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FINAL DECISION 
 

Attorney-Advisor: 
 
 This proceeding was conducted according to the provisions of section 
1552 of title 10 and section 425 of title 14 of the United States Code.  It was com-
menced upon the BCMR’s receipt of the applicant’s request on September 1, 
1998. 
 
 This final decision, dated May 6, 1999, is signed by the three duly 
appointed members who were designated to serve as the Board in this case. 
 

RELIEF REQUESTED 
 
 The applicant, a former xxxxxxxxxxx in the Coast Guard, now serves in 
the Coast Guard Reserve.  He asked the Board to change his date of discharge 
from active duty from April 1, 198x, to April 3, 198x, so that he would not have to 
perform an extra year of drilling to qualify for a 20-year retirement. 
 

APPLICANT’S ALLEGATIONS 
 

The applicant alleged that he was discharged on April 1, 198x, rather than 
April 3, 198x, because April 3rd fell on a Sunday.  If he had been discharged on 
April 3rd, he would have completed 10 full years on active duty.  Instead, he 
completed only 9 years, 11 months, and 29 days on active duty. 

 
The applicant alleged that he expected to qualify for a 20-year retirement 

in April 199x.  However, he received no papers regarding his retirement.  Upon 
inquiry, he was told that he would have to complete an extra year of drilling 
because he had missed completing 10 years on active duty by just one day.  The 



applicant alleged that this was unjust because he had been specifically advised to 
be discharged on April 1st so that he could enter the Reserves the same day and 
his record would show no break in service.  Moreover, his assigned drilling sta-
tion in xxxxxx, is more than 100 miles from his home in xxxxxxxxx. 
 

VIEWS OF THE COAST GUARD 
 
 On April 13, 1999, the Chief Counsel of the Coast Guard recommended 
that the Board deny the applicant’s request.  The Chief Counsel attached to his 
advisory opinion a memorandum from the Coast Guard Personnel Command 
(CGPC).  CGPC explained the following with regard to members whose end of 
service falls on a weekend or holiday: 
 

It is Coast Guard policy to release a member early on Friday so they can reach a 
recruiter within 24 hours if they change their mind and decide to re-enlist.  Once 
they are released early, there is no credit given for the Saturday, Sunday, or 
Holiday that they do not serve.  Members are commonly released two days early, 
vice being extended one day. 

  
 CGPC  stated that the “applicant has made arrangements to drill in April 
199x so that he obtains one day towards retirement and thus becomes eligible for 
a 20-year Coast Guard Reserve Retirement.” 
 
 On April 14, 1999, the Chairman sent the applicant a copy of the views of 
the Coast Guard and invited him to respond within 15 days.  The applicant did 
not respond. 
 

SUMMARY OF THE RECORD 
 
 On April 3, 197x, the applicant originally enlisted in the Coast Guard for a 
term of 4 years.  He subsequently extended this enlistment three times, 
obligating himself to serve another 6 years, through Saturday, April 2, 198x.  On 
Friday, April 1, 198x, the applicant was discharged after having served 9 years, 
11 months, and 29 days on active duty.  On Saturday, April 2, 198x, the applicant 
joined the Reserve, where he continues to serve. 
 

APPLICABLE LAWS 
 
 Article 12-B-11.a. of the Personnel Manual (COMDTINST M1000.6), in 
effect in 198x, states that “[u]nless voluntarily or involuntarily retained beyond 
normal date of expiration of enlistment as provided in this article or by other 
instructions issued by the Commandant, a member shall be discharged, or 
released from active duty and transferred to the Reserve to fulfill any remaining 



service obligation, on the day next preceding the applicable anniversary date of 
enlistment.  See article 12-B-7 for conditions allowing early separation . . . .” 
 
 Article 12-B-7.a. states that “[e]arly separation under the provisions of this 
article does not deprive a member of any right, privilege, or benefit otherwise 
entitled to, except the pay, allowances, and credit for service for unexpired 
period not served.” 
 
 Article 12-B-7.c. states that “[p]ersonnel not eligible for early separation 
under paragraph b. hereof whose normal date of expiration of enlistment, exten-
sions of enlistment or period of active duty falls on a Friday, Saturday, Sunday, 
or holiday shall be separated not more than 7 days prior to normal date of sepa-
ration.” 
 
 Article 1-G-8 states that “[a] person reenlisting within 24 hours after dis-
charge may be reenlisted at the unit to which last regularly assigned.  All other 
reenlistments shall be effected only at a regular recruiting officer.” 
 
 Article 1-G-6 states that “[a] person must reenlist within 3 months from 
date of discharge in order to remain in a continuous service status and to receive 
the benefits derived therefrom.” 
 

FINDINGS AND CONCLUSIONS 
 
 The Board makes the following findings and conclusions on the basis of 
the applicant's military record and submissions, the Coast Guard's submissions, 
and applicable law: 
 

1. The Board has jurisdiction concerning this matter pursuant to sec-
tion 1552 of title 10 of the United States Code.  The application was timely. 
 

2. The applicant was discharged on Friday, April 1, 198x, one day 
short of his expiration of enlistment on Saturday, April 2, 198x.  He had served 
9 years, 11 months, and 29 days on active duty.  Under Article 12-B-7.a., he 
received no credit for the missing day.  He therefore had to complete 11 years of 
drilling in the Reserve, rather than 10 years, to qualify for a 20-year retirement. 
 
 3. Under Article 12-B-7.c., commanding officers were permitted to 
discharge members up to seven days early if their normal expiration of enlist-
ment fell on a weekend, Friday, or holiday.  The Coast Guard alleged that this 
provision was often used to discharge members on a weekday so that if they 
changed their minds within 24 hours they could reenlist in the regular Coast 
Guard with no break in service shown.  The applicant apparently received and 



accepted this advice but did not understand the advice or the effect of being dis-
charged one day early on his retirement. 

 
4. The Coast Guard did not commit error in applying its regulations 

with respect to the applicant’s discharge.  The Coast Guard could rewrite its 
regulations to avoid the problems presented by expirations of enlistments that 
fall on weekends without requiring such members to perform an extra year of 
drilling to make up for one or two days of active duty service.  However, because 
the applicant apparently chose to be discharged one day early, perhaps on the 
basis on misunderstood advice, the Board does not find that the result of the 
regulations as applied in this case was unconscionably or clearly unjust.  Further-
more, because the applicant apparently has already performed sufficient drilling 
to qualify for a 20-year retirement, this issue is moot. 

 
5. Accordingly, because the Coast Guard’s actions were not clearly 

unjust and the applicant has already qualified for a 20-year retirement, his 
request should be denied.  

 
 
 
 
 

[ORDER AND SIGNATURES APPEAR ON THE NEXT PAGE]



ORDER 
 

The application for correction of the military record of former XXXXXXX, 
USCG, is hereby denied. 
 
 
 
     
     
 
 
 
     
     
 
 
 
     
     
 
 
 
 
 
 
 




