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A.   Effectively immediately, a surfman receiving SDAP at their present unit . . .   

who transfers PCS to fill a surfman billet at the new unit, will be authorized 

surfman SDAP beginning the date they report abroad the new unit.  

 

B.  Members must recertify as surfman at the new unit within one year of 

reporting abroad to continue receiving SDAP.  If members do not recertify, their 

surfman SDAP will terminate on that date. 

 

 Eligibility for SDAP is determined by a panel that meets periodically and announces its 

decisions by ALCOASTS.  The applicant submitted ALCOAST 314/00 issued on July 31, 2000, 

with an October 1, 2000 effective date and ALCOAST 462/09 issued on August 1, 2009 with an 

October 1, 2009 effective date.  ALCOAST 314/00 stated that a certified surfman serving in a 

surfman billet and routinely serving in a unit’s rotational watch schedule as a certified 

operational surfman is entitled to SDAP.  ALCOAST 462/09 stated that a certified surfman is 

eligible for SDAP if the member is serving in a surfman billet or is stationed at a surf station and 

routinely serves in the unit’s rotational watch schedule as a certified operational surfman.    

 

The Coast Guard submitted ALCOAST 149/10 dated August 13, 2010 and ALCOAST 

412/11 issued on September 2, 2011.   Both ALCOASTS state that a certified surfman is eligible 

for SDAP if the surfman is serving in a surfman billet or is stationed at a surf station and 

routinely serves in the unit’s rotational watch schedule as a certified operational surfman.  

 

VIEWS OF THE COAST GUARD 

 

 On February 8, 2013, the Judge Advocate General (JAG) of the Coast Guard submitted 

an advisory opinion recommending that the Board grant relief in accordance with a 

memorandum submitted by the Commander, Personnel Service Center (PSC).  PSC stated that 

the applicant was eligible for SDAP from April 14, 2011 to January 10, 2012. 

 

PSC stated that under paragraph 5.C. of ALCOAST 412/11, issued on September 2, 2011, 

a certified surfman is eligible for SDAP if the surfman is serving in a surfman billet or is 

stationed at a surf station and routinely serves in the unit’s rotational watch schedule as a 

certified operational surfman.  PSC stated that the use of “or” in ALCOAST 412/11 left the 

provision open to interpretation.  Some surf units interpreted the provision as allowing 

recertifying personnel to collect SDAP immediately upon reporting and other units interpreted it 

as disallowing SDAP until recertification was completed.   PSC stated the issue was raised in 

2011 and the SDAP panel resolved the matter in ALCOAST 425/12 issued on September 24, 

2012.  Paragraph 3 of the ALCOAST states that “if a qualified (certified) surfman, in a surf 

billet, is transferred to another surf billet they must recertify and routinely serve in their new 

unit’s rotational watch schedule prior to receiving SDAP.” 

 

PSC stated that SDAP eligibility for a break-in surfman or a recertifying surfman was not 

clarified until September 24, 2012, when the Coast Guard issued ALCOAST 425/12 (covering 

FY13).   Although, ALCOAST 043/00 issued on February 5, 2000, states that a surfman 

receiving SDAP at his or her present unit and who transfers to fill a surfman billet at a new unit 

is authorized SDAP beginning with the date on which the surfman reports to the new unit, PSC 
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stated that ALCOAST 043/00 did not apply to the applicant because as with all ALCOAST, it 

automatically expired after one year.  PSC stated that “[d]ue to the ambiguous language in the 

annual SDAP messages, the applicant [qualified] to receive SDAP for the period of time he was 

recertifying [at his new unit] . . . .”   

 

The JAG agreed with PSC that the applicant should have relief, but did not agree that the 

policy in effect at the time, was so vague or broad as to allow relief for a member who was 

ordered into a surfman billet without a prior surfman certification.   The JAG recommended that 

if the Board granted relief, “it [should] carefully craft such relief in a manner that limits the 

scope of the applicability of relief to only those cases where the applicant requesting relief in 

similar circumstances and under the same applicable policy, was a previously certified surfman.” 

  

APPLICANT’S RESPONSE TO THE VIEWS OF THE COAST GUARD 

 

 On February 12, 2013, the Board sent the applicant a copy of the views of the Coast 

Guard for a response.  The Board did not receive a response from the applicant.   

 

FINDINGS AND CONCLUSIONS 

 

The Board makes the following findings and conclusions on the basis of the applicant's 

military record and submissions, the Coast Guard's submission and applicable law: 

 

 1.  The Board has jurisdiction concerning this matter pursuant to section 1552 of title 10 

of the United States Code.   The application was timely. 

 

2.  The Board begins its analysis in every case by presuming that the disputed 

information in the applicant’s military record is correct as it appears in his record, and the 

applicant bears the burden of proving by a preponderance of the evidence that the disputed 

information is erroneous or unjust. 33 C.F.R. § 52.24(b). 

 

 3.  The Coast Guard recommended, and the Board agrees, that the applicant is entitled to 

relief because the Coast Guard’s surfman SDAP eligibility policy during the period in question 

was confusing and ambiguous.  The policy in effect from October 1, 2009, until September 23, 

2012, stated that a certified surfman was eligible for SDAP if the member was “serving in a 

surfman billet or stationed at a surf station and routinely served in the unit’s rotational watch 

schedule as a certified operational surfman.”  This policy did not specifically address whether 

SDAP terminated for a certified surfman, like the applicant, who was undergoing recertification 

to fill a surfman billet at a new unit.  Therefore, units interpreted the policy differently, with 

some units allowing SDAP during recertification at new units and others not allowing SDAP.  

Due to the confusion that existed with regard to this policy the applicant, who was a previously 

certified surfman, did not receive SDAP while undergoing surfman recertification at his new 

unit.   

 

  4.  The JAG agreed with PSC’s recommendation, but stated that the Board should craft 

the order for relief in a manner that ensures that it is limited to those members who served under 

the same policy as the applicant and who were previously certified surfmen like the applicant.  
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However, the Coast Guard is given the opportunity to comment on each application through an 

advisory opinion and should raise any specific issues with regard to a particular case at that time.  

The grant of relief in this case is written to correct the error and/or injustice suffered by this 

particular applicant.   

 

 5.  Accordingly, the applicant is entitled to relief as recommended by the Coast Guard.   

   

   

 

 

  

  

 

 

 

 

[ORDER AND SIGNATURES APPEAR ON NEXT PAGE] 



        

 

          
                 
                  

            

     




