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4) The Page 7 dated June 1, 2005, counsels the applicant about setting a poor example by 
arriving at his unit, a communications station, at 4:50 a.m. and sleeping on the galley 
couch until 6:45 a.m.  It was signed by his supervisor, an E-6, with the word “Acting” 
written underneath. 

5) The Page 7 dated October 22, 2008, counsels the applicant about repeatedly refusing to 
complete tasks as assigned or to follow written instructions.  This Page 7 is signed by the 
Deputy Commander and XO of PATFORSWA (Patrol Forces Southwest Asia). 
 

VIEWS OF THE COAST GUARD 
 

On September 30, 2015, the Judge Advocate General (JAG) of the Coast Guard submit-
ted an advisory opinion in which he recommended that the Board grant partial relief in this case 
by removing one of the disputed Page 7s from the applicant’s record.  In making this 
recommendation, he adopted the findings and analysis in a memorandum on the case prepared by 
the Coast Guard’s Personnel Service Center (PSC).   

 
PSC stated that at the time the five disputed Page 7s were issued, the Executive Officer 

(XO) of a unit was not prohibited from signing negative Page 7s.  PSC stated that the regulation 
limiting the signature authority for adverse Page 7s went into effect in 2009 with Change 14 of 
the Personnel and Pay Procedures Manual.  Because the applicant challenged only the signature 
authority and not the content of the Page 7s, PSC stated, the Page 7s numbered 1, 2, 3, and 5, 
above, are not erroneous or unjust and should remain in the applicant’s record. 

 
With regard to Page 7 number 4, dated June 1, 2005, and signed by an E-6 “acting,” PSC 

stated that “the handwritten ‘acting’ appears questionable and whether there was a delegation by 
the CO to sign [the Page 7] cannot be determined with certainty.”  Therefore, PSC recommended 
removing this Page 7. 

 
APPLICANT’S RESPONSE TO THE VIEWS OF THE COAST GUARD 

 
On October 7, 2015, the Chair sent the applicant a copy of the views of the Coast Guard 

and invited him to respond within thirty days.  No response was received.  
 

APPLICABLE REGULATIONS 
 
 Chapter 7-1-9 of Coast Guard Regulations, COMDTINST M5000.3, provides the 
following instructions about “Signing Official Correspondence”: 
 

B.  Commanding officers … may authorize first class petty officer[s] of their staffs to sign 
personnel, pay, and travel documents “By direction”. 

●   ●   ● 
E.  In official correspondence signed by subordinate officer for a senior, the words “Chief of 
Staff,” “Executive Officer” or “By Direction” as appropriate shall appear below the signature of 
the subordinate officer . … 
 
F.  When an officer, temporarily succeeding to command, signs official correspondence, the word 
“Acting”, shall appear below the signature. 
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Chapter 5-2-9.A. of Coast Guard Regulations states the following about succession to 
command by petty officers: 
 

Petty officers may succeed to command of a unit, with authority as officer in charge, in conformity 
with the following: 
(1) In ships … 
(2) Within other commands, any chief petty officer or petty officer with a rating appropriate to the 

functions of the activity may succeed to command. 
 

COMDTINST 1000.14B, issued on April 17, 2000, established the policy for preparing 
and submitting Page 7s and referenced HRSICINST M1000.2A (now PPCINST M1000.2A).  
COMDTINST 1000.14B did not limit the signature authority on a Page 7 but noted that 
“[u]nauthorized CG-3307’s received at HQ or CGPC will be destroyed.” 

 
Prior to the 2009 Change 14 to the Personnel and Pay Procedures Manual (PPPM), 

HRSICINST M1000.2A, the PPPM stated the following: 
 

The CO may authorize in writing for officers, Chief Petty Officers, First Class Petty Officers, and 
Second Class Petty Officers to sign forms and worksheets “by direction.” 

 
The PPPM, HRSICINST M1000.2A, Change 14, was promulgated in 2009 and added the 

following restrictions to the preparation of Page 7s: 
 
The CO may authorize in writing for officers, Chief Petty Officers, First Class Petty Officers, and 
Second Class Petty Officers to sign forms and worksheets “by direction”.  These “by direction” 
authorizations must be documented, and maintained locally in an authorization file to support 
future audit inquiries. 

 
Only the CO may sign Adverse Administrative Remarks (CG-3307) entries.  However, per CG 
Regulations, (7-I-9.F.), an officer temporarily succeeding to command may sign as acting. 

 
FINDINGS AND CONCLUSIONS 

 
 The Board makes the following findings and conclusions on the basis of the applicant’s 
military record and submissions, the Coast Guard’s submission, and applicable law: 
 

1. The Board has jurisdiction concerning this matter pursuant to 10 U.S.C. § 1552.  
The application was timely.2  
 
 2. The applicant alleged that five Page 7s in his record are erroneous and unjust and 
should be removed from his record.  When considering allegations of error and injustice, the 
Board begins its analysis in every case by presuming that the disputed Page 7 is correct as it 
appears in his record, and the applicant bears the burden of proving by a preponderance of the 

                                                 
2 The application was received more than three years after one of the disputed Page 7s was entered in the applicant’s 
record, but under Detweiler v. Pena, 38 F.3d 591, 598 (D.C. Cir. 1994), section 205 of the Soldiers’ and Sailors’ 
Civil Relief Act of 1940 “tolls the BCMR’s [3-year] limitations period during a servicemember’s period of active 
duty.” 
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evidence that it is erroneous or unjust.3  Absent evidence to the contrary, the Board presumes that 
a member’s military records have been prepared “correctly, lawfully, and in good faith.”4 
 
 3. The applicant alleged that the Page 7s are erroneous and unjust because they were 
not signed by his CO, as required by current policy.  The disputed Page 7s, however, were issued 
before Change 14 of the PPPM went into effect in 2009 and were signed by the XO of the units 
to which the applicant was then assigned or by his supervisor in an “acting” capacity.  Chapter 7-
1-9.E. of Coast Guard Regulations notes that the Executive Officer or another member at the 
direction of the CO may sign personnel records with “Executive Officer” or “By Direction” 
written underneath the signature, as appropriate.  And Chapter 7-1-9.F. provides that when acting 
as the CO, subordinate officers may sign personnel records with “Acting” written underneath. 
Nothing in Coast Guard Regulations, COMDTINST 1000.14B, or HRSICINST M1000.2B, in 
effect at the time of the disputed Page 7s, prohibited the applicant’s XOs or someone acting as 
CO from signing the Page 7s. 
 

4. PSC recommended that the Board remove the Page 7 dated June 1, 2005, and 
signed by an E-6 in an “acting” capacity because PSC cannot now ascertain whether the E-6 was 
actually the Acting CO of the Communications Station on June 1, 2005.  However, the Board 
begins its analysis in every case by presuming that Coast Guard members have “carried out their 
duties correctly, lawfully, and in good faith,”5 and the applicant bears the burden of proving that 
the E-6 was not actually authorized to sign this Page 7 as “acting” on the day in question.  The 
applicant has submitted nothing to show that the E-6 was not authorized to sign the Page 7 in an 
“acting” capacity that day.  Moreover, given that the applicant waited almost ten years to 
challenge this Page 7 and the information about whether the E-6 was authorized to sign the Page 
7 in an “acting” capacity is no longer available, the Board finds that the doctrine of laches must 
bar this claim.6 
 
 5. The applicant has not proven by a preponderance of the evidence that any of the 
five disputed Page 7s are erroneous or unjust or were unauthorized at the time they were issued.  
Therefore, his request should be denied. 

 
(ORDER AND SIGNATURES ON NEXT PAGE)

                                                 
3 33 C.F.R. § 52.24(b). 
4 Arens v. United States, 969 F.2d 1034, 1037 (Fed. Cir. 1992); Sanders v. United States, 594 F.2d 804, 813 (Ct. Cl. 
1979). 
5 Id. 
6 The doctrine of laches applies when an applicant’s delay in applying to the Board has prejudiced the Coast Guard’s 
ability to produce evidence to show that the disputed military record is correct and just.  See Lebrun v. England, 212 
F. Supp. 2d 5, 13 (D.D.C. 2002).  Even when the Board’s statute of limitations is tolled because the applicant has 
remained on active duty, “the doctrine of laches remains available to the government to protect itself from stale 
claims.”6  Detweiler v. Pena, 38 F.3d 591, 595 (D.C. Cir. 1994) (citing Deering v. United States, 223 Ct. Cl. 342 
(1980)).  “Independently of any statute of limitations, courts of equity uniformly decline to assist a person who has 
slept upon his rights, and shows no excuse for his laches in asserting them.”  Bliss v. Bliss, 50 F.2d 1002, 1004-05 
(D.C. Cir. 1931), citing Speidel v. Henrici, 120 U.S. 377, 387 (1887).  Although the application in this case is 
considered timely filed, the Board finds that the doctrine of laches bars the applicant’s claim because his delay in 
challenging his supervisor’s authority to sign the Page 7 has prejudiced the Coast Guard’s ability to ascertain 
whether the E-6 properly signed it in an “acting” capacity on June 1, 2005. 






