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Dear  

 

This is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to Section 

1552 of Title 10, United States Code.  After careful and conscientious consideration of relevant 

portions of your naval record and your application, the Board for Correction of Naval Records 

(Board) found the evidence submitted insufficient to establish the existence of probable material 

error or injustice.  Consequently, your application has been denied. 

 

A three-member panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on 

11 January 2024.  The names and votes of the members of the panel will be furnished upon 

request.  Your allegations of error and injustice were reviewed in accordance with administrative 

regulations and procedures applicable to the proceedings of this Board.  Documentary material 

considered by the Board consisted of your application, together with all material submitted in 

support thereof, relevant portions of your naval record and applicable statutes, regulations, and 

policies.  In addition, the Board considered the advisory opinion by the Chief Naval Personnel 

memorandum 7220 Ser N13X/351 of 24 October 2023, which was previously provided to you 

for comment.  

 

The Board determined that your personal appearance, with or without counsel, would not 

materially add to their understanding of the issues involved.  Therefore, the Board determined 

that a personal appearance was not necessary and considered your case based on the evidence of 

record. 

 

On 22 August 2007, you entered active duty. 

 

In accordance with DoD 7000.14R Financial Management Regulation (FMR), Volume 7A, 

Chapter 29, enlisted members assigned to a tour of duty, or who attain a status, requiring the 

wear of uniform clothing (other than special dress uniforms), may be authorized a special initial 

clothing allowance.  Special initial clothing allowance is authorized only once during any period 

of continuous active duty.  The special initial clothing allowance rates are in Table 29-2 and 

Table 29-3.  For the most current rates, see the Special Initial Clothing Allowances – Navy and 

Air Force tables on DFAS.MIL.  3.3.1. The special initial clothing allowance is provided in lieu 

of the standard initial clothing allowance when it is the first initial allowance qualified for and 
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issued.  The special initial clothing allowance supersedes and replaces the standard initial 

clothing allowance and is considered the last authorization of an initial clothing allowance for a 

member who previously received a standard initial clothing allowance and subsequently qualifies 

for and is provided a special initial clothing allowance.  

 

Examples of uses for special initial clothing allowance are when members in an enlisted 

status enter an officer training program, are advanced to Chief Petty Officer in the Navy, or 

are assigned to a military band with uniform styles different than those for others in their pay 

grade.  

 

Special Initial Clothing Allowance – Eligibility Criteria.  The Navy and Air Force will 

furnish enlisted members with a special initial clothing allowance under one or more of the 

following circumstances: Upon first advancement to or first enlistment as a Chief Petty 

Officer in the Navy, while serving on active duty, unless special initial clothing allowance 

was previously paid.  

 

Special cash clothing replacement allowance provides for replacement of uniform items, after 

completion of 3 years of active service, subsequent to receipt of a special initial clothing 

allowance.  It accrues beginning with the first day of the month following the date the 

member completes 36 months active duty, subsequent to receiving a special initial clothing 

allowance or a reduced or partial special initial clothing allowance, without regard to time 

lost, and continues during the remaining period of continuous active duty.  It is payable 

annually at the end of the Service member’s anniversary month, using the applicable fiscal 

year rate then in effect.  During the period for which the special cash clothing replacement 

allowance is payable, the Service member is not entitled to any other cash clothing 

replacement allowance. 

 

The Defense Finance and Accounting Service (DFAS) issued you a JUMPS LES Online Inquiry 

System for the period of 1 August 2017 to 31 August 2017 listing entitlement to Standard Cash 

Clothing Replacement Allowance of $529.20. 

 

On 16 August 2018, you were advanced to Chief Petty Officer/E-7. 

 

DFAS issued you a JUMPS LES Online Inquiry System for the period of 1 August 2018 to 31 

August 2018 listing entitlement to Special Initial Clothing Allowance of $1,044.13 and Standard 

Cash Clothing Replacement Allowance of $687.60. 

 

DFAS issued you a JUMPS LES Online Inquiry System for the period of 1 August 2019 to 31 

August 2019 listing entitlement to Standard Cash Clothing Replacement Allowance of $720.00. 

 

DFAS issued you a JUMPS LES Online Inquiry System for the period of 1 August 2020 to 31 

August 2020 listing entitlement to Standard Cash Clothing Replacement Allowance of $511.20. 

 

DFAS issued you a JUMPS LES Online Inquiry System for the period of 1 August 2021 to 31 

August 2021 listing entitlement to Standard Cash Clothing Replacement Allowance of $464.40. 

 






