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DEPARTMENT OF THE ARMY

BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS
1901 SOUTH BELL STREET, 2ND FLOOR
ARLINGTON, VA  22202-4508
ABCMR Record of Proceedings (cont)                                         AR20060009148


RECORD OF PROCEEDINGS


IN THE CASE OF:
  mergerec 
mergerec 

BOARD DATE:
  12 OCTOBER 2006

DOCKET NUMBER:  AR20060009148 mergerec 

I certify that hereinafter is recorded the true and complete record of the proceedings of the Army Board for Correction of Military Records in the case of the above-named individual.  

	
	Mr. Carl W. S. Chun
	
	Director

	
	Ms. Gale J. Thomas
	
	Analyst


The following members, a quorum, were present:

	
	Mr. John Infante
	
	Chairperson

	
	Mr. Gerald Purcell
	
	Member

	
	Ms. Karmin Jenkins
	
	Member



The Board considered the following evidence: 


Exhibit A - Application for correction of military records.


Exhibit B - Military Personnel Records (including advisory opinion, if any).

THE APPLICANT'S REQUEST, STATEMENT, AND EVIDENCE:

1.  The applicant requests correction of his promotion effective date and date of rank to captain.
2.  The applicant states that due to a misinterpretation of Army regulations he was not allowed to submit a promotion packet for promotion to Captain while he was mobilized on active duty.  He was fully qualified and serving in a Captain's billet at the time of the error.  The error not only deprived him of pay and benefits at a higher rank, but also resulted in less time-in-grade at his present rank than his peers.  This in turn affects his future promotions.  Additionally, serving on active duty at the lower rank made it more difficult to effectively represent his clients due to a perceived lack of training and experience.
3.  The applicant provides three letters of support, a copy of his award of the Army Commendation Medal and the recommending documents, excerpt from Army Regulation 135-155, a 13 September 2003 Memorandum, "Promotion of Mobilized U.S. Army Reserve (USAR) Troop Program Unit (TPU) Officers and Enlisted Soldiers"; and a 15 October 2003 Memorandum suspending the policies of the previously listed memorandum, in support of his request.
CONSIDERATION OF EVIDENCE:
1.  The applicant was appointed as a first lieutenant in the U. S. Army Reserve (USAR), and signed his oath of office on 22 October 2001.   
2.  On 26 January 2003, the applicant was ordered to active duty in support of Operation Noble Eagle, for a period of 365 days.  
3.  In a memorandum dated 17 December 2003, the Assistant Secretary of the Army for Manpower and Reserve Affairs established promotion policy for mobilized Reserve Component officers for promotion to the grade of captain through colonel.  This policy applied to all Reserve Component commissioned officers mobilized under the provisions of Title 10, United States Code, sections 12031(a), 12302, and 12304, and who are on an approved mandatory selection board promotion list.  This policy memorandum is not applicable to mobilized Reserve Component officers selected for promotion by a Promotion Vacancy Board (PVB).
4.  He was released from active duty effective 23 January 2004 and transferred to a USAR troop program unit.  

5.  Orders 04-162-0006, dated 10 June 2004, reassigned the applicant to another Captain position, in another TPU within the command.  

6.  The applicant was selected by a PVB which was approved on 28 April 2004.  The applicant was promoted to Captain on 10 June 2004, the date he was assigned to a higher grade position.
7.  A 26 January 2005, Memorandum to this Board from the applicant's commanding officer states that the applicant's packet was submitted for consideration by the May 2003 PVB; however, he was contacted by the Board Support Branch and informed that the applicant was not eligible for consideration because he had been assigned to a derivative UIC for mobilization, and no longer had the same paragraph and line number for the position for which he had been submitted for promotion.  He was told the applicant was ineligible for promotion and that he needed to withdraw the applicant's packet.  His commander withdrew his packet solely because of the guidance from a member of the Board Support Branch, but now believes the information was inaccurate, erroneous and in contravention of the existing promotion regulations for officers assigned to the Judge Advocate General's Corps.
8.  In the processing of this case an Advisory Opinion was obtained from the U.S. Army Resources Command – St. Louis, Chief, Special Actions, Office of Promotions, Reserve Components.  The opinion states that the applicant did apply for a PVB that convened on 19 May 2003; however, in January 2003, he was mobilized for 365 days.  He was taken out of the permanent position for which he was applying as a result of his being mobilized and was removed from consideration by that board.  In accordance with Army Regulation 135-155, the position vacancy must be in an authorized position within the table of organization and equipment or tables of distribution and allowances TDA/TOE, and the officer must be geographically available to fill the position.  Being mobilized in a position in a derivative UIC, the officer was no longer eligible for consideration by a PVB.  It was recommended that the applicant's date of rank for promotion was correct and should not be changed. 
9.  The opinion was forwarded to the applicant for acknowledgement/rebuttal on 

25 May 2006.  He did not respond.
10.  Army Regulation 135-155, prescribed the policies and procedures for promotion of Reserve Component officers.  The regulation specifies that officers in the grade of first lieutenant may be eligible for promotion consideration to captain by a PVB upon completion of 2 years time-in-grade.  Promotion to fill authorized troop program unit position vacancies may be filled through promotion of the best qualified and geographically available officer to the grades of captain through colonel.  All unit officers in the next lower grade must have met the minimum time in grade for promotion to the next higher grade and be geographically available to serve in the position for which considered.  Officers selected for a PVB, but who are not promoted, will be deleted from the recommended list and will not be considered to have failed selection of promotion.

11.  Title 10, United States Code, section 12301(d), specifies that at any time, an authority designated by the Secretary concerned may order a member of the Reserve Component under his jurisdiction to active duty.

12.  The applicant provides three letters of support attesting to his being an exceptional officer and attorney.  The three letters of support address the injustice they feel was suffered by the applicant because of his being mobilized and denied consideration by the May 2003 PVB.  Had he not been mobilized he would have been selected for promotion to Captain by the May 2003 board. 
DISCUSSION AND CONCLUSIONS:

1.  In view of the circumstances in this case, the applicant is not entitled to an adjustment in his date of rank to captain from 10 June 2004 to 10 June 2003.

2.  The applicant's packet was submitted to an earlier PVB that convened in May 2003.  However, in January 2003, prior to the convening of that board, the applicant was mobilized under Operation Noble Eagle, for 365 days, and was not eligible for consideration by that board.  To adjust this officer's date of rank would give him an unfair advantage not afforded other deployed personnel in like situations.   
3.  The applicant's contention that a new policy to permit USAR officers to be promoted while mobilized has been noted.  However, the new policy is not applicable to mobilized Reserve Component officers selected for promotion by a PVB.  The new policy provides for promotion of Reserve Components officers selected by mandatory promotion boards.  The regulation governing TPU Vacancy Boards clearly states that the officer being considered must be geographically available for the position.  
4.  It is concluded that the applicant was subsequently assigned to a vacant captain's position on 10 June 2004 and met all requirements for promotion; therefore his promotion effective date and date of rank for captain is correct.

5.  In view of the foregoing, there is no basis for granting the applicant's request.

BOARD VOTE:

________  ________  ________  GRANT FULL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT PARTIAL RELIEF 

________  ________  ________  GRANT FORMAL HEARING

__JI   ___  __GP ___  ___KJ  __  DENY APPLICATION

BOARD DETERMINATION/RECOMMENDATION:

The evidence presented does not demonstrate the existence of a probable error or injustice.  Therefore, the Board determined that the overall merits of this case are insufficient as a basis for correction of the records of the individual concerned.

______ John Infante______
          CHAIRPERSON
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