DEPARTMENT OF THE NAVY
BOARD FOR CORRECTION OF NAVAL RECORDS

701 S. COURTHOUSE ROAD, SUITE 1001
ARLINGTON, VA 22204-2490

Docket No: 4286-22
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Dear Petitioner:

This 1s in reference to your application for correction of your naval record pursuant to Section
1552 of Title 10, United States Code. After careful and conscientious consideration of relevant
portions of your naval record and your application, the Board for Correction of Naval Records
(Board) found the evidence submitted insufficient to establish the existence of probable material
error or injustice. Consequently, your application has been denied.

Although your application was not filed in a timely manner, the Board found it in the interest of
justice to waive the statute of limitations and consider your case on its merits. A three-member
panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on 28 October 2022.
The names and votes of the panel members will be furnished upon request. Your allegations of
error and injustice were reviewed in accordance with administrative regulations and procedures
applicable to the proceedings of the Board. Documentary material considered by the Board
consisted of your application together with all material submitted in support thereof, relevant
portions of your naval record, an advisory opinion (AO) provided by Navy Department Board of
Decorations and Medals (NDBDM), and applicable statutes, regulations, and policies, to include
Secretary of the Navy Manual 1650.1. Although you were afforded an opportunity to submit a
rebuttal to the AO, you chose not to do so.

The Board determined that your personal appearance, with or without counsel, would not
materially add to the understanding of the 1ssues involved. Therefore, the Board determined a
personal appearance was not necessary and considered your case based on evidence of record.

You enlisted in the Marine Corps and began a period of active service on 9 February 2009.

While deployed in support of combat operations, you suffered three concussions within 60 days
from blasts caused by improvised explosive devices (IEDs). First, on 6 May 2010, you were
approximately 10-15 feet from an IED blast which occurred when a nearby Marine stepped on a
trigger, causing an explosion which propelled parts of his service rifle as airborne shrapnel which
struck you in the head. You suffered a minor traumatic brain injury (TBI) with a reported brief
loss of consciousness (LOC) of approximately 5 seconds which was diagnosed as a Grade 3
concussion with primary, secondary, and tertiary injuries. Second, on 28 June 2010, while
operating as the vehicle gunner, your right front tire triggered an IED setting off a blast that lifted
the vehicle into the air. Following the conclusion of small arms fire, your medical assessment
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identified symptoms of headache, nausea, tinnitus, and light sensitivity with no loss of
consciousness and diagnosed a Grade 2 concussion. Then, on 4 July 2010, while serving in the
lead vehicle with a mine roller, your vehicle hit an IED. This third IED blast did not cause loss
of consciousness but your symptoms of headache, nausea, tinnitus, and light sensitivity
continued. Following your third diagnosed concussion, you were returned to Patrol Base

and held in a restricted duty status for 2 weeks.

On 29 January 2015, your former Battalion Surgeon (i.e., medical officer) (MO) provided a letter
stating that you met the newly published criteria for award of the Purple Heart Medal (PHM)
resulting from concussive TBI under MarAdmin 245/11 with respect to the severity of the injury,
requirement of treatment by an independent duty corpsman (IDC) in his absence as the medical
officer, and a medically restricted duty status of greater than 48-hours. Your in-service medical
records printed on 29 April 2015 indicate diagnoses of: memory lapse and sleep disturbance on
10 July 2014; TBI and late effect of intracranial injury on 23 July 2014; disturbance of gait on

19 August 2014; insomnia and anxiety on 4 September 2014; and, headache syndromes on

29 April 2015. On 3 June 2015, the HM2 who served as your immediate unit corpsman provided
a witness statement of having observed the origin and initial severity of your concussive injuries.
A second witness statement was made, on 17 October 2015, by a former Corporal who served in
your unit and observed the initial IED blast which resulted in your shrapnel injuries. He
observed you laying down on the ground, facing the sky, appearing very confused and unable to
understand him. He described that, later after returning to your base, you remained dazed and
appeared ready to pass out. He further related that you served together in the lead vehicle during
this period and encountered a total of nine IEDs prior to the corpsman informing leadership you
could no longer continue in the lead vehicle due to having experienced too many concussions.

In support of your request for consideration of eligibility for award of the PHM under reclama,
you obtained statements from your former chain of command. Your company commander
provided a favorable endorsement, on 18 December 2015, outlining your experience of the three
IED blasts and favorably endorsing your request on the basis that they had not originally
submitted you for consideration but would have under the revised criteria published in 2011.
Likewise, your battalion commander favorably endorsed you request, on 29 December 2015,
asserting that you either did not meet the criteria prior to the 2011 revision or were initially not
submitted due to administrative oversight, but that he believed you met the requirements of the
revised criteria. You forwarded your request for consideration to Headquarters Marine Corps
(Military Awards Branch) (MMMA) which reviewed your request on 17 May 2016 and
disapproved your eligibility on the basis that the available records did not contain evidence that a
medical officer made a disposition that you were not fit for full duty for a period greater than 48
hours within 7 days of your first concussive injury.

Noting that Department of Defense guidance precludes reconsideration of previously reviewed
nominations for the PHM unless new, substantive, and relevant material evidence is presented,
the Board carefully weighed all of the evidence you presented in support of your award request,
to include the documents previously considered by MMMA. The Board also considered the AO
provided by NDBDM, which reiterated the requirement of a diagnosis by a medical officer with
a determination that your injury meets the severity threshold of requiring restriction from full
duty with 7 days of the concussive event. The AO did not consider the “claims” of the Battalion
Medical Officer, alone, sufficient to substantiate your injuries absent some medical evidence of
treatment by the IDC, independent of the initial diagnosis of the HM2, especially given that no
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personnel casualty report (PCR) was submitted by your command even after you were placed
into a restricted duty status. As a result, the AO found insufficient evidence to substantiate that
you met the criteria of the severity threshold for award of the PHM.

While the Board concurred with the AO that you did not provide immediate treatment records
from your injuries, the Board acknowledged that a number of factors might have interfered with
the documentation of those medical records. However, to this extent, the Board noted that either
the HM2, IDC, or MO could provide a statement to enlighten the Board as to the reason for the
lack of such medical documentation. Likewise, the Board concurred with the AO regarding the
problematic absence of a PCR. While the Board observed that your then-Battalion Commanding
Officer referenced the potential for administrative oversight regarding your submission for the
PHM, he did not specify that this administrative oversight might have also extended to not
submitting a PCR for injuries which were severe enough to place you into a restricted duty status
for 7 days. The Board questioned the absence of a PCR and believed that an explanation for this
absence might have enlightened its consideration of your eligibility. The Board would have
preferred to review a statement from a responsible member of your former chain of command
speaking to this lack of evidence.

With respect to the AO’s issue regarding the MO’s statement, the Board did not concur with the
view of the official statement of an active duty medical profession as amounting to a “claim” of
your eligibility. Rather, the Board considered the guidance that “sometimes a wound that would
normally require treatment by a MO must be treated by a physician extender because evacuation
to a facility with a MO is not tactically feasible ... but there must be a substantiating written
statement from a MO.” In light of this guidance, the Board found that the letter from your MO
constituted a substantiating written statement, consistent with applicable guidance, confirming
that your diagnosis was made by the IDC physician extender at the PB. Alternatively, however,
the Board noted that this written statement does not adequately address the distinction between
treatment and observation. The Board observed that, under applicable guidance, the severity
threshold requirement of restriction from full duty for a 48-hour period does not include a period
of administrative light duty solely for a mandatory period of observation required by medical
protocols, regardless of the observation of signs, symptoms, or findings of impaired brain
function. The Board concluded that favorable consideration of the MO’s written statement
would require clarification of the precise reason you were placed into a restriction duty status —
specifically, was it merely for a policy-directed mandatory period of observation or because the
severity of your final TBI necessitated medical treatment which would normally be performed by
a medical officer.

Regarding the three concussive events you experienced from May to July of 2010, the Board
noted that the AO limited its consideration of your claim to the first injury which, given the time
lapse from May through July, de facto fails to meet the criteria that you injury would have
required disposition by a medical officer within 7 days of the injury. However, although the
Board found your third concussive injury significant, given that you had already suffered two
recent concussions and MarAdmin guidance elaborates that a single minor TBI without LOC
could result in findings of impaired brain function lasting significantly longer than those
resulting from LOC, the Board lacked the necessary factual information to identify how much
time elapsed following your third TBI on 4 July 2010 and your medically assigned restricted
duty status. Absent this information, the Board concluded that it lacked sufficient evidence of
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the severity of your injury to determine your eligibility to the PHM. Accordingly, given the
totality of the circumstances, the Board determined that your request does not merit relief.

To the extent that your service record does not reflect entitlement to award of the PHM, due to
the highly specific criteria that apply to ensure fairness, the Board would like to emphasize that
its analysis and findings are not intended in any way to diminish the value of your honorable and
faithful service to our nation. The Board sincerely appreciates the sacrifice you made in
volunteering to serve during a prolonged period of combat operations. Moreover, the Board
recognizes the true import of that sacrifice in your efforts to successfully balance ongoing
medical care for the long-term impacts of your multiple TBIs against the unquestionable
demands of your active duty service while continuing to serve honorably.

You are entitled to have the Board reconsider its decision upon submission of new matters,
which will require you to complete and submit a new DD Form 149. New matters are those not
previously presented to or considered by the Board. In this regard, it is important to keep in
mind that a presumption of regularity attaches to all official records. Consequently, when
applying for a correction of an official naval record, the burden is on the applicant to
demonstrate the existence of probable material error or injustice.

Sincerely,

Executive Director
Signed by:






