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VIEWS OF THE COAST GUARD 

 

On May 8, 2014, the Judge Advocate General (JAG) submitted an advisory opinion 

recommending that the Board deny relief in this case in accordance with the findings and 

analysis provided in a memorandum submitted by the Commanding Officer, Coast Guard 

Personnel Service Center (PSC).  The JAG also stated the following: 

 
While the Coast Guard, pursuant to 10 U.S.C. § 971, correctly documented the applicant’s active 

duty time in service on his DD-214, the Department of Veterans Affairs has apparently established 

a different standard for awarding veteran’s benefits in 38 U.S.C. § 101(21)(D), as referenced in 5 

U.S.C. § 2108(1)(c).  The two standards are both statutorily authorized, albeit for different 

purposes, and are, therefore, not in conflict.  The applicant’s current, accurate, DD-214, along with 

the letter from the Coast Guard Academy Registrar indicating the dates he attended the Academy, 

seem sufficient to meet the VA standard. 

 

PSC stated that the applicant is mistaken in his belief that his time served while at the 

Academy is creditable for computing length of service.  PSC referred to 10 U.S.C. § 971, which 

specifically states that “in computing length of service for any purpose, service as a cadet or 

midshipman may not be credited to … an officer of the Coast Guard.” 

     

APPLICANT’S RESPONSE TO THE VIEWS OF THE COAST GUARD 

 

On May 13, 2014, the Chair of the BCMR sent the applicant a copy of the Coast Guard’s 

views and invited him to respond within 30 days.  The BCMR did not receive a response. 

 

APPLICABLE LAW AND POLICY 

 

10 U.S.C. § 971 – Service credit:  officers may not count service performed while serving as 

cadet or midshipman. 

 
(a) Prohibition on Counting Enlisted Service Performed While at Service Academy or in 

Navy Reserve.—The period of service under an enlistment or period of obligated service while 

also performing service as a cadet or midshipman or serving as a midshipman in the Navy Reserve 

may not be counted in computing, for any purpose, the length of service of an officer of an armed 

force or an officer in the Commissioned Corps of the Public Health Service. 

 

(b) Prohibition on Counting Service as a Cadet or Midshipman.—In computing length of 

service for any purpose, service as a cadet or midshipman may not be credited to any of the 

following officers: 

 

 (1) An officer of the Navy or Marine Corps. 

 (2) A commissioned officer of the Army or Air Force. 

 (3) An officer of the Coast Guard. 

 (4) An officer in the Commissioned Corps of the Public Health Service. 

 

5 U.S.C. § 2108(1)(c) – Veteran; disabled veteran; preference eligible.  
 

For the purpose of this title — (1) “veteran” means an individual who— 

(c) served on active duty as defined by section 101(21) of title 38 in the armed forces 

during the period beginning on August 2, 1990, and ending on January 2, 1992 
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38 U.S.C. § 101(21)(D) – Definitions 

 
For the purposes of this title — (21) The term “active duty” means— 

(D) service as a cadet at the United States Military, Air Force, or Coast Guard Academy, 

or as a midshipman at the United States Naval Academy. 

  

FINDINGS AND CONCLUSIONS  

The Board makes the following findings and conclusions on the basis of the applicant's 

military record and submissions, the Coast Guard's submissions, and applicable law: 

 

1. The Board has jurisdiction concerning this matter pursuant to 10 U.S.C. § 1552. 

 

2. Under 10 U.S.C. § 1552(b) and 33 C.F.R. § 52.22, an application to the Board 

must be filed within three years after the applicant discovers the alleged error or injustice.  

Although the applicant alleged that he was unaware until 2013 that his time served as a cadet at 

the Academy counted as active duty service, he received his DD-214 in 1999, knew the period of 

service it documented, and did not question the alleged error until he began to apply to federal 

civil service jobs.  Therefore, the Board finds that the application is untimely.  

 

3. Pursuant to 10 U.S.C. § 1552(b), the Board may excuse the untimeliness of an 

application if it is in the interest of justice to do so.  In Allen v. Card, 799 F. Supp. 158, 164 

(D.D.C. 1992), the court stated that to determine whether the interest of justice supports a waiver 

of the statute of limitations, the Board “should analyze both the reasons for the delay and the 

potential merits of the claim based on a cursory review.”  The court further instructed that “the 

longer the delay has been and the weaker the reasons are for the delay, the more compelling the 

merits would need to be to justify a full review.”  Id. at 164, 165; see also Dickson v. Secretary 

of Defense, 68 F.3d 1396 (D.C. Cir. 1995).    

 

4. The applicant argued that it is in the interest of justice to consider his application 

because the alleged error on his DD-214 has impaired his ability to exercise his rights as a 

veteran by denying him the right to claim a 5-point veteran’s preference.  The applicant also 

alleged that he was not aware until 2013 that time served as a cadet counted as active duty 

service and feels that the Coast Guard did him a disservice in not fully explaining his rights as a 

veteran upon separation, and that “this administrative shortcoming compounds [his] employment 

hardship.”  This argument is not compelling because it does not show that anything prevented 

him from seeking correction of the alleged error or injustice in a timely manner. 

 

5. A cursory review of the record shows that pursuant to 10 U.S.C. § 971, the 

applicant’s time of service was correctly recorded on his DD-214 and that his time at the 

Academy does not count towards active duty service with regard to his DD-214.  The applicant 

refers to Title 38 of the U.S.C., which applies to the Department of Veterans Affairs.  Title 10 of 

the U.S.C. applies to the Armed Forces, and § 971 of Title 10 clearly prohibits time spent as a 

cadet at the Academy from counting as active duty service.  Therefore, the applicant was 

mistaken in his belief that his time at the Academy should be documented as active duty on a 

DD-214.   
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6. Based on the record before it, the Board finds that the applicant’s request for 

correction of his length of service cannot prevail on the merits.  Accordingly, the Board will not 

excuse the application’s untimeliness or waive the statute of limitations.  The applicant’s request 

should be denied.   

 

 

 

 

(ORDER AND SIGNATURES ON NEXT PAGE) 

 

  



       

     
    

   

 

 

     




