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Dear I

This is in reference to your application for correction of your father’s naval record pursuant to
Section 1552 of Title 10, United States Code. After careful and conscientious consideration of
relevant portions of your father’s naval record and your application, the Board for Correction of
Naval Records (Board) found the evidence submitted insufficient to establish the existence of
probable material error or injustice. Consequently, your application has been denied.

Although your application was not filed in a timely manner, the Board found it in the interest of
justice to waive the statute of limitations and consider your case on its merits. A three-member
panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on 20 June 2024.
The names and votes of the members of the panel will be furnished upon request. Your
allegations of error and injustice were reviewed in accordance with administrative regulations
and procedures applicable to the proceedings of this Board. Documentary material considered
by the Board consisted of your application, together with all material submitted in support
thereof, relevant portions of your father’s naval record and applicable statutes, regulations, and
policies.

You requested to change your father’s naval record to establish entitlement for your mother to
receive Survivor Benefit Plan annuity. The Board, in its review of your father’s entire record
and your application, carefully weighed all potentially mitigating factors, to include your
assertions. The Board concluded that a change to your father’s record is not warranted in
accordance with Department of Defense Financial Management Regulation 7000.14-R. This
policy specifies a member with spouse or spouse and children coverage may, within 1-year of the
date of the decree of divorce, dissolution, or annulment, whichever is later, change that election
to provide an annuity to a former spouse or to a former spouse and child. Deemed elections are
applicable in cases where a member enters, incident to a proceeding of divorce, dissolution, or
annulment, into a written agreement to elect to provide a Survivor Benefit Plan annuity to a
former spouse, and such agreement has been incorporated in, ratified, or approved by a court
order, or has been filed with the court of appropriate jurisdiction in accordance with applicable
state law. Deemed elections are also applicable in cases where the member is required by a court
order to make a former spouse election. If such member fails or refuses to make such election,
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the member is deemed to have made such election if the Secretary concerned receives a
completed DD Form 2656-10, Survivor Benefit Plan/Reserve Component Survivor Benefit Plan
Request for Deemed Election from a former spouse or the former spouse’s attorney on behalf of
the former spouse. A copy of the pertinent court order or agreement referring to the Survivor
Benefit Plan coverage must accompany the DD Form 2656-10. Furthermore, a member who is
participating with spouse or spouse and child coverage and who does not have an eligible spouse
beneficiary may, upon remarriage: resume coverage, increase the level of coverage up to and
including full retired pay, or elect not to have spouse coverage resumed. Unless a member elects
not to cover the new spouse within 1-year after the marriage, spouse coverage automatically
resumes at the first anniversary of the marriage.

A review of your father’s record reflects he married your mother, | o 12
August 1982, and elected Survivor Benefit Plan Spouse and Children coverage on 7 August
1998. On 31 October 1998, your father transferred to the Fleet Reserve and Survivor Benefit
Plan premium deductions began with your mother listed as the annuitant. Your parents divorced
on 10 July 2003, with a Constituted Pension Order being issued on 8 September 2003 awarding
Survivor Benefit Plan Former Spouse coverage to your mother. With no DD Form 2656-1,
Survivor Benefit Plan Election Statement for Former Spouse Coverage, submitted by your father
nor DD Form 2656-10 being submitted by your mother with a copy of the divorce decree and
Constituted Pension Order within 1-year from the date of order; no action was taken by the
Defense Finance and Accounting Service (DFAS).

On 17 February 2008, your father married |- 't Was noted no action was taken by
your father to cover his new spouse under Survivor Benefit Plan within 1-year from the date of
his marriage, however with the lack of action from your father nor mother to change the Survivor
Benefit Plan Spouse coverage to Survivor Benefit Plan Former Spouse coverage within 1-year
from the date of court order, your father’s new spouse became the legal Survivor Benefit Plan
annuitant. Your father passed away on 18 October 2019 and your mother submitted DD Form
2656-7, Verification for Survivor Annuity, to the DFAS on 12 November 2019. The DFAS
denied your mother’s claim on 3 December 2019 stating, ““...a spouse loses eligibility as a
spouse beneficiary upon divorce. Retirees have the option to change their spouse coverage to
former spouse coverage upon divorce. For this to become effective, we must receive a request
from the retiree within one year of the divorce. If the retiree and the former spouse sign an
agreement to continue Survivor Benefit Plan with former spouse coverage, and a qualified court
order incorporates, ratifies, or approves the agreement, the former spouse may request a deemed
election for former spouse coverage if the retiree fails to elect coverage. The request for a
deemed former spouse election must be received within one year of the divorce. A divorce
decree does not constitute a deemed election.”

After your mother appealed the DFAS and the Defense Office of Hearings and Appeals
(DOHA), the DOHA issued the final decision on 10 January 2023. The DOHA concluded,
“[t]he claimant argues that the DFAS was aware of her divorce from the member in 2003 as
evidenced by her receipt of fifty percent of the member’s monthly military retired pay under 10
U.S.C. § 1408(d)(2), the Uniformed Services Former Spouses’ Protection Act (USFSPA).
However, the USFSPA is a separate statute from the Survivor Benefit Plan law, and both set
forth different entitlements.”
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You are entitled to have the Board reconsider its decision upon submission of new matters,
which will require you to complete and submit a new DD Form 149. New matters are those not
previously presented to or considered by the Board. In this regard, it 1s important to keep in
mind that a presumption of regularity attaches to all official records. Consequently, when
applying for a correction of an official naval record, the burden is on the applicant to
demonstrate the existence of probable material error or injustice.

Sincerely,

6/28/2024






