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This is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to the 
provisions of title 10 of the United States Code, section 1552. 

A three-member panel of the Board for Correction of Naval Records, sitting in executive session, 
considered your application on 15 October 2003. Your allegations of error and injustice were 
reviewed in accordance with administrative regulations and procedures applicable to the 
proceedings of this Board. Documentary material considered by the Board consisted of your 
application, together with all material submitted in support thereof, your naval. record and 
applicable statutes, regulations and policies. In addition, the Board considered the advisory 
opinion furnished by PERS memorandum dated 28 August 2003, a copy of which is attached. 

After careful and conscientious consideration of the entire record, the Board found that the 
evidence submitted was insufficient to establish the existence of probable material error or 
injustice. In this connection, the Board substantially concurred with the comments contained in 
the advisory opinion. Accordingly, your application has been denied. The names and votes of 
the members of the panel will be furnished upon request. 

It is regretted that the circumstances of your case are such that favorable action cannot be taken. 
You are entitled to have the Board reconsider its decision upon submission of new and material 
evidence or other matter not previously considered by the Board. In this regard, it is important 
to keep in mind that a presumption of regularity attaches to all official records. Consequently, 
when applying for a correction of an official naval record, the burden is on the applicant to 
demonstrate the existence of probable material error or injustice. 

Sincerely, 

Enclosure 



TION ICO 
, DOCKET NO. 05676-03 

3. Based on information contained in his application, it is 
clear that-is not aware of the criteria or procedures 
required to withdraw from the SBP. Reference (b) also states, 
in part, that a retired member was permitted to discontinue 
participation in the SBP during the period 17 May 1998 to 
16 May 1999. This information was widely publicized in the 1998 
Spring, ~ummer/Fall and Winter editions of "Shift Colors", 
(the Navy's quarterly newsletter) which is provided to 
all Navy retirees who maintain their address information current 
with the DFAS-CL. did not seek to discontinue 
participation at that time. 

4. Public Law 106-117 did not change the above-mentioned SBP 
withdrawal criteria, however, it did change the Dependency and 
Indemnity Compensation (DIC) entitlement for surviving spouses. 
It permits payment of DIC to a surviving spouse if a veteran was 
a former Prisoner of War (POW) who died after 30 September 1999 
and the disability was continuously rated totally disabling for 
a period of not later than one year immediately preceding death. 
It should be noted that based on retired pay, his 
spouse will not receive an SBP annuity but will be entitled to 
full refund of previously paid SBP premiums based on her 
entitlement to DIC. 

Program Manager 
Survivor Benefit Plan, Retired 
Activities and GI Bill 
Programs Branch (PERS-664) 
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MEMORANDUM FOR EXECUTIVE DIRECTOR, BOARD FOR CORRECTION OF 
NAVAL RECORDS (BCNR) 

Via: Assistant for BCNR Matters (PERS-OOZCB) 

OMMENDATION ICO 
DOCKET NO. 05676-03 

Ref: (a) BCNR memo of 13 Aug 03 
(b) DoD Financial Management Regulation, Volume 7B 

ference (a), recommend the BCNR not correct 
record to reflect that he withdrew from the Survivor 

Benefit Plan (SBP) . 

2. The recommendation is based on the following: 

transferred to the Retired List on 1 March 1954. 

b. He enrolled in the SBP spouse category on 16 August 1982. 

c. Per reference (b), any person who elects to participate 
in SBP with a service-connected disability rated by the 
Department of Veterans Affairs (VA) as totally disabling and is 
so rated for at least 5 years from date of last discharge or 
release from active duty or 10 or more continuous years may 
request to discontinue participation in the Plan. The member 
must submit a written request to L ! I ~  Dei-!IS?: ,:~:~:i!li:e h i ! d  

Accounting Service-Cleveland Center (DFAS-CL) requesting 
withdrawal from the Plan. The initial date for determining the 
5 or 10-year period is the effective date of the VA rating of 
total disability. The request to withdraw must be with the 
written consent of -the beneficiary under the Plan. Based on the 
above criteria- will be eligible to withdraw from the 
SBP effective 1 November 2007 based on having been disabled for 
at least 10 continuous years. 


