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SUMMARY OF THE RECORD 

 

 The applicant enlisted in the Coast Guard Reserve on December 28, 1989, under the 

Delayed Entry Program.  He remained in the Delayed Entry Program until February 20, 1990, 

when he enlisted on active duty in the Coast Guard and began recruit basic training.   

 

On August 1, 1991, the applicant was assigned to study at the Naval Academy 

Preparatory School (NAPS).  On July 6, 1992, he successfully completed the NAPS program and 

entered the Coast Guard Academy as a cadet.   

 

On May 22, 1996, the applicant graduated from the Academy and received his 

commission.  The applicant’s DD 214 states that he retired from the Coast Guard on April 1, 

2014, with 20 years, 2 months, and 27 days of active service. 

 

VIEWS OF THE COAST GUARD 

 

On April 13, 2015, the Judge Advocate General (JAG) submitted an advisory opinion 

recommending that the Board grant alternative relief in this case in accordance with the findings 

and analysis provided in a memorandum submitted by the Commanding Officer, Coast Guard 

Personnel Service Center (PSC).   

 

PSC contended that the applicant was mistaken in his belief that his time as a cadet at the 

Academy is creditable for computing length of service.  However, both PSC and the JAG 

acknowledge that the applicant’s DD 214 is incorrect, as it states that the applicant entered into 

active duty on January 5, 1994, which is a reconstructed active duty base date inclusive of the 

applicant’s prior service before his time at the Academy.  Upon the applicant’s completion of 

NAPS, the applicant was discharged and should have received a DD 214 accounting for his 

service, excluding his time in the Delayed Entry Program.  Therefore, both PSC and the JAG 

recommended that the applicant be issued a DD 214 for this time from his entry on active duty 

on February 20, 1990, through his discharge on July 6, 1992, to enter the Academy.  PSC stated 

that this period amounts to 2 years, 4 months, and 17 days of active service before the applicant 

became a cadet.  PSC also recommended that the applicant’s DD 214, issued on March 31, 2014, 

be corrected to correctly reflect his active duty service upon graduation from the Academy, and 

show a total creditable service for retirement as 20 years, 2 months, 27 days.  According to PSC, 

the updated DD 214 should show: 

 

 Block 12a, Date Entered Active Duty This Period:  22 May 1996 

 Block 12c, Net Active Service This Period:  17 years, 10 months, 10 days 

 Block 12d, Total Prior Active Service:  2 years, 4 months, 17 days 

     

APPLICANT’S RESPONSE TO THE VIEWS OF THE COAST GUARD 

 

On April 13, 2015, the Chair of the BCMR sent the applicant a copy of the Coast Guard’s 

views and invited him to respond within 30 days.  The BCMR did not receive a response. 

 

APPLICABLE LAW AND POLICY 
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10 U.S.C. § 971 – Service credit:  officers may not count service performed while serving as 

cadet or midshipman. 

 
(a) Prohibition on Counting Enlisted Service Performed While at Service Academy or in 

Navy Reserve.—The period of service under an enlistment or period of obligated service while 

also performing service as a cadet or midshipman or serving as a midshipman in the Navy Reserve 

may not be counted in computing, for any purpose, the length of service of an officer of an armed 

force or an officer in the Commissioned Corps of the Public Health Service. 

 

(b) Prohibition on Counting Service as a Cadet or Midshipman.—In computing length of 

service for any purpose, service as a cadet or midshipman may not be credited to any of the 

following officers: 

 

 (1) An officer of the Navy or Marine Corps. 

 (2) A commissioned officer of the Army or Air Force. 

 (3) An officer of the Coast Guard. 

 (4) An officer in the Commissioned Corps of the Public Health Service. 

 

COMDTINST 5354.2. Coast Guard Academy Scholar Program Administration 
 

 Paragraph 5.c. states that Coast Guard members who are accepted into the Scholar 

Program retain their pay grades and receive transfer orders to attend the program.   Paragraph 

5.o. states the following: 

 
Scholar cadet candidates who complete the preparatory school program and successfully compete 

and earn cadet appointment to the Coast Guard Academy will be issued PCS orders by PSC-epm-2 

to the Coast Guard Academy. The Coast Guard Academy will discharge members at the 

convenience of the government and matriculate them into the Coast Guard Academy as cadets. 

 

FINDINGS AND CONCLUSIONS  

The Board makes the following findings and conclusions on the basis of the applicant's 

military record and submissions, the Coast Guard's submissions, and applicable law: 

 

1. The Board has jurisdiction concerning this matter pursuant to 10 U.S.C. § 1552.  

The application was timely filed within three years of the applicant’s retirement.1 

 

2. The applicant alleged that his DD 214 is incorrect in that his time spent at the 

Academy as a cadet was not properly recorded on his DD 214.  When considering allegations of 

error and injustice, the Board begins its analysis by presuming that the disputed information in 

the applicant’s military record is correct as it appears in his record, and the applicant bears the 

burden of proving by a preponderance of the evidence that the disputed information is erroneous 

or unjust.2  Absent evidence to the contrary, the Board presumes that Coast Guard officials and 

                                                 
1 10 U.S.C. § 1552(b). 
2 33 C.F.R. § 52.24(b); see Docket No. 2000-194, at 35-40 (DOT BCMR, Apr. 25, 2002, approved by the Deputy 

General Counsel, May 29, 2002) (rejecting the “clear and convincing” evidence standard recommended by the Coast 

Guard and adopting the “preponderance of the evidence” standard for all cases prior to the promulgation of the latter 

standard in 2003 in 33 C.F.R. § 52.24(b)). 
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other Government employees have carried out their duties “correctly, lawfully, and in good 

faith.”3 

 

3. Pursuant to 10 U.S.C. § 971, the applicant’s time as a cadet at the Academy from 

July 7, 1992, through May 21, 1996, does not count as active duty and so should not be included 

in the calculation of active duty shown in either block 12c or 12d on his DD 214.  However, the 

JAG and PSC acknowledged that the date of entry and calculation of his active service on his 

DD 214 are erroneous and should be corrected. 

 

4. The record shows that the applicant graduated from the Academy and was 

commissioned an officer on May 22, 1996.  Because time spent as an Academy cadet does not 

count as active duty for purposes of Title 10, the “date entered active duty this period” in block 

12a of the applicant’s DD 214 should be the date of commissioning, May 22, 1996.  The current 

date in block 12a, January 5, 1994, is clearly erroneous and should be corrected. 

 

5. The applicant served on active duty from his commissioning on May 22, 1996, 

until his retirement on March 31, 2014.  Therefore, the “net active service this period” in block 

12c of his DD 214 should be 17 years, 10 months, and 10 days, as the Coast Guard stated in the 

advisory opinion, instead of 20 years, 2 months, and 27 days. 

 

6. Before the applicant matriculated as a cadet at the Academy, he served on active 

duty from February 20, 1990, through July 6, 1992, when he successfully completed NAPS.  

Therefore, instead of showing zero prior active service in block 12d, the applicant’s DD 214 

should be corrected to show 2 years, 4 months, and 17 days of prior active service in block 12d. 

 

7. The Board notes that adding the 17 years, 10 months, and 10 days of service in 

block 12c and the 2 years, 4 months, and 17 days of service in block 12d results in a total of  

20 years, 2 months, and 27 days of active duty, which is the same total currently reflected on the 

applicant’s DD 214.     

 

 8. Accordingly, the applicant’s request to have his time spent as a cadet at the Coast 

Guard Academy reflected on his DD 214 should be denied, but alternative relief should be 

granted by correcting his DD 214 to show the following: 

 

 Block 12a (Date Entered AD This Period): May 22, 1996, the day the applicant 

graduated from the Academy and received his commission. 

 Block 12c (Net Active Service this Period):  17 years, 10 months, 10 days 

 Block 12d (Total Prior Active Service):  2 years, 4 months, 17 days 

 

 

(ORDER AND SIGNATURES ON NEXT PAGE) 

 

  

                                                 
3 Arens v. United States, 969 F.2d 1034, 1037 (Fed. Cir. 1992); Sanders v. United States, 594 F.2d 804, 813 (Ct. Cl. 

1979). 



        

 

            
                 

        

           
              
             

   




