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Dear :  

 

This is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to Section 

1552 of Title 10, United States Code.  After careful and conscientious consideration of relevant 

portions of your naval record and your application, the Board for Correction of Naval Records 

(Board) found the evidence submitted insufficient to establish the existence of probable material 

error or injustice.  Consequently, your application has been denied. 

 

A three-member panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on 

2 May 2023.  The names and votes of the members of the panel will be furnished upon request.  

Your allegations of error and injustice were reviewed in accordance with administrative 

regulations and procedures applicable to the proceedings of this Board.  Documentary material 

considered by the Board consisted of your application, together with all material submitted in 

support thereof, relevant portions of your naval record and applicable statutes, regulations, and 

policies.  In addition, the Board also considered the advisory opinion by Assistant Commander, 

Navy Personnel Command for Career Progression (PERS-8), 9 February 2023, which was 

previously provided to you.  You were afforded an opportunity to submit a rebuttal, but did not 

do so. 

 

In accordance with DoD 7000.14-R FMR Volume 7A, Chapter 1, service as a member of the 

Army, Navy, or Air Force Reserve Officers’ Training Corps (ROTC), provided the member has 

concurrent Selected Reserve (drilling status) for duty performed on or after August 1, 1979 is 

creditable. 

 

Some medical and dental officers are entitled to extra credit for longevity purposes to reflect 

the time spent in medical or dental school.  Medical and dental officers must meet one or 

more of the following criteria to be entitled to the constructive credit: On or before 

September 14, 1981, if the individual was enrolled in either the Armed Forces Health 

Professions Scholarship Program or in the Doctor of Medicine (DOM) program at the 

Uniformed Services University of Health Sciences (USUHS), completed that program, and 

was appointed as a medical or dental officer. 
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In computing active service, do not count: Except for periods of active duty service 

performed while a USUHS DOM student, time served as a DOM student at USUHS.  

 

On 18 May 1998, you signed an Officer Appointment Acceptance and Oath of Office 

(NAVPERS 1000/4) in the inactive U.S. Naval Reserve as an Ensign with a Permanent grade 

date/Present grade date of 22 May 1998 and a designator code of 1975 (An Unrestricted Line 

Officer under instruction in the Armed Forces Health Professions Scholarship Program 

(Medical/Osteopathic).  

 

On 18 May 2002, you signed an Officer Appointment Acceptance and Oath of Office 

(NAVPERS 1000/4) in the active U.S. Navy as a Lieutenant with a Permanent grade date/Present 

grade date of 18 May 2002 and a designator code of 2100 (A Medical Corps Officer).  

 

In accordance with Office of the Assistant Secretary of Defense (Credit for Time Served at the 

USUHS in Computing Military Retired and Retainer Pay) of 1 July 2002, this memorandum 

provides uniform guidance for computing military retired and retainer pay when a member was a 

medical student at the USUHS.  Section 2114(b) of title 10, United States Code [10 U.S.C. 

2114(b)] provides that USUHS medical students "shall serve on active duty in pay grade 0-1."  

Thus, such service must be credited under any provision of law based on active service unless 

such service is explicitly excluded.  In this regard, 10 U.S.C. 2114(b) provides that the 

exclusions of 10 U.S.C. 2126 applicable to students in the Health Professions Scholarship 

Program are also applicable to USUHS medical students.  These exclusions relate to (1) 

determination of the applicable rate of basic pay under 37 USC 205 (Longevity), and (2) 

determination of eligibility for retirement.  There is no exclusion, in this or any other section of 

law, with respect to the computation of retired pay. 

 

Consequently, years of service at USUHS as a medical student are creditable in computing 

retired pay.  For example, an O-6 with 20 years and 6 months service under 37 U.S.C. 

205 (which excludes time at USUHS) is receiving basic pay for an O-6 over 20, currently 

$6,948.30.  If this individual served 4 years and 6 months’ time at USUHS, then upon 

retirement, the member is to receive retired pay computed at 62.5% of that pay, or $4,342.  

The 62.5% is computed as 2.5% time 25 (20.5 + 4.5) years of service as this computation 

will include the USUHS time.   

 

You requested to correct your Pay Entry Base Date (PEBD).  The Board, in its review of your 

entire record and application, carefully weighed all potentially mitigating factors, to include your 

assertions.  The Board concluded that in accordance with DoD 7000.14-R FMR Volume 7A 

service as a member of the ROTC, is creditable provided the member has concurrent Selected 

Reserve (drilling status) for duty performed on or after August 1, 1979.  You were not in the 

Selected Reserve.  Furthermore, time served as a DOM student at USUHS is also not creditable.  

However, in accordance with Office of the Assistant Secretary of Defense (Credit for Time 

Served at the USUHS in Computing Military Retired and Retainer Pay), years of service at 

USUHS as a medical student are creditable in computing retired pay.  The Board determined that 

your PEBD is correct and found no error or injustice to warrant a change to your record.  In this 






