
( 

A ,. · .. .. \ 

[ j 
·~ ---7 

DEPARTMENT OF TRANSPORTATION 
BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS 

Application for Correction of 
Coast Guard Record of: 

BCMRDocket 
No. 2001-004 

FINAL DECISION 

This is a proceeding under the provisions of section 1552 of title 10, United States Code . . 
It was docketed on October 5, 2000, upon the BCMR.1s receipt of the applicant's complete 
application for c01rect:ion of his military record. 

This final decision, dated July 26, 2001, is signed by the three duly appointed members 
who wern designated to serve as the Board in this case. 

The applicant, a machinery technician third class (MK.3; pay grade E-4), asked the Board 
to con-ect his record so that he would be eligible for a selective reenlistment bonus (SRB) with a 
multiple of 2, pursuant to ALDIST 206/98, which was effective from November 25, 1998 to June 
14, 1999. The applicant stated that he "was not counseled and was unaware of a SRB being in 
effect at the time of [his] discharge. 1 [He] al.so was not told that [he] had three months after [his] 
discharge date to come back into the Coast Guard and be eligible for a SRB. ,,(The applicant did 
not provide the date on which he discovered the alleged error or injustice in his miJitary record). 

The applicant entered active duty in the Coast Guard on August 29, 1994 for four years. 
He was released from active duty into the Reserve on August 28, 1998. Approximately 9 months 
after leaving active duty, the applicant reenlisted in the active duty Coast Guard on June 1, 1999 

Views of the Coast Guard 

On February 23, 2001, the Board received an advisory opinion from the Chief Counsel of 
the Coast Guard. He recommended that the Board deny relief in this case. The Chief Coonse] 
stated as follows: 

As a threshold matter, Applicant was not eligible for a SRB when he reenlisted in 
June 1999. Under Article l.G .. a.l. of the Personnel Manual and Paragraph 3.a.(1) 
of Enclosure (1) to COMDTINST 7220.33, members must reenlist within three 
months of being released from active duty to be eligible for an SRB. Because the 
applicant did not reenlist within tlu-ee months of his discharge on 28 August 1998 

1 On the date of the applicant's discharge an SRB with a multiple of 1 was available fOl' the applicant's 
rating under ALDIST 046/98. 
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(by November 1998), but waited until 01 June 1999, he was not eligible for an 
SRB. 

Applicant has failed to prove the Coast Guard had a duty to counsel him that he 
had 90 days within which to reenlist for an SRB once he was discharged from the 
service. Article 3.A. l. of CO:MDINST 7220.33 provides that a member must 
reenlist not later than 3 months after discharge or release from active duty in a 
rating authorized an SRB multiple to receive an SRB. However, that particular 
regulation does not establish an affirmative duty to counsel a departing service 
member of the 90-day requirement. 

However, even if Applicant could prove sueh a regulation existed, he should still 
be denied relief. Under the strong presumption of regula1ity afforded his military 
superiors, the Board may properly conclude that applicant received such SRB 
information during the mandatory separation counseling he received prior to 
separation. See Article 12.B.4.b. CGPERSMAN. 

Second, Applicant failed to prove that "but for" the alleged failure to counsel, he 
would have reenlisted within 90 days of his discharge. Applicant was discharged 
on 28 August 1998 and reenlisted on 01 June 1999, some ten months later. 
Applicant's lengthy reenlistment delay affinnatively rebuts Applicant's allegation 
that he would have reenlisted earlier if he had known certain information. 

The Chief Counsel stated that the applicant has not alleged that his record is factually 
incorrect, but simply alleges that he was denied information regarding his SRB eligibility prior to 
his voluntary discharge. The Chief Counsel further stated that the only "record correction" the 
Board could order that would provide Applicant the relief sought would be to show that he 
enlisted on or before 28 August 1998. Such a correction would create a legal fiction that would 
impose a duty on the Coast Guard to pay Applicant not only the SRB he desires but also to 
compensate Applicant for the unearned pay and allowances for the period of time between his 
"coD"ected" reenlistment date and his actual reenlistment date. 

The Chief Counsel stated that "[b]ecause any decision in this case contrary to the Coast 
Guard's recommendation would affect the efficient use of Coast Guard Resources, this 
application involves a significant issue of Coast Guard policy," and would be subject to reviewe 
by the Deputy General Counsel. 

Applicant's Response to the Views of the Coast Guard 

A copy of the views of the Coast Guard was sent to the applicant on February 27, 2001, 
with an invitation for him to respond. The applicant did not submit a response. 

APPLICABLE REGULATIONS 
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Article 12.B.4. of the Personnel Manual provides that approximately six months prior to 
the end of an enlistment, each member must be counseled about reenlistment and the SRB 
program. If a member chooses not to reenlist, the "member must be fully informed of matters 
which are of interest to potential reenlistees." This interview must be documented with an 
administrative entry in the member's record. The administrative entry must state that the 
member must reenlist within three months of the date of discharge to maintain a "continuous 
service status." 

Article 1.G.7.a. of the Personnel Manual states that to maintain "continuous service 
status," members must reenlist within three months of their date of discharge. This provision 
provides that "[t]o receive a selective reenlistment bonus (SRB), a member must reenlist within 
three months from date of discharge and meet the eligibility requirements contained in ... 
COMDTINST 7220.33." 

FINDINGS AND CONCLUSIONS 

The Board makes the following findings and conclusions on the basis of the applicant's 
submissions, the Coast Guard's submission, and applicable law: 

1. The Board has jurisdiction concerning this matter pursuant to section 1552 of title 10, 
United States Code. The application was timely. 

2. The applicant denied he was counseled about the requirement that in order to remain 
eligible for an SRB after discharge, he had to reenlist within three months of his discharge date. 
He also denied that he was counseled about the availability of an SRB at the time of his 
discharge. Although the Coast Guard was not required to specifically inform the applicant that 
he had to reenlist within three months of his discharge to remain eligible for an SRB during SRB 
counseling, this information should have been discussed with him during his reenlistment 
interview. Article 12.B.4. of the Personnel Manual requires that reenlistment counseling, 
including counseling about the continuous service requirement, be documented on a page 7 
entry. The SRB regulation also requires that SRB counseling be documented on a page 7. There 
are no such page 7 entries in the applicant's record. 

3. Notwithstanding the above, in cases where the Board has corrected a record to 
retroactively grant the payment of an SRB, the applicant's career intentions have been clearly 
established from his continuous reenlistments (no break) in the active duty Coast Guard whether 
or not there was an SRB available at the time. In this case, the applicant took a nine-month break 
from active duty. He did not explain why he chose not to reenlist. The Board has no way of 
knowing what the applicant would have done, even if he had known about the three-month 
continuous service rule or that an SRB was available for his rating at the time of discharge. He 
has demonstrated, however, by his voluntary release from active duty that at the time of his 
discharge he did not intend reenlist. 

4. In addition, to correct the applicant's record to show that he reenlisted three months 
after his discharge (between August 28, 1998 and November 28, 1998) would result in granting 
him a period of active duty service for which he did not serve. That would be unfair to the Coast 
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Guard and unjustly enrich the applicant. Moreover, such a con-ection would indicate that the 
applicant's discharge was somehow wrongful. That would be a false impression. Regardless of 
the availability of an SRB, the applicant could have reenlisted if he had chosen to do so. 

5. The Board finds that it would be a violation of the SRB regulation to grant the 
applicant an SRB based on his June 1, 1999 reenlistment. Under COMDTINST 7220.33, the 
applicant was not eligible for an SRB when he reenlisted on June 1, 1999 because he had a break 
in service of more than three months. Section 3.a.(1) of Enclosure (1) to COMDTINST 7220.33 
states that to receive a Zone A SRB a member must "[r]eenlist not later than 3 months after 
discharge or release from active duty in a rating authorized an SRB multiple." Moreover, 
granting the requested relief, under the circumstances of this case, may open the floodgates for 
this type case and may unjustly emich applicants. 

6. Accordingly, the Board finds that the applicant has not demonstrated an error or 
injustice in this case that requires con-ective action by the Board. The applicant's request for 
relief should be denied. · 

[ORDER AND SIGNATURES ON NEXT PAGE] 
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ORDER 

The application of , USCG, for correction of his military record is denied. 
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