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On January 7, 2014, PPC authorized a payment adjustment to withhold $2,351.83 from 

the applicant’s retired pay beginning in April 2014.  PPC’s Pay Adjustment Authorization form 
states that “member’s pay account shows he received a special payment of $710.83 on 
November 27, 2013.  He was also issued a special payment of $2,351.83 on December 18, 2013, 
without consideration of the payment issued on November 27, 2013.  This has resulted in an 
overpayment of $2,351.83.”       
 

VIEWS OF THE COAST GUARD 
 

On June 12, 2014, the Coast Guard submitted an advisory opinion recommending that the 
Board deny relief in this case.  The Coast Guard stated that it does not believe that payment of 
sea pay while on leave pending retirement from the Coast Guard is authorized by 37 U.S.C. § 
305a, and that it is against Coast Guard policy and contrary to Department of Defense (DoD) and 
Navy policy to authorize such a payment.  The Coast Guard acknowledged that while its policy 
does contain some ambiguity, it is the Coast Guard’s intent to “terminate sea pay upon a 
member’s departure from his unit, including when a member departs his unit on leave taken in 
conjunction with retirement or separation with no intent to return to the ship.” 

 
In addition to the applicable law and policy cited below, the Coast Guard also referenced 

various policies regarding separations.  Specifically, with regard to database entries upon 
separation, the Coast Guard’s Servicing Personnel Office (SPO) Manual states the following: 
 

Separation Documents must be approved by the date the orders become effective, this means on 
the date the member begins terminal leave if taking terminal leave, not necessarily on the date of 
separation. By approving the separation action on the date member begins terminal leave; this 
allows the payroll system to stop various entitlements and prevent overpayments of Sea Pay, Cola, 
OHA, etc. and also allows entitlements to BAH, BAS, etc. to begin when authorized (such as 
leaving a ship or vacating government quarters). Payment for leave sale will not be made until the 
JUMPS system reflects the correct information.[1]  
 
Therefore, the Coast Guard concluded that under Coast Guard policy and in accordance 

with the DoD policy and statutory law referenced below, payment of sea pay was not authorized, 
and it recommended that the Board deny applicant’s requested relief. 

     
APPLICANT’S RESPONSE TO THE VIEWS OF THE COAST GUARD 

 
On April 25, 2014, the Chair of the BCMR sent the applicant a copy of the Coast Guard’s 

views and invited him to respond within 30 days.  The BCMR did not receive a response. 
 

APPLICABLE LAW AND POLICY 
 

37 U.S.C. § 305a – Special pay:  career sea pay. 
 

(a) Availability of Special Pay.— A member of a uniformed service who is entitled to basic pay 
is also entitled, while on sea duty, to special pay at the applicable rate under subsection (b). 

                                                 
1 U.S. Coast Guard, Servicing Personnel Office (SPO) Manual, PPCINST M5231.3, pages VI-2-4 II-7-3. 
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(b) Rates; Maximum.— The Secretary concerned shall prescribe the monthly rates for special 
pay applicable to members of each armed force under the Secretary’s jurisdiction. No monthly rate 
may exceed $750. 
 
(d) Regulations.— The Secretary concerned shall prescribe regulations for the administration of 
this section for the armed force or armed forces under the jurisdiction of the Secretary. The 
entitlements under this section shall be subject to the regulations. 
 
(e) Definition of Sea Duty.—  
 

(1) In this section, the term “sea duty” means duty performed by a member— 
 
(A) while permanently or temporarily assigned to a ship and— 

 
(i) while serving on a ship the primary mission of which is 
accomplished while under way; 
(ii) while serving as a member of the off-crew of a two-crewed 
submarine; 
(iii) while serving as a member of a tender-class ship (with the hull 
classification of submarine or destroyer); or 
(iv) while serving as an off-cycle crewmember of a multi-crewed ship; 
or 

 
(B) while permanently or temporarily assigned to a ship and while serving on a 
ship the primary mission of which is normally accomplished while in port, but 
only during a period that the ship is away from its homeport. 

 
Coast Guard Pay Manual. COMDTINST M7220.29B 
 
 Chapter 4.B.8. states that career sea pay “is payable to eligible members who perform 
duty under orders issued by competent authority subject to the conditions in figures 4-3, 4-4, and 
4-5.”  Figure 4-3 states that for a member assigned to permanent duty afloat, career sea pay 
“accrues through day of departure” from the vessel when the member “departs vessel in 
conjunction with separation or retirement.”  Chapter 4.B.9.f. contains both conforming and 
contradictory statements: 
 

When departing a vessel prior to a PCS transfer, CSEAPAY will stop on the day of departure.  
When departing a vessel prior to discharge, release from active duty, or retirement, CSEAPAY 
will stop the day of departure when utilizing permissive temporary duty and/or processing point.  
CSEAPAY continues if the member remains attached to the vessel in a leave status. 
 
Example 1.  A member is retiring on 1 September.  The member departs the vessel, which is on 
deployment, on 18 July and returns to a shore command or cutter’s homeport for permissive 
temporary duty and/or time at a processing point, in conjunction with a retirement.  The member 
commences 60 days leave on 8 August.  CSEAPAY stops on 18 July. [Emphasis added.] 

 
Department of Defense Financial Management Regulation 7000.14-R, Volume 7A, Chapter 
18.  Special Pay – Career Sea Pay. – 1801 General Provisions. 
 

180102. Definitions—C. Sea Duty.  For the purposes of entitlement to CSP and CSP-P, the term 
“sea duty” means duty performed by a member under orders meeting one of the following 
conditions: 
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1. While permanently assigned for duty to a ship, ship-based staff, or ship-based 
aviation unit and serving in a ship with a primary mission that is accomplished 
underway (includes ships designated as destroyer or submarine tenders).  Periods 
when the member is on temporary duty, on leave, hospitalized, or otherwise 
temporarily absent under orders, not to exceed the first 30 consecutive days of each 
occurrence, are also counted. 

 
Table 18-1 of the Financial Management Regulation states that career sea pay does not 

accrue during terminal leave. 
 

Department of the Navy, OPNAV Instruction 7220.14 
 
 Paragraph 8 of the Navy regulation provides the following explanation about career sea 
pay (CSP): 
 

30-Day Rule. A member who is receiving Category A or continuous staff CSP is entitled to 
continue to receive CSP during a period of authorized leave (not to include PCS leave or terminal 
leave), TDY, TAD, or hospitalization, or while on an operational flight, for not more than 30 
consecutive days while the member is away from the vessel, provided the member clearly intends 
to return for duty on that vessel after the aforementioned absence ends. CSP will not be paid to 
members on terminal leave since there is no intent to return to the vessel. 

 
FINDINGS AND CONCLUSIONS  

The Board makes the following findings and conclusions on the basis of the applicant’s 
military record and submissions, the Coast Guard’s submissions, and applicable law: 
 

1. The Board has jurisdiction concerning this matter pursuant to 10 U.S.C. § 1552. 
 

2. Under 10 U.S.C. § 1552(b) and 33 C.F.R. § 52.22, an application to the Board 
must be filed within three years after the applicant discovers the alleged error or injustice.  The 
applicant retired from the Coast Guard on November 30, 2013, and filed his BCMR application 
on December 30, 2013.  Therefore, his application is timely.   
 

3. The applicant is incorrect in his belief that he was entitled to sea pay while on 
terminal leave following his departure from the cutter.  Although the language in Chapter 4.B.9.f. 
of the Pay Manual is ambiguous, Chapter 4.B.8. clearly states that entitlement to career sea pay 
is subject to the conditions in Figure 4-3, and that figure states that career sea pay accrues only 
through the date the member departs the vessel when the member is going on terminal leave.  
This rule is echoed in the Coast Guard’s SPO Manual, and DoD’s Financial Management 
Regulation and the Navy’s regulations show that DoD construes the statute in the same way.  
These rules provide that a member’s career sea pay stops when he departs his vessel to go on 
terminal leave.  Therefore, the Board finds that the applicant has not proven by a preponderance 
of the evidence that the Coast Guard’s recoupment of his sea pay for the time he was on terminal 
leave is erroneous. 

 
4. The Pay Adjustment Authorization signed on January 7, 2014, indicates that the 

applicant received the overpayment as a lump sum on December 18, 2013, following his 
retirement and after he had already been made aware that he was not entitled to the sea pay 
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pursuant to Figure 4-3 of the Pay Manual.  In light of these circumstances, the Coast Guard’s 
recoupment of the sea pay does not shock the Board’s sense of justice.2 

      
5. The applicant has not proven by a preponderance of the evidence that the Coast 

Guard erred or committed an injustice by recouping the sea pay from him.  Therefore, the Board 
finds that he is not entitled to the return of the recouped sea pay. 
 

6. Accordingly, relief should be denied.   
 
 
 

 
(ORDER AND SIGNATURES ON NEXT PAGE) 

 
  

                                                 
2 Reale v. United States, 208 Ct. Cl. 1010, 1011 (1976) (stating that for the purposes of the BCMRs under 10 U.S.C. 
§ 1552, “injustice” is “treatment by the military authorities that shocks the sense of justice but is not technically 
illegal.”). 



       

   
 

   

 

 

        




