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VIEWS OF THE COAST GUARD 
 

On July 22, 2014, the Judge Advocate General (JAG) submitted an advisory opinion 
recommending that the Board deny relief in this case in accordance with the findings and analy-
sis provided in a memorandum submitted by the Commanding Officer, Coast Guard Personnel 
Service Center (PSC).   

 
 tated that the applicant is mistaken in her belief that her time served while at the 

Academy is creditable for computing length of service.  PSC referred to 10 U.S.C. § 971, which 
specifically states that “in computing length of service for any purpose, service as a cadet or 
midshipman may not be credited to … an officer of the Coast Guard.” 
     

APPLICANT’S RESPONSE TO THE VIEWS OF THE COAST GUARD 
 

On July 24, the Chair of the BCMR sent the applicant a copy of the Coast Guard’s views 
and invited her to respond within 30 days.  The BCMR did not receive a response. 

 
APPLICABLE LAW AND POLICY 

 
10 U.S.C. § 971 – Service credit:  officers may not count service performed while serving as 
cadet or midshipman. 
 

(a) Prohibition on Counting Enlisted Service Performed While at Service Academy or in 
Navy Reserve.—The period of service under an enlistment or period of obligated service while 
also performing service as a cadet or midshipman or serving as a midshipman in the Navy Reserve 
may not be counted in computing, for any purpose, the length of service of an officer of an armed 
force or an officer in the Commissioned Corps of the Public Health Service. 
 
(b) Prohibition on Counting Service as a Cadet or Midshipman.—In computing length of 
service for any purpose, service as a cadet or midshipman may not be credited to any of the 
following officers: 
 
 (1) An officer of the Navy or Marine Corps. 
 (2) A commissioned officer of the Army or Air Force. 
 (3) An officer of the Coast Guard. 
 (4) An officer in the Commissioned Corps of the Public Health Service. 

 
38 U.S.C. § 101(21)(D) – Definitions 
 

For the purposes of this title — (21) The term “active duty” means— 
 

(D) service as a cadet at the United States Military, Air Force, or Coast Guard Academy, 
or as a midshipman at the United States Naval Academy. 

  
FINDINGS AND CONCLUSIONS  

The Board makes the following findings and conclusions on the basis of the applicant’s 
military record and submissions, the Coast Guard’s submissions, and applicable law: 
 

1. The Board has jurisdiction concerning this matter pursuant to 10 U.S.C. § 1552. 





       

     
   

   

 

 

       




