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IN THE CASE OF:  

BOARD DATE: 6 June 2024 

DOCKET NUMBER: AR20230012120 

APPLICANT REQUESTS:  correction of her records to show she is eligible for blended 
retirement system continuation pay (BRS CP). 

APPLICANT'S SUPPORTING DOCUMENT(S) CONSIDERED BY THE BOARD: 

• DD Form 149 (Application for Correction of Military Record)

• Request for BRS CP

FACTS: 

1. The applicant states the appropriate authorities were not notified of her eligibility for
the CP for those selecting the BRS, therefore she believes she should be able to collect
the payment even though she has passed the 12-year service mark. She did not miss
this opportunity due to her own fault.

2. The applicant provides a Request for BRS CP, dated 12 August 2023, which shows
she is a member of the Army National Guard (ARNG). She agreed to accept BRS CP,
which was four times her monthly basic pay and she agreed to an additional obligated
service of four years.

3. The applicant's service record contains the following documents:

a. DA Form 71 (Oath of Office - Military Personnel) shows she took the oath of
office as a Reserve commissioned officer on 17 February 2011. 

b. NGB Form 23A (ARNG Current Annual Statement), 17 February 2024, shows
she has 13 creditable years of service for retired pay. 

4. On 13 December 2023, the Chief, Special Actions Branch, National Guard Bureau,
provided an advisory opinion, which states:

a. The applicant requests that her CP bonus be paid for opting into the BRS even
though her paperwork was processed after her 12th year anniversary because the delay 
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was caused by negligence of her command and was no fault of her own.  NGB 
recommended approval of the applicant's request.  
 
 b.  The applicant opted into the BRS before her 12th year anniversary, which entitled 
her to CP. However, she claims that due to no fault of her own, she was never properly 
counseled about the process for requesting and receiving the CP bonus. She is 
requesting back pay of her CP bonus.  
 
 c.  Her records show her pay entry basic date (PEBD) is 17 February 2011. She 
reach eight years of service on 17 February 2019, nine years of service on 17 February 
2020, ten years of service on 17 February 2021, 11 years of service on 17 February 
2022, and 12 years of service on 17 February 2023. In calendar year (CY) 2023, BRS 
CP was payable for Soldiers with no less than and not more than 12 years of service. In 
CY22, BRS CP was payable for Soldiers with no less than 10 and not more than 12 
years of service. Therefore, the applicant was eligible in all of 2022 and for 1.5 months 
in 2023 to request CP. However, according to the ARNG ( ARNG), 
based on their discussions with JFHQ G1's the commanders were not following the 
requirement of Army Regulation (AR) 600-8-7 (Retirement Services Program - Army) to 
identify and counsel Soldiers eligible for CP. 
 
 d.  On 27 January 2017, the Deputy Secretary of Defense implemented guidance for 
the BRS for uniformed services, authorized by Public Law 114-92 (National Defense 
Authorization Act for Fiscal Year 2016). The BRS is a one-time payout available to 
Active Duty, ARNG, and Reserve Service members covered under the BRS with 
between 8 and 12 years of service who can enter into an agreement to perform 
additional obligated service. BRS includes a CP provision to encourage 
servicemembers to continue serving. CP is a mid-career bonus payment given in 
exchange for an agreement to serve a specific number of years and is a direct cash 
payout, like a bonus. Per the BRS CP Implementation guidance, all Soldiers may submit 
their CP request no earlier than 180 days prior to completing their 12th years of service, 
based on their PEBD. Soldiers should submit their CP request no later than 30 days 
prior to completing their 12th year of service.  
 
 e.  For these reasons, it is the recommendation of NGB that the applicant's request 
be approved. Based on the applicant's records, she met the requirements for CP 
outlined in the BRS CP Implementation guidance, but because of miscommunication 
between the units at ARNG that was at no fault of the applicant, her request was not 
processed on time. It is recommended that the applicant's CP be processed 
retroactively.      
 
 f.  The ARNG Incentives Branch did not provide input for the recommendation. The 

ARNG concurred with the recommendation.  
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REFERENCES: 
 
1.  Department of Defense memorandum dated 27 January 2017 (Implementation of the 
Blended Retirement System (BRS)), Attachment 1, provides guidance for the 
implementation of the Uniformed Services' BRS. This memorandum was effective as of  
27 January 2017. Unless otherwise stated, the policies contained herein that implement 
the BRS shall be effective simultaneous with the effective date of the BRS,  
1 January 2018. In pertinent part:  
 
 a.  Paragraph 6b.(3) (Eligibility) provides that, any member of the Reserve 
Component (RC) of a Uniformed Service who is performing reserve component service 
as a member of the Ready Reserve or on the Active Status List of the Standby Reserve 
on 31 December 2017 is covered under the provisions of the BRS, who: (a) Has a date 
of initial entry into military service (DIEMS)/date of initial entry into uniform service 
(DIEUS) that is on or before 31 December 2017; and, (b) Is in receipt of basic pay or 
inactive duty pay under Sections 204 or 206, respectively, of Title 37, USC, on or after 
31 December 2017; and, (c) Has accumulated fewer than 4,320 retirement points, in 
accordance with the provisions of Section 12733 of Title 10, USC, as of that date; and, 
(d) Elects to enroll in the BRS under provisions outlined in section 9.b. (Procedures for 
Enrollment).  
 
 b.  Paragraph 8b.(2) (Continuation Pay) provides that, a Reserve Component 
member is eligible to receive CP who: (a) Is covered under the BRS; and, (b) Has 
completed not less than 8 and not more than 12 years of service as computed from that 
member's PEBD; and, (c) If elected to enroll in the BRS in accordance with section 
6.b.(3), as calculated under provisions of Section 12733 of Title 10, USC, did not 
complete more than 12 years of service as calculated from PEBD prior to enrollment in 
the BRS. (d) Is a member of the Selected Reserve, or otherwise a member of the 
Ready Reserve in a status in which the member is eligible to receive basic pay or 
inactive duty pay, when otherwise eligible in accordance with criteria published by the 
Secretary concerned as specified in paragraph 8.f.; and, (e) Is eligible to enter into an 
agreement to serve not less than an additional 3 years in the Selected Reserve.   
 
2.  Title 37, USC, Section 356 (CP: Full Thrift Savings Plan (TSP) Members with 8 to 12 
years of service) states: 
 
 a.  The Secretary concerned shall make a payment of CP to each full TSP member 
of the uniformed services under the jurisdiction of the Secretary who: 
 

• completes 12 years of service; and 

• enters into an agreement with the Secretary to serve for an additional 4 years 
of obligated service 
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 b.  The amount of CP payable to a full TSP member shall be the amount that is 
equal to: 
 
  (1) In the case of a member of a regular component, the monthly basic pay of the 
member at 12 years of service multiplied by 2.5; plus at the discretion of the Secretary 
concerned, the monthly basic pay of the member at 12 years of service multiplied by 
such number of months as the Secretary concerned shall specify in the agreement; and 
 
  (2) In the case of a member of a Reserve Component, the amount of monthly 
basic pay to which the member would be entitled at 12 years of service if the member 
were a member of a regular component multiplied by 0.5; plus at the discretion of the 
Secretary concerned, the amount of monthly basic pay multiplied by such number of 
months as the Secretary concerned shall specify in the agreement. 
 
 c.  In addition to the CP, the Secretary concerned may provide CP to a full TSP 
member in an amount determined by the Secretary concerned. 
 
 d.  The Secretary concerned shall pay CP to a full TSP member when the member 
completes 12 years of service. If the Secretary concerned also provides CP to the 
member, that CP shall be provided when the member completes 12 years of service. 
 
 e.  A full TSP member may elect to receive CP in a lump sum or in a series of not 
more than four payments. 
 
 f.  CP is in addition to any other pay or allowance to which the full TSP member is 
entitled. 
 
 g.  A full TSP member who receives CP and fails to complete the obligated service 
required shall be subject to the repayment provisions.   
 
3.  AR 637-1 (Army Compensation and Entitlements Policy), paragraph 18–26 
(Continuation Pay), states in pertinent part:  
 
 a.  CP application points, rates, and years of required commitment may vary from 
year to year or from one military occupational specialty to another, and application 
criteria will be published annually by the Deputy Assistant Secretary of the Army for 
Military Personnel and Quality of Life. CP is not automatic, and Soldiers must apply 
before the established deadline, or they will forfeit their eligibility to receive CP.  
 
 b.  Soldiers must meet the following criteria to qualify for CP:  
 
  (1) Must be enrolled in BRS.  
 



ABCMR Record of Proceedings (cont) AR20230012120 
 
 

6 

  (2) Must be within 180 days of the established application year point (between 8 
and 12 years of service) as determined from their PEBD.  
 
  (3) Must have an approved application no later than the anniversary date of the 
established application year point as determined from their PEBD.  
 
 c.  Commanders or designated representatives will —  
 
  (1) Verify Soldiers requesting CP elected BRS.  
 
  (2) Assist Soldiers in completing the CP contract and acquiring the appropriate 
approval prior to Soldier's 8th to 12th year of service as computed from the PEBD 
(based on year's criteria). Current law does not allow for the acceptance of a CP 
contract beyond the 12th year of service.  
 
  (3) Identify and ensure Soldiers eligible for CP submit their requests within the 
established timelines.  
 
 d.  Soldiers enrolled in BRS will —  
 
  (1) Use the approved (CP (BRS)) request as published by Deputy Chief of Staff, 
G–1 plans and resources to apply for CP.  
 
  (2) Submit the completed contract to their respective S1 for approval and 
processing to Finance Officers (FO)/Army Military Pay Officers (AMPO). 
 
 e.  Personnel office/S1 will —  
 
  (1) Include the unit identification code in block 3 of the CP contract. Also, 
complete item 4 of the CP contract with a 9-digit control number prior to forwarding to 
the FO/AMPO (CP1801001 is an example of such a number). First two characters (CP) 
represents continuation pay. The next two numbers represent the fiscal year the CP 
contract is approved. The fourth and fifth numbers represents the month and the last 
three numbers depicts the cumulative number(s) of CP contracts processed by the 
assigned unit for a particular month.  
 
  (2) Forward the CP contract to the FO/AMPO within 7 duty days in accordance 
with established procedures to finance for payment.  
 
  (3) Process the CP contract for filing in Interactive Personnel Electronic Records 
Management System under the service and finance folders. 
 

//NOTHING FOLLOWS// 




