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after the fact which could have answered your question(s) or assuaged your concerns.  Additionally, 

the [Sector] ESO acknowledged that [the cutter’s] ESO should have been able to answer your 

question.  Your lack of judgment in this instance is not an action that I expect from a First Class 

Petty Officer with over 15 years of service. 

This action indicates a specific deficiency in judgment and may be considered in your next 

performance evaluation. 

 

 On June 24, 2016, the applicant sent an email to the Sector ESO.  She stated, “I was 

wondering if you considered my questions to you regarding my SWE and the SWE I was 

hand-carrying to the cutter (that was underway …) were appropriate to ask you?  I emailed 

my ESO initially, but figured they were busy over there, so I took the next step I thought 

to be reasonable and asked you.  I was also TDY [on temporary duty] at the Sector at the 

time.  From your standpoint, both as a retired AD CG member and as the [Sector] ESO, 

was I out of line or anything making those inquiries with you and then following your 

recommendations about contacting [PPC]? 

 

 On June 26, 2016, the Sector ESO replied, stating “As far as I am concerned you did 

everything correctly regarding the transfer of a service wide exam during the May cycle.  

Upon receiving the exam you brought the exam to me for storage in my safe where it 

remained until you picked it up for transfer back to your ship.  At no point in this process 

were you ‘out of line’ and contacting [PPC] in Topeka was absolutely the correct thing to 

do.  In fact it is that step that kept the ESO on board your vessel from making a mistake in 

the administrative process. 

 

 On October 29, 2016, the applicant sent the Coast Guard Civilian Human Resources, 

Diversity, and Leadership Directorate a memorandum rebutting the Page 7, which states 

the following: 

 
1. This memorandum is written to rebut the negative CG-307 presented to me on 19May16. 

2. The statements made within the CG-3307 are not wholly true.  It is true that on 19Apr16, 

specifically, I left little time for the cutter ESO to do research; however, that was not the first 

time I had communicated with the cutter ESO regarding my concerns for the timeline in respect 

to the administration of the SWE.  I was initially scheduled to return to the cutter after the Coast 

Guard wide scheduled time for proctor.  To note, I was also hand-carrying a SWE for [another 

member] that was TDY on [the cutter] for the duration of the patrol.  I was TDY at [the Sector] 

and my initial correspondence with the cutter ESO was actually on 14Apr16 and 15Apr16.  The 

responses given to my questions were not in line with the procedures outlined in COMDTINST 

M1000.2A, Chapter 3.B.2.  On Tues, 19Apr16 I still had not had any accurate responses from 

the cutter ESO pertaining to my concerns, and as a result I contacted the [Sector] ESO for advice 

on policy and procedures pertaining to the circumstances.[1] 

                                                 
1 Chapter 3.B.2. of COMDTINST M1000.2, titled “Candidates in Transit on Examination Date,” which was in effect 

in April and May 2016, states the following: 

a. General 

Preferably every candidate who is fully qualified and recommended should be examined by his 

or her regularly assigned examining board.  A regularly assigned examining board or Educa-

tional Services Officer (ESO) of any military service may administer an SWE to personnel in 

transit (PCS, TDY, or on leave) on the scheduled SWE date.  Members in transit must pay for 
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VIEWS OF THE COAST GUARD 

 

On April 27, 2017, the Judge Advocate General (JAG) submitted an advisory opinion in 

which he adopted the findings and analysis of the case provided in an attached memorandum pre-

pared by the Personnel Service Center (PSC) and recommended that the Board deny relief.   

 

PSC stated that the Page 7 was signed by the applicant’s CO and that when the applicant 

refused to acknowledge receipt with her signature, the witnesses noted this fact as provided in 

paragraph 8.l. of COMDTINST 1000.14C.  PSC noted that the applicant alleged that the Page 7 

was not “wholly true” because she had previously communicated with her cutter’s ESO regarding 

her concerns about her SWE in April 2016 and had received a response that did not comport with 

Chapter 3.B.2. of COMDTINST M1000.2.  PSC noted that the applicant submitted no emails to 

show the nature of her communication with the cutter’s ESO in April 2016 to demonstrate at the 

cutter’s ESO had provided her with erroneous or untimely information. 

 

PSC concluded that the applicant has not proven by a preponderance of the evidence that 

the Page 7 is erroneous or unjust.  PSC noted that the cutter’s ESO should be presumed to have 

provided accurate advice absent evidence to the contrary and the applicant did not submit any 

evidence of inaccurate advice.  PSC also argued that the applicant’s CO should be presumed to 

have completed his duties correctly in determining that the applicant had exhibited poor judgment 

by deciding to question other units regarding the location of her SWE.  In addition, PSC noted that 

the applicant admitted that much of the content of the Page 7 is accurate.  PSC argued that the 

applicant has not overcome the presumption of regularity in this case and recommended that the 

Board deny relief. 

 

APPLICANT’S RESPONSE TO THE VIEWS OF THE COAST GUARD 

   

 On May 2, 2017, the Chair sent the applicant a copy of the Coast Guard’s advisory opinion 

and invited her to respond within thirty days.  No response was received. 

 

 

  

                                                 
any travel expense necessary to arrive at the SWE administration location.  The government 

will not reimburse members for these expenses. 

b. Changing Exam Board OPFAC [operating facility number of member’s current unit] 

If the unit administration or ESO knows a member will be TDY, PCS, or on leave on the test date, 

he or she should contact the member’s SPO.  When advised, the SPO will submit the appropriate 

transaction to change the member’s OPFAC to the unit that will be administering the SWE. 

(1) Transactions Completed Prior to Deadline.  If the transaction is completed within the deadline 

stated in reference (1), Servicewide Examination Guide, PPCINST 1418 (series), the member’s 

PDE [personnel data extract] will reflect the corrected examination board OPFAC. 

(2) Transactions Completed After Deadline.  If the transaction is not completed within the deadline 

stated in reference (1), Servicewide Examination Guide, PPCINST 1418 (series), Commanding 

Officer (CG PPC (adv)) will mail the examination to the OPFAC listed on the PDE.  Submit 

requests for changing the Examination Board OPFAC to Commanding Officer (CG PPC (adv)). 
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FINDINGS AND CONCLUSIONS 

 

The Board makes the following findings and conclusions on the basis of the applicant’s 

military record and submissions, the Coast Guard’s submissions, and applicable law: 

 

1. The Board has jurisdiction concerning this matter pursuant to 10 U.S.C. § 1552.  

The application is timely. 

 

2. The applicant alleged that a Page 7 in her record documenting counseling about not 

following proper procedures by relying on her chain of command is erroneous and unjust.  In 

considering allegations of error and injustice, the Board begins its analysis by presuming that the 

disputed information in the applicant’s military record is correct as it appears in his record, and 

the applicant bears the burden of proving by a preponderance of the evidence that the disputed 

information is erroneous or unjust.2  Absent evidence to the contrary, the Board presumes that 

Coast Guard officials and other Government employees have carried out their duties “correctly, 

lawfully, and in good faith.”3  

 

3. The record indicates that on April 19, 2016, the applicant was awaiting transporta-

tion to her permanent unit, a cutter, having recently finished a TDY assignment at the Sector office 

where her cutter was homeported, when she emailed the cutter’s ESO to ask whether her SWE was 

aboard the cutter because she was returning to the cutter before the date of the SWE on May 3, 

2016.  Although it is not clear in the record, she may also have asked a question about the SWE 

that she was hand-delivering to the cutter for a member who was assigned to the cutter on TDY 

orders.  Instead of waiting for a reply, she also emailed the Sector ESO and the Coast Guard Per-

sonnel and Pay Center to find the answers to her questions.  As a result of these actions, the 

applicant was counseled about failing to use good judgment, to rely on her chain of command, and 

to give the cutter ESO time to respond to a question when there was no urgent need for an answer.  

The applicant alleged that she emailed the Sector ESO and PPC because she had previously 

received erroneous advice from the cutter’s ESO, but she submitted nothing to support this claim 

and nothing to show that the cutter’s ESO would have been unable to tell her whether her SWE 

was aboard the cutter.  The applicant did submit an email from the Sector ESO, who claimed that 

she did everything correctly with regard to transporting the other member’s SWE to the cutter and 

prevented the cutter’s ESO from making a mistake, but the Sector ESO’s email does not refute her 

CO’s assessment of her failure to give the cutter’s ESO a chance to answer her question or to notify 

any other member of her chain of command about her concerns.   

 

4. Accordingly, the Board finds that the applicant has not proven by a preponderance 

of the evidence that the Page 7 dated May 9, 2016, is erroneous or unjust.  Her request should be 

denied.     

 

(ORDER AND SIGNATURES ON NEXT PAGE) 

                                                 
2 33 C.F.R. § 52.24(b). 
3 Arens v. United States, 969 F.2d 1034, 1037 (Fed. Cir. 1992); Sanders v. United States, 594 F.2d 804, 813 (Ct. Cl. 

1979). 






