
- May 199 open-season for discontinuance. If you would like
that correction made to your record please notify the Board of such, in writing. Note that if you
discontinue participation during this open-season you cannot reenter the plan and there is no
refund of premiums. The names and votes of the members of the panel will be furnished upon
request.
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This is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to the
provisions of title 10 of the United States Code, section 1552.

A three-member panel of the Board for Correction of Naval Records, sitting in executive
session, considered your application on 22 January 2003. Your allegations of error and injustice
were reviewed in accordance with administrative regulations and procedures applicable to the
proceedings of this Board. Documentary material considered by the Board consisted of your
application, together with all material submitted in support thereof, your naval record and
applicable statutes, regulations and policies. In addition, the Board considered the advisory
opinion furnished by NPC memorandum of 12 July 2002, a copy of which is attached.

After careful and conscientious consideration of the entire record, the Board found that the
evidence submitted was insufficient to establish the existence of probable material error or
injustice. You were aware that Survivor Benefit Plan (SBP) premiums were being deducted
from your retainer pay since May 1993, however there is no evidence you attempted to correct
the situation until April 2001. Even though you were unable to locate a copy of the
NAVCOMPT 2272 form you and your spouse completed, declining  SBP, you could have
contacted BUPERS or the Defense Finance and Accounting Service (DFAS) and requested
assistance. As mentioned in the advisory opinion, you could also have requested discontinuance
of your SBP coverage during the one-year open-season period from 17 May 1998 through 16
May 1999. In this connection, the Board substantially concurred with the comments contained
in the advisory opinion. Accordingly, your application requesting all SBP monies be returned to
you has been denied. However, you may request the Board correct your record to show you
took advantage of the May 1998  



It is regretted that the circumstances of your case are such that favorable action cannot be taken.
You are entitled to have the Board reconsider its decision upon submission of new and material
evidence or other matter not previously considered by the Board.

In this regard, it is important to keep in mind that a presumption of regularity attaches to all
official records. Consequently, when applying for a correction of an official naval record, the
burden is on the applicant to demonstrate the existence of probable material error or injustice.

Sincerely,

W. DEAN PFEIFFER
Executive Director

Enclosure



(b).

2. The recommendation is based on the following:

a. Petty Officetransferred to Fleet Reserve on
30 April 1993. A review of his service record indicates that he
was married and eligible children at that time. On 1 May 1993
he was automatically enrolled in the SBP spouse category as a
result of the DFAS-CL not receiving his NAVCOMPT 2272 prior to
retirement.

b. Public Law 105-85 enacted 18 November 1997, authorized
members to discontinue participation in the SBP, during the
one-year period, commencing on their second anniversary of
participation in the Plan. Additionally, a member whose second
anniversary occurred before 17 May 1998 had until 16 May 1999 to
request discontinuance. Information regarding this new
provision was published in "Shift Colors" (the Navy's quarterly
newsletter) to retirees who maintain their address information
current with DFAS-CL. These articles were published in the 1998
Spring, Summer/Fall and Winter editions. The DFAS-CL has no
record of correspondence from Petty Officer Ream prior to his 24
January 2002 letter.

(SBP) premiums. Additionally,
if relief is granted it should not exceed the guidelines
contained in reference  

PO1 s ltr to DFAS-CL of 24 Jan 02

1. In response to reference (a), recommend the BCNR not correct
Petty Officer *record to reflect that he is entitled to a
refund of Survivor Benefit Plan  

DOD Financial Management Regulation, Volume 7B
Barring Act, 31 United States Code, 3702(b)(l)

(1)

BCNR memo of 14 Jun 02

(c)

Encl:

(b)
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MEMORANDUM FOR EXECUTIVE DIRECTOR, BOARD FOR CORRECTION OF
NAVAL RECORDS (BCNR)

Via: Assistant for BCNR Matters (PERS-OOZCB)

Subj

Ref: (a)

DEPARTMENT OF THE  



Officwequest  and
make a recommendation, which favors both he and his family.
However, in this case I feel compelled to point out our
responsibility as stewards of the public trust. For the past 9
years has been protected under this program. This
means passed away, would
have received an SBP annuity even if she thought she was not
entitled to it.

Survivor Benefit Plan, Retired
Activities and GI Bill Programs
Branch (PERS-604)

2

(IRAOs), in the Republic of the Philippines,
would have assisted Petty Officer Ream in discontinuing his
participation in the SBP had he previously sought such
assistance. If the BCNR does not rule favorably in his case,
Petty Office still has the right to bring a civil action
in an appropriate United States Court.

4 . It should be noted that in providing this advisory opinion
we would like to try to support Petty  

the amount of
retired pay received and any deductions. This statement
indicated annually, the deduction of SBP premiums, though
DFAS-CL has no record of him contacting them in an attempt to
correct this error. PERS-62 and the Independent Retired
Activities Offices  

(,l) by Petty Officers
requesting enrollment of his dependent daughter.

3 . Each year in the December/January timeframe
receives a Retiree Account Statement, from
and Accounting Service-Cleveland (DFAS-CL).

This statement contains vital information on  

claim is received within
six years after the date such claim first accrued. The Barring
Act does not merely establish administrative guidelines; it
specifically prescribes the time within which a claim must be
received in order for it to be considered on its merits. There
is no record, except enclosure  

(c) states in part, that every claim against
the United States is barred unless such  

-

Subj:

C . Reference 


