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  IN THE CASE OF:   
 
  BOARD DATE: 23 February 2024 
 
  DOCKET NUMBER: AR20230006143 
 
 
APPLICANT REQUESTS:  in effect, exception to Public Law 110-252 to allow him to 
transfer education benefits under the Post 9/11 Transfer of Education Benefits (TEB) to 
his daughter (  who had already reached her 21st birthday and was not in the 
Defense Eligibility Enrollment Reporting System (DEERS) extended eligibility status.  
 
APPLICANT'S SUPPORTING DOCUMENT(S) CONSIDERED BY THE BOARD: 
 

• DD Form 149 (Application for Correction of Military Record) 

• Birth Certificate,  
 
FACTS: 
 
1.  The applicant states he was not informed that the dependent needed to have 
benefits transferred prior to her 21st Birthday. At the time, he was informed that 
dependent education benefits needed to be transferred prior to them being 21, she was 
already 21.  
 
2.  A review of the applicant’s service records show: 
 
 a.  He enlisted in the Regular Army on 24 August 2000. He followed that with a 
series of reenlistments, the last of which was an indefinite reenlistment on 19 February 
2014.  
 
 b.  The applicant’s DD Form 93 (Record of Emergency Data) shows his marital 
status as married (10 October 2014) with three dependent children:  
 

  

  

   
 
 c.  The applicant continues to serve on active duty.  
 
3.  On 21 November 2023, the U.S. Army Human Resources Command (HRC) provided 
an advisory opinion in the processing of this case. An HRC official stated:  
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 a.  HRC recommends disapproval of [Applicant’s] request to transfer Post 9/11 GI 
Bill benefits to his dependent child,  The Post 9/11 GI Bill is a Service 
Member's benefit; however, TEB is a retention incentive requiring an Additional Service 
Obligation (ASO) calculated from their TEB request date. It is always the Service 
Member's responsibility to know their TEB ASO period and the date they will complete 
their requirement, called the Obligation End Date (OED). To transfer the Post 9/11 GI 
Bill to dependents, an individual must be on Active Duty or in the Selected Reserve on 
or after August 1, 2009; have at least 6 years in Active Duty or Selected Reserve status; 
have no current negative action flag (e.g., height and weight flag, Army Combat Fitness 
Test/Army Physical Fitness Test failure flag); commit to the ASO; and transfer benefits 
to the dependents through the TEB website at https://milconnect.dmdc.osd.mil. Benefits 
must be transferred to all eligible dependents before the Service Member separates or 
retires. Public Law (PL) 110-252 makes no provisions for waiving this requirement.  
 
 b.  HRC does not recommend administrative relief based on the following: 
 
  (1)  On 12 May 2021, [Applicant] requested the transfer of 1 month to  

 1 month to   
1 month to (  and 1 month to  

 [Applicant] did not transfer any months to 
his other dependents: and  

 Applicant’s TEB request was approved on 13 May 
2021 by this office with no TEB service obligation because he is a Purple Heart (PH) 
recipient. Per Public Law 115-48 (commonly referred to as the Colmery Act), PH 
recipients are exempt from committing to the 4-year TEB service obligation. 
 
  (2)  On 12 May 2021, when [Applicant] requested TEB, was 
ineligible for the retention incentive because she had already reached her 21st birthday 
and was not in DEERS extended eligibility status (requires full-time status in an 
institution of higher learning (IHL) or less than full-time non-lHL approved by the 
Department of Veterans Affairs (DVA)). Additionally, [Applicant] did not transfer 
education benefits to before she reached age 21. 
 
  (3)  The applicant was eligible to transfer education benefits as early as 1 August 
2009, when the Post 9/11 GI Bill education program and its TEB retention incentive was 
made available to Soldiers. Also, he could have requested TEB and transferred 
education benefits to on/after her 21st birthday and before her 23rd 
birthday, if she had been enrolled as a full-time student in a IHL or DVA-approved less 
than full-time non-lHL student. If this option was elected, the applicant would had to 
have provided an IHL enrollment document from the IHL's Registrar's Office to his local 
DEERS Office, which would have updated the TEB website, so reflects 
"eligible". On 26 September 2023, our office emailed HRC’s DEERS Office to determine 

DEERS extended eligibility status. The HRC DEERS Office reviewed 
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the DEERS database and confirmed was not a full-time IHL student, so 
she was ineligible for the DEERS extended eligibility status so her status in the TEB 
website was and remains "ineligible." 
 
  (4)  While PL 110-252, Section 3319(c)(2) states that Service Members may be 
eligible to transfer education benefits "To one or more of the individual's children", Army 
Regulation 621-202, Chapter 4-15g further states, "Eligible dependent status can be 
extended from age 21 and expires upon reaching their 23rd birthday only if the child is 
enrolled as a full-time student and unmarried (verified by DEERS). A child may be 
eligible if attending a DVA approved course less than full-time or in other programs 
(non-IHL, apprenticeship, correspondence, flight, or noncollege degree) and currently 
age 21 or 22; a request must be submitted in writing to the Soldier's TEB approving 
official in such cases. A Soldier must transfer at least one month to the eligible child 
before the child's 23rd birthday for the child to be eligible for TEB." Therefore, when a 
child reaches their 23rd birthday and if the transfer has not already occurred, the child is 
no longer eligible in DEERS for education benefits to be transferred. If the child reaches 
their 21st birthday and the TEB website reflects "ineligible", but the child is enrolled as a 
full-time IHL or DVA-approved less than full­ time non-lHL student, the sponsor or 
dependent must provide documentation to the DEERS office before the child's 23rd 
birthday and while enrolled so the DEERS office could extend the child's eligibility 
status. A change to PL 110-252 will be required for dependent children past their 23rd 
birthday to be eligible for the TEB retention incentive and for this office to be able to 
assist accordingly. 
 
  (5)  The applicant is still in the service and is permitted to adjust transferred 
months to his other eligible dependents. Currently, does not meet the 
requirements, so a change in policy will be required to permit transfer to dependents 
when the dependent child has reached their 23rd birthday.  
 
 c.  The applicant’s military service may make his dependents eligible for other types 
of assistance.  
 
4.  The applicant was provided with a copy of the advisory opinion and given an 
opportunity to respond. He did not respond. 
 
BOARD DISCUSSION: 
 
1.  After reviewing the application, all supporting documents, and the evidence found 
within the military record, the Board found that relief was not warranted. The applicant’s 
contentions, the military record, and regulatory guidance were carefully considered. 
 
2.  The evidence shows the applicant’s TEB request was approved 13 May 2021 and 

the applicant transferred qualifying months to some of his dependents; however, he did 
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REFERENCES: 
 
1.  Public Law 110-252 limits the eligibility to transfer unused benefits to those members 
of the Armed Forces who are serving on active duty or a member of the Selected 
Reserve.   
 
 a.  A Soldier must be on active duty or a member of the Selected Reserve at the 
time of transfer of educational benefits to his or her dependent on or after 1 August 
2009.   
 
 b.  A Soldier must have at least 6 years of eligible service to transfer educational 
benefits to a spouse and at least 10 years of eligible service to transfer to eligible 
children.   
 
 c.  A Soldier must also agree to serve the prescribed active duty service obligation 
based on the time in service the Soldier had on 1 August 2009.   
 
2.  The Post 9/11 GI Bill is a benefit for the Soldier as a reward for service during a time 
of conflict; however, the option to transfer this education benefit to eligible dependents 
are a retention incentive. The transfer incentive was included in the statute for the 
express purpose of recruitment and retention. It is neither a reward for service nor a 
transition benefit. Therefore, the incentive requires the Soldier to commit and fulfill 
additional service, in most cases, from the TEB request date. While PL 110-252, 
Section 3319(c)(2) states that Service Members may be eligible to transfer education 
benefits "To one or more of the individual's children", Army Regulation 621-202, 
Chapter 4-15g further states, "Eligible dependent status can be extended from age 21 
and expires upon reaching their 23rd birthday only if the child is enrolled as a full-time 
student and unmarried (verified by DEERS). A child may be eligible if attending a 
Department of Veterans Affairs (DVA) approved course less than full-time or in other 
programs (non-institute of higher learning, apprenticeship, correspondence, flight, or 
noncollege degree) and currently age 21 or 22; a request must be submitted in writing 
to the Soldier's TEB approving official in such cases. A Soldier must transfer at least 
one month to the eligible child before the child's 23rd birthday for the child to be eligible 
for TEB." Therefore, when a child reaches their 23rd birthday and if the transfer has not 
already occurred, the child is no longer eligible in DEERS for education benefits to be 
transferred. If the child reaches their 21st birthday and the TEB website reflects 
"ineligible", but the child is enrolled as a full-time IHL or DVA-approved less than full­ 
time non-lHL student, the sponsor or dependent must provide documentation to the 
DEERS office before the child's 23rd birthday and while enrolled so the DEERS office 
could extend the child's eligibility status.  
 

//NOTHING FOLLOWS// 




