
 
  

 

 

 

   

  Docket No. 1398-22 

  Ref:  Signature Date 

 

DEPARTMENT OF THE NAVY 

BOARD FOR CORRECTION OF NAVAL RECORDS 

701 S. COURTHOUSE ROAD, SUITE 1001 

ARLINGTON, VA  22204-2490 

 

 

 

 

 

 

 

Dear ,  

 

This is in reference to your application for correction of your father’s naval record pursuant to 

Section 1552 of Title 10, United States Code.  After careful and conscientious consideration of 

relevant portions of your father’s naval record and your application, the Board for Correction of 

Naval Records (Board) found the evidence submitted insufficient to establish the existence of 

probable material error or injustice.  Consequently, your application has been denied. 

 

A three-member panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on 

16 March 2022.  The names and votes of the members of the panel will be furnished upon 

request.  Your allegations of error and injustice were reviewed in accordance with administrative 

regulations and procedures applicable to the proceedings of this Board.  Documentary material 

considered by the Board consisted of your application, together with all material submitted in 

support thereof, relevant portions of your father’s naval record and applicable statutes, 

regulations, and policies.   

 

The Board determined that your personal appearance, with or without counsel, would not 

materially add to their understanding of the issues involved.  Therefore, the Board determined 

that a personal appearance was not necessary and considered your case based on the evidence of 

record. 

 

You requested to establish eligibility to receive Survivor Benefit Plan (SBP) annuities.  The 

Board, in its review of your father’s entire record and your application, carefully weighed all 

potentially mitigating factors, to include your assertions.  The Board concluded that Department 

of Defense Financial Management Regulation 7000.14-R outlines the requirements for SBP 

elections.  Specifically, the policy indicates the election to participate in or decline SBP coverage 

is irrevocable.  Additionally, a child of a Service member is an eligible beneficiary provided they 

are under the age of 18, or at least 18 but under 22 and pursuing a full-time course of study in a 

recognized educational institution.  A review of your father’s record indicates he elected SBP 

Spouse only coverage during the 1992 open enrollment period.  On 5 November 2001, your 

father’s spouse passed away and he notified Defense Finance and Accounting Service (DFAS) of 

her death on 12 December 2001.  Subsequent to your father’s death, an audit was conducted on 

his pay account and DFAS determined SBP Spouse coverage premium continued to be deducted 






