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In support of his allegations, the applicant submitted the following documents: 
 

• An SOCS dated July 18, 2012, indicates that the applicant was discharged from active 
duty on June 30, 1995; was a member of the IRR from July 1, 1995, through May 31, 
1997; and has been a member of the SELRES since then.   

• The applicant’s DD 214, shows that he was discharged (not released into the Reserve) on 
June 30, 1995, and had no remaining military service obligation on that date.   

• A letter dated February 28, 1996, states that his request for a Reserve commission had 
been approved and that he should accept the appointment by executing an Acceptance 
and Oath of Office within 60 days.   

• The applicant’s Acceptance and Oath of Office for his Reserve commission was executed 
on March 8, 1996. 

• The applicant’s performance evaluation for the period March 8 through August 31, 1996, 
shows that he did not perform any drills during that period. 

• Orders show that the applicant was assigned to a unit in pay category H (which is a pay 
category of the IRR)1 as of September 1, 1996. 

• The applicant’s annual Reserve Points Statement and biannual performance evaluation 
show that he began drilling regularly in September 1996. 

 
VIEWS OF THE COAST GUARD 

 
 On May 21, 2014, the Coast Guard submitted an advisory opinion and recommended 
granting the applicant’s request in part.   
 

The Coast Guard agreed that the applicant was not affiliated with the Coast Guard or 
Reserve from July 1, 1995, through March 7, 1996, because he was discharged on June 30, 1995, 
and accepted his Reserve commission on March 8, 1996.  Therefore, his military records, 
including his SOCS and Reserve Points Statement should be corrected to reflect his lack of 
membership during this period.  The Coast Guard stated that the correct code in the database for 
his discharge is “TER/DSC,” but the database currently erroneously reflects “XFR/PCS.”  In 
addition, his acceptance of his Reserve commission on March 8, 1996, should be coded as 
“REH/REH” instead of “XFR/PCS.” 

 
The Coast Guard stated, however, that the applicant began drilling in September 1996 as 

a member of the IRR and was not assigned to a paid billet in the SELRES until June 1, 1997.  
The Coast Guard submitted a print-out from its database reflecting this reassignment from the 
IRR to the SELRES on June 1, 1997.  Therefore, the Coast Guard argued, his record properly 
reflects that he was assigned to the IRR through May 31, 1997. 

 

                                                 
1 According to Chapter 1.D.5. of the Reserve Administration and Training Manual (RATMAN) in effect in 1996, 
pay category H is for certain members of the IRR only. 



Final Decision in BCMR Docket No. 2014-066                                                                       p. 3  

APPLICANT’S RESPONSE TO THE VIEWS OF THE COAST GUARD 
 

On May 30, 2014, the applicant responded to the Coast Guard’s advisory opinion and 
agreed with the recommendation for relief. Upon further inquiry from the Chair, the applicant 
stated that he once questioned why the Reserve was using October 23rd as his anniversary date 
and was assured that October 23rd was his correct anniversary date based on his original enlist-
ment on active duty in October 1983. 
 

FINDINGS AND CONCLUSIONS 
 
 The Board makes the following findings and conclusions on the basis of the applicant’s 
military record and submissions, the Coast Guard’s submission, and applicable law: 
 
 1. The Board has jurisdiction concerning this matter pursuant to 10 U.S.C. § 1552.  
The application was timely filed within three years of the issuance of the erroneous SOCS. 
 

2. The applicant alleged that the Coast Guard has incorrectly recorded and/or 
categorized periods of his military service.  When considering allegations of error and injustice, 
the Board begins its analysis by presuming that the disputed information in the applicant’s mili-
tary record is correct as it appears in his record, and the applicant bears the burden of proving by 
a preponderance of the evidence that the disputed information is erroneous or unjust.2  Absent 
evidence to the contrary, the Board presumes that Coast Guard officials and other Government 
employees have carried out their duties “correctly, lawfully, and in good faith.”3  
 
 3. The Board finds that the applicant has proven by a preponderance of the evidence 
that he was not a member of the regular Coast Guard or Reserve from July 1, 1995, through 
March 7, 1996, and that his record incorrectly shows that he was in the IRR during this period.  
The records clearly show that the applicant had no remaining military service obligation when he 
was discharged on June 30, 1995, and that he did not accept a Reserve commission until March 
8, 1996.  Therefore, his military records, including his Reserve Points Statement and SOCS, 
should be corrected to reflect his lack of membership during this period. 
 
 4. The applicant alleged that he was assigned to the SELRES and began drilling 
regularly on September 1, 1996, but that his record erroneously shows that he remained in the 
IRR until May 31, 1997.  The applicant’s points statement and performance evaluation show that 
he did begin drilling regularly in September 1996.  However, his orders show that he was drilling 
as a member of the IRR, in pay category H, until June 1, 1997, when he was assigned to a paid 
billet in the SELRES. 
 
 5. Accordingly, the relief recommended by the Coast Guard should be granted.  The 
Board notes, however, that the recommended relief will also change the applicant’s Reserve 
anniversary date from October 23rd of each year to March 8th.4  This change could adversely 
                                                 
2 33 C.F.R. § 52.24(b). 
3 Arens v. United States, 969 F.2d 1034, 1037 (Fed. Cir. 1992); Sanders v. United States, 594 F.2d 804, 813 (Ct. Cl. 
1979). 
4 Chapter 1.E. of the RATMAN defines an “anniversary year” as extending from the “date of entry or reentry to the 
day preceding the anniversary of entry or reentry.” 
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affect the calculation of the number of qualifying years of satisfactory service and of satisfactory 
participation he is credited with because a satisfactory year for retirement purposes requires a 
reservist to earn at least 50 points per anniversary year,5 but drills are not always distributed 
evenly throughout each year, and because satisfactory participation in the SELRES also requires 
the reservist to perform at least 12 days of active duty per anniversary year,6 but the annual train-
ing period is not always scheduled for the same time each year.  Therefore, because the Coast 
Guard’s long-term miscalculation of his anniversary date should not result in the applicant losing 
years of satisfactory service or participation, the Board will also order the Coast Guard to adjust 
the dates of his drill points and waive annual training requirements as needed to ensure that he is 
credited with the same number of years of satisfactory participation and qualifying years of satis-
factory service for retirement purposes with his new anniversary date that he had when his anni-
versary was October 23rd. 
  
   

(ORDER AND SIGNATURES ON NEXT PAGE)

                                                 
5 Chapters 4.B.1 k. and 8.E.4. of the Reserve Policy Manual (RPM), COMDTINST M1001.28B, require Reserve 
officers to obtain at least 50 points per anniversary year to be credited with a satisfactory participation and a 
satisfactory year of service for retirement purposes. 
6 RPM, Chapter 4.B.1.d. 



        

 

   
    

        

             
               

                  
               

     

             
              

                
                

              
              

    

   




