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Dear  
 
This letter is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to Title 
10, United States Code, Section 1552.  After careful and conscientious consideration of the entire 
record, the Board for Correction of Naval Records (Board) found the evidence submitted was 
insufficient to establish the existence of probable material error or injustice.  Consequently, your 
application has been denied. 
 
A three-member panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on 
26 February 2019.  The names and votes of the members of the panel will be furnished upon 
request.  Your allegations of error and injustice were reviewed in accordance with administrative 
regulations and procedures applicable to the proceedings of this Board.  Documentary material 
considered by the Board consisted of your application, together with all material submitted in 
support thereof, relevant portions of your naval record, the enclosed and previously provided  
28 March 2018 advisory opinion (AO) furnished by the Performance Evaluation Review Board 
(PERB), and applicable statutes, regulations, and policies.  The AO was provided to you on  
28 March 2018, and you were given 30 days in which to submit a response.  When you did not 
provide a response, your case was submitted to the Board for consideration. 
 
The Board carefully considered your request to remove the fitness reports for the reporting 
periods 1 January 2013 to 10 March 2013 and 11 March 2013 to 29 April 2013, or modify them 
by making them not observed.  The Board considered your contentions that the reports are less 
than the minimum observation time of 90 days, and that both Reporting Seniors (RS) failed to 
follow the Performance Evaluation System (PES) manual and by not justifying why this 
exception to policy was invoked in Section I or Section K. 
 
The Board noted that in accordance with the PES manual “for periods of 89 days or less, RSs 
may submit an observed report if, in their judgement, they possess sufficient observation and (a) 
the basis of the observation result from meaningful personal contact with the Marine Reported 
On (MRO); and, (b) the information provided is significant and provides a fair assessment of the 
MRO.”  The Board also noted that the RS for the 1 January 2013 to 10 March 2013 reporting 
period is the same RS from a previous not observed reporting period.  Accordingly, the Board 






