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Dear   

 

This is in reference to your application for correction of your spouse’s naval record pursuant to 

Section 1552 of Title 10, United States Code (U.S.C.).  After careful and conscientious 

consideration of relevant portions of your spouse’s naval record and your application, the Board 

for Correction of Naval Records (Board) found the evidence submitted insufficient to establish 

the existence of probable material error or injustice.  Consequently, your application has been 

denied. 

 

A three-member panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on 

5 February 2025.  The names and votes of the members of the panel will be furnished upon 

request.  Your allegations of error and injustice were reviewed in accordance with administrative 

regulations and procedures applicable to the proceedings of this Board.  Documentary material 

considered by the Board consisted of your application, together with all material submitted in 

support thereof, relevant portions of your spouse’s naval record and applicable statutes, 

regulations, and policies.  In addition, the Board considered the advisory opinion contained in 

Navy Personnel Command letter 5740 PERS-91 of 19 November 2024, which was previously 

provided to you for comment. 

 

You requested to change your spouse’s record to reflect participation in the Reserve Component 

Survivor Benefit Plan (RCSBP) and receive RCSBP annuity.  The Board, in its review of your 

entire record and application, carefully weighed all potentially mitigating factors, to include your 

assertions.  The Board concluded that Department of Defense Financial Management Regulation 

7000.14-R specifies that RCSBP extends eligibility to members who completed the years of 

service to be eligible to receive retired pay but have not yet reached retirement age.  A reserve 

component member (RC) who dies from illness incurred or aggravated while performing inactive 

duty training period in which the death is determined to have occurred “in the line of duty” is 

entitled to automatic coverage under the Survivor Benefit Plan (SBP) program whether or not the 

member is retirement eligible.  The death of a RC member who is not retirement eligible and 

whose death is determined to have occurred “not in the line of duty” does not qualify the SBP 

program.  

 

In accordance with Title 10 U.S.C. 12731, 20 qualifying years of service is required for 

Reservists to be eligible for non-regular retirement.  However, the 20-year requirement may be 






