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Dear :  

 

This is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to Section 1552 

of Title 10, United States Code.  After careful and conscientious consideration of relevant portions of 

your naval record and your application, the Board for Correction of Naval Records (Board) found the 

evidence submitted insufficient to establish the existence of probable material error or injustice.  

Consequently, your application has been denied. 

 

Although your application was not filed in a timely manner, the Board found it in the interest of 

justice to waive the statute of limitations and consider your case on its merits.  A three-member panel 

of the Board, sitting in executive session, considered your application on 13 December 2023.  The 

names and votes of the members of the panel will be furnished upon request.  Your allegations of 

error and injustice were reviewed in accordance with administrative regulations and procedures 

applicable to the proceedings of this Board.  Documentary material considered by the Board 

consisted of your application, together with all material submitted in support thereof, relevant 

portions of your naval record and applicable statutes, regulations, and policies.  In addition, the 

Board considered the advisory opinion by Assistant Commander, Navy Personnel Command for 

Career Progression (PERS-8) letter 5420 PERS-8 of 21 September 2023, which was previously 

provided to you for comment.  

 

In accordance with DoD 7000.14-R FMR Volume 7B Chapter 1, the Date of Initial Entry to Military 

Service (DIEMS) determines whether the retired pay base is the monthly basic pay of the member 

just before retirement or an average of the highest 36 months of basic pay applicable during the 

member’s career.  For members who first entered military service before 8 September 1980, the 

retired pay base is generally the final basic monthly pay that the member received upon the date of 

retirement.  For members who entered the military service on or after 8 September 1980, the retired 

pay base is generally the average of the highest three years (36 months) of monthly basic pay to 

which the member received for any 36 months of active service whether those months are 

consecutive or not. 

 

The years of service for computing retired pay for Regular retirement are generally the total of 

years of active service.  For non-Regular (Reserve/Guard) members, the years of service are the 

total of accumulated drill points combined with one point each day of active duty divided by 360. 

 



 

Docket No. 6346-23 
 

2 
 

In accordance with DoD 7000.14-R FMR Volume 7A, Chapter 1, the several military pay and 

personnel systems use a variety of dates to determine various entitlements.  Among them is the date 

that denotes how much service a member has for the purpose of determining longevity pay rates.  

The Army refers to this as the “pay entry basic date” the Navy and Marine Corps refer to this as the 

“pay entry base date” while the Air Force calls it the “pay date.”  This chapter will refer to this data 

element as the “basic pay date” which is defined as reflecting all service that is creditable towards 

longevity. 

 

For enlistments in a Reserve Component under Title 10, U.S.C., section 12103(b) or (d), 

including enlistments under a delayed entry/enlistment program (DEP), that were entered into 

between January 1, 1985, and November 28, 1989, the period served in the Reserve Component 

before beginning active duty or an initial period of active duty training (ADT) is not creditable.  

For enlistments entered into on or after November 29, 1989: A period of enlisted service in a 

Reserve Component under 10 U.S.C. § 12103(b) or including inactive service under a DEP, is 

creditable service only if the member performs Inactive Duty Training (IDT) before beginning 

active duty or an initial period of ADT. 

 

On 27 August 1990, you enlisted in the U.S. Naval Reserve for 8 years with an Expiration of 

Obligated Service of 26 August 1998. 

 

You were released from active duty and transferred to the Naval Reserve with an Honorable 

character of service and were issued a Certificate of Release or Discharge from Active Duty (DD 

Form 214) for the period of 16 July 1991 to 16 August 1995 upon completion of required active 

service. 

 

On 27 June 1996, you were discharged from the Naval Reserve with an Honorable character of 

service.  You were issued an Army National Guard Retirement Points History Statement for the 

period of 28 June 1996 to 27 August 1998.  On 28 August 1998, you reenlisted in the U.S. Naval 

Reserve for 2 years with end of current contract of 27 August 2000. 

 

On 26 April 2000, you signed a Naval Flight Officer Candidate Program (1375) Service Agreement. 

 

You were discharged with an Honorable character of service and were issued a DD Form 214 for the 

period of 5 May 2000 to 3 August 2000 upon accepting a commission in same branch of service. 

 

On 4 August 2000, you signed an Officer Appointment Acceptance and Oath of Office (NAVPERS 

1000/4) in the active U.S. Naval Reserve as an Ensign with a day of rank of 4 August 2000 with a 

designator code of 1375 (An Unrestricted Line Officer who is in training for duty involving flying as 

a Naval Flight Officer). 

 

On 12 February 2009, you signed an Officer Appointment Acceptance and Oath of Office 

(NAVPERS 1000/4) in the active U.S. Naval Reserve as a Lieutenant with a day of rank of  

1 September 2004 with a designator code of 1327 (An Unrestricted Line Officer who is qualified for 

duty involving flying heavier-than-air or heavier and lighter-than-air type aircraft as a Naval Flight 

Officer). 

 

You were retired with an Honorable character of service and were issued a DD Form 214 for the 

period of 4 August 2000 to 31 July 2022 upon having sufficient service for retirement.   
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On 31 March 2023, MyNavy Career Center notified you that, “A recent review of your official 

military personnel record revealed an error involving the creditable service being used to compute 

your military retired pay.  You may have been notified via email from MyPay of notice of pay 

changes.  This letter contains preliminary information about the error, the steps that will take place to 

correct the error, and general information about a corresponding future debt that will be established 

soon.  This letter is not a debt letter.  It is being provided to you now to afford you as much advance 

notice of the error as possible. 

As a general matter, members who retire from active duty after completion of twenty years of 

active service become entitled to military retired pay based on several factors including the 

amount of creditable service as stipulated in 10 U.S.C. § 1405.  Our review shows the creditable 

service used to compute your military retired pay erroneously included credit for reserve inactive 

service time.  Due to this error, you received larger monthly retirement payments than you were 

entitled to receive.  The net effect of this error is you were overpaid retired pay. 

We have computed the correct amount of your creditable service to be 31 years 00 months and 06 

days from 26 years 08 months and 29 days and reported the correction to the Defense Finance 

and Accounting Service (DFAS).  DFAS is adjusting your retired pay to ensure your pay is 

correct in future pay periods.  You will be able to see the adjustment on your Retiree Account 

Statement (RAS) for the April 2023 entitlement month (which will be paid on 1 May 2023).  

Your eRAS will be available through MyPay on 21 April 2023.  After the adjustment is 

processed, the correct amount of creditable service will be used for all future payments.” 

 

You requested to have your creditable service calculated from your DIEMS date of 27 August 1990 

to reflect a total of 31 years, 11 months, and 5 days, and to have your Pay Entry Base Date (PEBD) 

reflect 16 July 1991.  The Board, in its review of your entire record and application, carefully 

weighed all potentially mitigating factors, to include your assertions.  However, the Board concluded 

that in accordance with DoD 7000.14-R FMR Volume 7B Chapter 1, the DIEMS date is the date you 

signed your first contract and is used to determine retirement base pay.  Your DIEMS is correctly 

reflected in your record as 27 August 1990, which means your retired base pay is an average of the 

highest 36 months of basic pay applicable during your career.  The DIEMS date is not used to 

calculate creditable service.  Your PEBD was originally established as 16 July 1991, which is the 

date you entered active service and began receiving pay.  The period of 26 April 2000 to 4 May 2000 

is listed on your statement of service as Delayed Entry, therefore you were not credited that time for 

pay purposes.  Your PEBD was shifted a corresponding number of days to 25 July 1991 to account 

for the Delayed Entry time.  Finally, in accordance with DoD 7000.14-R FMR Volume 7B Chapter 

1, the years of service for computing retired pay for Regular retirement are generally the total of 

years of active service.  Your retired pay computation is based on the Active Duty Start Date, which 

is calculated as 5 April 1996.  This date accounts for all of your 26 years, 3 months, and 26 days of 

active duty service time.  Additionally, you received credit for your reserve and National Guard 

service.  The result is that your total retirement creditable service for both active and reserve service 

is 26 years, 8 months, and 29 days.  The Board found no error or injustice to warrant a change to 

your record.  In this connection, the Board substantially concurred with the comments contained in 

the advisory opinion. 

 

You are entitled to have the Board reconsider its decision upon submission of new matters, which 

will require you to complete and submit a new DD Form 149.  New matters are those not previously 

presented to or considered by the Board.  In this regard, it is important to keep in mind that a 






