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FINAL DECISION 
 

Deputy Chair: 
 
 This proceeding was conducted according to the provisions of section 1552 of 
title 10 and section 425 of title 14 of the United States Code.  The BCMR docketed the 
applicant’s request for correction on July 24, 2002. 
 
 This final decision, dated May 22, 2003, is signed by the three duly appointed 
members who were designated to serve as the Board in this case. 
 

APPLICANT’S REQUEST AND ALLEGATIONS 
 
  The applicant asked the Board to order the Coast Guard to pay him the Zone A 
selective reenlistment bonus (SRB)1 that he was promised when he integrated from the 
Reserve into the regular Coast Guard on July 1, 2002.  He alleged that, before he signed 
his enlistment contract, he asked whether he was eligible for an SRB and was told by a 
petty officer (PO Y), that he would receive one because an SRB multiple was in effect for 
his rating under ALCOAST 585/01.  However, after he reenlisted, he was told that he 
was not qualified for the SRB and would not receive one. 
 

                                                 
1 SRBs vary according to the length of each member’s active duty service, the number of months of serv-
ice newly obligated by the reenlistment or extension of enlistment, and the need of the Coast Guard for 
personnel with the member’s particular skills, which is reflected in the “multiple” of the SRB authorized 
for the member’s skill/rating, which is published in an ALCOAST.  Coast Guard members who have at 
least 21 months but no more than 6 years of active duty service are in “Zone A.”  Members who have 
completed at least 6 years but no more than 10 years of active duty service are in “Zone B.”  Members 
may not receive more than one bonus per zone.  COMDTINST 7220.33. 

 



SUMMARY OF THE RECORD 
 
 On November 17, 1992, the applicant enlisted in the Coast Guard Reserve for 
eight years under the Delayed Entry Program.  On February 9, 1993, he was discharged 
from the Reserve and enlisted in the regular Coast Guard for four years.  He was 
released from active duty into the Reserve upon completion of his four-year contract on 
February 8, 1997.  On November 17, 2000, the end of his original eight-year Reserve 
obligation, the applicant reenlisted in the Reserve for four years, through November 16, 
2004. 
 
 On September 12, 2001, following the terrorist attacks in New York and 
Washington, the applicant was recalled to active duty for a term of one year.  He 
returned to active duty on September 14, 2001.  On May 1, 2002, the applicant asked to 
be integrated into the regular Coast Guard at the end of his extended active duty 
contract.  His request was strongly endorsed by his command. 
 
 On June 26, 2002, the Coast Guard Personnel Command (CGPC) issued orders 
granting the applicant’s command authority to reenlist the applicant in the regular 
Coast Guard on July 1, 2002, provided he met the physical standards.  On the same day, 
the applicant’s command had him sign an Administrative Remarks form CG-3307 
(“page 7”) stating that he was eligible for an SRB with a multiple of 2 in accordance 
with ALCOAST 585/01, that he could reenlist for up to six years, but that since he was 
choosing to reenlist for four years, his SRB would be based on 48 months of newly obli-
gated service. 
 
 On July 1, 2002, the applicant was discharged from active duty in the Reserve 
and reenlisted in the regular Coast Guard for four years.  On July 9, 2002, his unit’s 
personnel reporting unit (PERSRU) reported to his command that “we were told when 
we first got word that [the applicant] was going to be accessed into the CG that he was 
entitled to a Zone A SRB multiple of 2.  ([PO Y] at HRSIC [the Human Resources Service 
and Information Center] confirmed that—but is now saying she was wrong).”  The 
PERSRU stated that PO Y suggested that the applicant apply to the BCMR. 
 
 On July 11, 2002, another PERSRU sent the applicant’s PERSRU and HRSIC an 
email message stating that she had been informed that the applicant was not eligible for 
an SRB because he did not have a total of 12 months of active duty immediately prior to 
his reenlistment.  She suggested that the applicant’s date of reenlistment be changed to 
September 14, 2002, the date he would have been released from active duty if he had 
not integrated on July 1, 2002. 
 
 On July 12, 2002, HRSIC responded, stating that the applicant’s request for inte-
gration had been approved in accordance with the Lateral Entry Program and 
ALCOAST 080/02 and that his integration could not be deleted.  HRSIC stated that the 



applicant was not entitled to the SRB because he had been discharged from his original 
enlistment prior to 1999 and ALCOAST 080/02 did not waive the requirements of 
Article 1.G. of the Personnel Manual and Chapter 3.C.10 of HRSINST M1000.2 (series).  
Those regulations provide that “Reserve members serving on extended [active duty] of 
12 months or more may be authorized to enlist in the regular CG if they meet eligibility 
requirements.”  Since the applicant had been on extended active duty for only 9 months 
and 17 days when he reenlisted, HRSIC stated, he was ineligible for an SRB.  Further-
more, HRSIC stated that the applicant was also ineligible for the SRB under the terms of 
paragraph 2.a. of ALCOAST 132/02 and under the terms of the SRB Instruction, 
COMDTINST 7220.33, which requires a member to reenlist within three months of 
discharge to receive an SRB.   



VIEWS OF THE COAST GUARD 
 
 On April 25, 2003, the Chief Counsel of the Coast Guard recommended that the 
Board grant the applicant’s request.2 
 
 The Chief Counsel stated that the “Coast Guard concedes that this Applicant met 
the eligibility criteria for an SRB at the time he reenlisted on 1 July, 2002.”  The Chief 
Counsel stated that the applicant was eligible for the SRB because he “reenlisted within 
3 months after the end of his enlistment/date after separation from active duty and also 
completed 21 months continuous active duty at the time of reenlistment” in accordance 
with the provisions of COMDTINST 7220.33.   
 

APPLICANT’S RESPONSE TO THE VIEWS OF THE COAST GUARD 
 
 On April 28, 2003, the BCMR sent the applicant a copy of the views of the Coast 
Guard by fax and invited him to respond.  He responded the same day, stating that he 
agreed with the Chief Counsel’s recommendation. 
 

APPLICABLE REGULATIONS 
 
 Article 1.G.1.a. of the Personnel Manual defines reenlistment on active duty as 
follows: 
 

The enlistment of any person who has previously served in the Regular Coast Guard 
shall be considered a reenlistment.  The enlistment of Coast Guard Reserve personnel 
who are serving on extended active duty and who have served on extended active duty 
of 12 months or more shall be considered a reenlistment. 
 
Article 1.G.5. of the Personnel Manual states that to be eligible for reenlistment in 

the regular Coast Guard, “Reserve personnel serving on extended active duty are 
required to submit a letter request for reenlistment to Commander (CGPC-epm) via 
chain of command.  Commander (CGPC-epm) approval is required prior to reenlist-
ment.” 

 
Paragraph 3.a. of Enclosure (1) to the SRB Instruction, COMDTINST 7220.33, 

provides the following eligibility criteria for a Zone A SRB: 
 
(1) Reenlist not later than 3 months after discharge or release from active duty in a 

rating authorized an SRB multiple. 
(2) Have completed 21 months continuous active duty (including extended active duty 

as a Reserve) at any point in their military career.  The 21 months continuous active 

                                                 
2  This recommendation came in a supplemental advisory opinion submitted by the Chief Counsel upon 
further review of the merits of the applicant’s claim.  The Chief Counsel’s original advisory opinion was 
submitted on November 29, 2002. 



duty need not have been completed immediately prior to the reenlistment or exten-
sion. 

(3) Have completed not more than six years active service on the date of reenlistment or 
the date on which the extension becomes operative. 

(4) Be serving in pay grade E-3 (with appropriate designator), or higher, on active duty 
in a rating that is designated as eligible for an SRB multiple. 

(5) Reenlist or extend enlistment in the Regular Coast Guard for a period of at least 3 
full years. 

(6) Have not previously received a Zone A SRB. 
(7) Attain eligibility prior to the effective date of termination of award for any particular 

rating. 
(8) Meet any additional eligibility criteria the Commandant may prescribe. 
 
On July 1, 2002, when the applicant reenlisted, ALCOAST 585/01 was in effect, 

authorizing a Zone A SRB calculated with a multiple of 2 for boatswain’s mates second 
class (BM2s) who reenlisted or extended their enlistments for at least three years. 
 
 Under ALCOAST 080/02, issued in February 2002, the Commandant expanded 
the Lateral Entry Program to facilitate the integration of Reservists who had been dis-
charged from active duty during the previous three years (since January 31, 1999).  
Under ALCOAST 132/02, issued in March 2002, members entering under the Lateral 
Entry Program “may be entitled to receive [an SRB] provided they reenlist within 90 
days from their active duty separation date.  Other personnel may be entitled to an 
enlistment bonus provided they have not been serving on active duty within the last 91 
days.” 
 

FINDINGS AND CONCLUSIONS 
 
 The Board makes the following findings and conclusions on the basis of the 
applicant's military record and submissions, the Coast Guard's submissions, and appli-
cable law: 
 
 1. The Board has jurisdiction over this matter pursuant to the provisions of 
10 U.S.C. § 1552.  The application was timely. 
 

2. The record indicates that when the applicant reenlisted on July 1, 2002, he 
met all of the eligibility criteria for a Zone A SRB under COMDTINST 7220.33 and 
ALCOAST 585/01.  In accordance with paragraph 3.a. of Enclosure (1) to the SRB 
Instruction,  on July 1, 2002, the applicant  

 
(1) reenlisted within three months (in fact, immediately) after having been 

discharged from active duty;  
(2) had previously completed more than twenty-one months (in fact, four 

years) of continuous active duty at some point in his military career;  
(3) had completed less than six years of active duty;  



(4) was serving as a BM2/E-5, which was a rating designated as eligible 
for an SRB multiple under ALCOAST 585/01; 

(5) reenlisted for at least three full years (he reenlisted for four years); 
(6) had not previously received a Zone A SRB; and 
(7) attained eligibility prior to the termination date of the multiple for his 

rating. 
(8) Furthermore, no other eligibility criteria for BM2s had been prescribed 

by the Commandant. 
 
 3. Although the applicant was discharged from extended active duty in the 
Reserve immediately before reenlisting on July 1, 2002, rather than from active duty in 
the regular Coast Guard, no provision of COMDTINST 7220.33 or the Personnel Manual 
states or even suggests that being discharged from active duty as a Reservist does not 
meet the criterion in paragraph 3.a.(1) of Enclosure (1) to the SRB Instruction. 
 
 4. Under Article 1.G.1.a. of the Personnel Manual, the applicant’s July 1, 
2002, contract was clearly a reenlistment contract since he had previously served in the 
regular Coast Guard for four years.  Given the plain meaning and effect of the first 
sentence of the article, the second sentence—which states that a reservist serving on 
extended active duty for at least 12 months who joins the regular Coast Guard shall be 
considered to have reenlisted—clearly applies only to reservists who have never before 
served in the regular Coast Guard. 
 
 5. HRSIC apparently denied the applicant his SRB (1) because he was 
accessed under the Lateral Entry Program even though he had not been discharged 
from the regular Coast Guard since January 1999, as required under ALCOAST 080/02 
and (2) because HRSIC interprets the second sentence of Article 1.G.1.a. of the Per-
sonnel Manual to mean that the applicant did not reenlist on July 1, 2002, because he 
had not been serving on extended active duty for at least 12 months.  However, regard-
less of what authority the Coast Guard used to reenlist the applicant in the regular 
Coast Guard, the fact is that under the plain meaning of Article 1.G.1.a., the Coast 
Guard did reenlist him and he did meet all of the extant eligibility criteria for a Zone A 
SRB under ALCOAST 585/01, COMDTINST 7220.33, and the Personnel Manual. 
 
 6. Accordingly, the Board agrees with the Chief Counsel of the Coast Guard 
that relief should be granted.  
 
 
 
 
 

[ORDER AND SIGNATURES ON FOLLOWING PAGE] 
 



ORDER 
 

The application of  USCG, for correction of 
his military record is granted as follows: 

 
 The Coast Guard shall correct his record to show that he reenlisted for four years 
on July 1, 2002, and is legally entitled to a Zone A SRB under ALCOAST 585/01 as a 
result of his reenlistment because he met all of the eligibility criteria provided in 
ALCOAST 585/01, COMDTINST 7220.33, and the Personnel Manual.   
 

The Coast Guard shall pay him the amount he is due under ALCOAST 585/01 as 
a result of this correction. 
 
 
      
 
      
      
 
 
 
      
      
 
 
 
      
      
 
 
 
 
 
 
 
 




