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SUMMARY OF THE RECORD 

The applicant asked the Board to coITect his record to show that he transfeITed his unused 
Post-9/11 GI Bill1 benefits to his dependent children before retiring from active duty. He had 
served on continuous active duty for more than 18 years when an info1mal physical evaluation 
board (IPEB) dete1mined that he was disabled and lmfit for duty. The applicant asked to be 
retained on active duty until he completed 20 years, his request was granted, and he retired on 
August 1, 2013. He stated that he attended a Transition Assistance Program (TAP) session prior 
to retirement, but alleged that he was not told that he would have to serve additional time in the 
Coast Guard in order to transfer his educational benefits to his children. The applicant also 
stated that when he attempted to transfer his unused educational benefits to his children a few 
months before he retired, he was told that his request was rejected because he had an approved 
voluntaiy retirement on file for August 1, 2013, and could not obligate the additional service 
necessa1y to transfer the benefits to his children. There is nothing in his record which documents 
counseling regarding the transferability of his Post-9/11 GI Bill benefits. 

The Judge Advocate General (JAG) recommended granting relief, stating that the Coast 
Guard failed to provide the applicant with individual, documented pre-separation counseling 
regarding his Post-9/11 GI Bill benefits. The JAG noted that in BCMR Docket No. 2012-054, 
the Board held that the absence of individual, documented counseling on the Post-9/11 GI Bill 
program is sufficient to justify granting relief. 

FINDINGS AND CONCLUSIONS 

The applicai1t served more than 18 years on active duty before an IPEB found him llllfit 
for duty, but he was granted a waiver and allowed to remain on active duty until he could retfre 
with 20 years of service. Because he had more than 10 years of active duty and was precluded 
by standard Coast Guard medical policy2 from perf01ming any more active duty past his retire­
ment date, he was eligible under paragraph 3 .a.(2) of Attachment 2 to DTM 09-003 to transfer 

1 38 U.S.C. § 3319 (2010) (authorizing members on active duty with at least six years of active service to transfer 
pa1t of their educational benefits to their dependents if they agree to obligate four more years of service or the 
number of years of service prescribed by the Secretary of Defense in regulation). 
2 Coast Guard Medical Manual, Chap. 3.A.2. (requiring members to "confo1m to the physical standards prescribed 
by the Commandant) and Chap. 3.F.l.c. ("Active duty or 1·eserves on extended active duty considered pennanently 
unfit for duty shall be referred to a Medical Evaluation Board (MEB) for appropriate disposition."). 
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his Post-9/11 GI Bill educational benefits to his dependents before his retirement.3  After he 

retired, he was no longer eligible to transfer his benefits.4  Therefore the Board finds that the 

Coast Guard erred when it told the applicant, prior to his retirement, that he was ineligible to 

transfer his unused educational benefits to his dependents.  Moreover, as the JAG admitted, the 

Coast Guard failed to document proper Post-9/11 GI Bill counseling in the applicant’s record.  

The Coast Guard should have documented the Post-9/11 GI Bill counseling in accordance with 

Paragraph 3.g. of Attachment 1 to DTM 09-003, which requires documentation of individual, 

pre-separation counseling about the program.  Accordingly, the Board finds that the applicant has 

proven by a preponderance of the evidence that his record contains an error and he is entitled to 

relief. 

 

 

(ORDER AND SIGNATURES ON NEXT PAGE) 

                                                 
3 U.S. Department of Defense, DTM 09-003, Post-9/11 GI Bill (June 22, 2009) (hereinafter “DTM 09-003”), Attach. 
2, para. 3.a.(2) (a member is eligible to transfer his benefits if he “[h]as at least 10 years of service in the Armed 
Forces (active duty and/or Selected Reserve) on the date of election, is precluded by either standard policy (Service 
or DoD) or statute from committing to 4 additional years, and agrees to serve for the maximum amount of time 
allowed by such policy or statute.”). 
4 DTM 09-003, Attach. 2, para, 3.g.(1) (“An individual approved to transfer entitlement of educational assistance . . . 
may transfer such entitlement to the individual’s family member only while serving as a member of the armed 
forces.”); DTM 09-003, Glossary (defining members of the Armed Forces as those individuals serving on active duty 
or in the Selected Reserve and not including individuals in a retired status). 
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ORDER 

The application of , USCG (retired), for coITection of his 
militaiy record is granted. His record shall be conected to show that before retiring from active 
duty on August 1, 2013, he transfeITed his Post-9/11 GI Bill educational benefits to his eligible 
dependents. The Coast Guard shall assist him with the pape1work necessa1y to accomplish this 
transfer of benefits. 

Februruy 27, 2014 




