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Dear I

This is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to Section
1552 of Title 10, United States Code. After careful and conscientious consideration of relevant
portions of your naval record and your application, the Board for Correction of Naval Records
(Board) found the evidence submitted insufficient to establish the existence of probable material
error or injustice. Consequently, your application has been denied.

A three-member panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on
3 April 2025. The names and votes of the members of the panel will be furnished upon request.
Your allegations of error and injustice were reviewed in accordance with administrative
regulations and procedures applicable to the proceedings of this Board. Documentary material
considered by the Board consisted of your application, together with all material submitted in
support thereof, relevant portions of your naval record and applicable statutes, regulations, and
policies.

You requested to establish eligibility to transfer Post-9/11 Gl Bill education benefits to your
eligible dependents. The Board, in its review of your entire record and application, carefully
weighed all potentially mitigating factors, to include your assertions. The Board concluded the
ability to transfer Post-9/11 Gl Bill education benefits to eligible dependents is a recruiting and
retention tool that became effective 1 August 2009 in accordance with Title 38 U.S.C. § 3319.
Pursuant to this law, Marine Corps Administrative (MARADMIN) messages were published
implementing the program. These messages outlined eligibility, processing, service obligation,
and reference information germane to transferring education benefits to eligible dependents.
Specifically, MARADMIN 704/13 stipulated the ability to transfer education benefits (TEB)
required a 4-year additional service obligation on active duty and/or the Selected Reserve at the
time of election. However, enlisted Marines had 60 days from the TEB application date to incur
the required obligated service or the TEB request would be rejected. Additionally, the message
specified that failure to complete the service obligation would result in the right to the transferred
entitlement being forfeited. Moreover, when submitting an application via the MilConnect TEB
portal, all service members must acknowledge a series of requirements before proceeding with
their application. Included in these requirements is agreeing to remain in the Armed Forces for
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the period required and understanding that failure to complete that service may lead to an
overpayment by the Department of Veterans Affairs for any payment made.

A review of your record reflects that you reenlisted on 13 December 2011 and subsequently
extended for 34 months to have sufficient obligated service for overseas extension. On

14 September 2015, you submitted your initial TEB application with less than 4 years remaining
on contract. The Service rejected your TEB application on 5 January 2016, indicating
disapproval for not committing to the required additional service time. On 27 March 2018, you
extended your reenlistment for an additional 13 months for obligated service for assignment to
MCC 017 and thereafter, submitted your final TEB application on 11 July 2018. After
reenlisting on 5 January 2019 for 4 years, the Service approved your TEB application with an
obligation end date of 10 July 2022. Prior to your retirement, the point of contact at
Headquarters U.S. Marine Corps (MMOA) made an annotation in your record stating, “SNM
[subject named Marine] understands that he will not meet the TEB requirements as TEB date is
Jul [July] 2022.” You voluntarily transferred to the Fleet Marine Corps Reserve effective 1 April
2021, thereby not completing your TEB obligated service.

The Board determined your voluntary retirement does not meet the criteria for an adjusted
obligation end date in accordance with Department of Defense Instruction 1341.13, therefore the
Board determined a change to your record is not warranted.

You are entitled to have the Board reconsider its decision upon submission of new matters,
which will require you to complete and submit a new DD Form 149. New matters are those not
previously presented to or considered by the Board. In this regard, it 1s important to keep in
mind that a presumption of regularity attaches to all official records. Consequently, when
applying for a correction of an official naval record, the burden is on the applicant to
demonstrate the existence of probable material error or injustice.

Sincerely,

4/18/2025






