any time prior to retirement or discharge from
~service.” However,' the Board had determined that you have provided no
proof that you were misled or given misinformation. The Board further
found that whether as you claim you were never informed about the “two
year requirement to transfer your GI Bill”#, information abcut the
Post-9/11 GI Bill has been readily and publicly available, and you
were not barred from using thosé available resources to educate
yourself—on—your-educational benefits.

Under these circumstances, the Board found that no relief is
© warranted. Accordingly, your application has been denied. The names
and votes of the members of the panel will be furnished upon request.

The Board members also considered your request for a personal
appearance; however, they found that the issues in the case were
adequately documented and that a personal appearance would not
-materially add to the Board’s understanding of the issues involved.
Thus, your request for a personal appearance has been denied.

. It is regretted that the circumstances of your case are such that
favorable action cannot be takeri. You are entitled to have the Board
reconsider its decision upon submission of new evidence within one
year from the date of the Board's decision. New evidence is evidence
not previously considered by the Board prior to making its decision in
this case. In this regard, it is important to keep in mind that a
presumption of regularity attaches to all official records.
Consequently, when applying for a correction of an official naval
record, the burden is on the applicant to demonstrate the existence of
probable material error or injustice.

Sincerely,

ROBERT J. O'NEILL
Executive Director

Enclosure: CNPC memo 1780 PERS-314 of 30 Dec 14



