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Dear   

 

This is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to Section 1552 

of Title 10, United States Code.  After careful and conscientious consideration of relevant portions of 

your naval record and your application, the Board for Correction of Naval Records (Board) found the 

evidence submitted insufficient to establish the existence of probable material error or injustice.  

Consequently, your application has been denied. 

 

A three-member panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on  

3 April 2025.  The names and votes of the members of the panel will be furnished upon request.  

Your allegations of error and injustice were reviewed in accordance with administrative regulations 

and procedures applicable to the proceedings of this Board.  Documentary material considered by the 

Board consisted of your application, together with all material submitted in support thereof, relevant 

portions of your naval record and applicable statutes, regulations, and policies.  In addition, the 

Board considered the advisory opinion contained in Headquarters, U.S. Marine Corps (HQMC) 

memorandum 1070 MPO of 3 April 2020. 

 

Your Pay Entry Base Date (PEBD) is 17 July 2006/Armed Forces Active-Duty Base Date is 15 June 

2015. 

 

In accordance with MARADMIN 575/17 published on 16 October 2017, announced the Continuation 

Pay (CP) Program for Calendar Year (CY) 2018, and to provide supplemental guidance to MCBUL 

1800.  Marines not enrolled in the BRS are not eligible to receive CP. 

 

Background.  Per the references, the BRS goes into effect 1 January 2018.  Marines with a Date 

of Original Entry Armed Forces on or before 31 December 2017 are grandfathered into the High-

Three legacy retirement system.  Beginning on 1 January 2018, Marines who are in the opt-in 

eligible population, defined in references (a) and (d) [The Department of the Navy BRS 

Implementation Guidance], are authorized to enroll in the BRS.  Marines who enroll in the BRS 

and later complete 12 years of service (YOS) may be eligible to receive a one-time CP payment 

in exchange for an agreement to serve four (4) additional years of obligated service.  For the 

purpose of CP eligibility, 12 YOS is defined as 12 years and zero days of service as calculated 

from the Marine’s PEBD. 

 

CP Eligibility.  In CY 2018, Marines enrolled in the BRS before completing 12 YOS and 
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meeting the requirements of the below sub paragraphs are eligible for CP.  Marines who enroll in 

the BRS after having completed 12 YOS will not be eligible for CP. 

 

Active Component and Active Reserve.  Marines issued orders to separate from the Marine 

Corps are not eligible to receive CP.  Eligible Marines must agree to serve an additional four (4) 

year commitment to qualify for CP. 

 

Reserve Component other than Active Reserve.  Eligible Reserve Marines in a paid status who 

have not been issued orders to separate from the Marine Corps, and who are eligible to enter into 

an agreement to serve an additional four (4) year Selected Reserve commitment, qualify for 

CP.  For the purpose of CP, Reserve Marines in a paid status are those affiliated with the Selected 

Reserve or on active duty orders on the day they complete 12 YOS.  Such Reserve Marines are 

not required to be performing duty on the day they complete 12 YOS. 

 

Marines who reach 12 YOS in CY 2018 will receive notification of their eligibility via e-mail 

and MOL message on or about 15 October 2017.  Further, such Marines will receive another 

MOL message 30 days before completing 12 YOS. 

 

On 17 January 2018, you enrolled in the Blended Retirement System (BRS). 

 

On 1 February 2018, you signed a United States Marine Corps Appointment Acceptance and Record 

(NAVMC 763) in the U.S. Marine Corps Reserve as a Warrant Officer under the FY 18 WO R 

program.  Furthermore, it listed the following periods in the USMCR (J): from 30 June 2006 to 16 

July 2006 (Not creditable for pay purposes), and from 17 July 2006 to 31 January 2018. 

 

In accordance with MCBUL 1800 published on 25 June 2019, that “[o]bligated Service.  a. Marines 

electing to receive CP are required to agree to serve for four (4) years after the date on which they 

become eligible to receive CP.  b.  In general, any additional services obligation incurred as a result 

of electing to receive CP will be served in the component in which the Marine was serving at the 

time of agreement, commencing upon acceptance by the Marine Corps of the agreement to continue 

serving.  c.  Any obligated service incurred as a result of electing to receive CP will begin at the start 

of the Marine's 12th year of service by PEBD.  d.  This obligated service will run concurrently with 

any other service obligation, unless other service obligations incurred specifically preclude 

concurrent obligations.  e.  RC members will perform obligated service in the Selected Reserve.  f.  

RC members performing Active Reserve service will perform obligated service in the Active Reserve 

(AR).  g.  Movement from the AC, or AR, to the IRR or Selected Reserve will trigger repayment 

procedures as described in paragraph 7 below.  h. Uncertainty as to a Marine's future status (i.e., 

uncertainty as to the ability to reenlist, medical hold, and legal hold) does not constitute inability to 

obligate to additional service with respect to CP.” 

 

On 26 February 2020, BRS notified you that “[a]ccording to our records, you opted into the Blended 

Retirement System and were eligible to accept or decline continuation pay (CP) during the calendar 

year in which you completed 12 [YOS] as determined by your [PEBD].  Further, our records indicate 

that you were not paid CP, and you did not submit a statement of understanding to either accept or 

decline CP before your 12-year pay entry anniversary date.  Per MARADMINs 575/17 and 716/18, a 

notice of eligibility message was required to be sent to your Marine Online (MOL) account 30 days 

before your 12-year pay entry anniversary date.  Due to a programming error, this message was not 

sent to your MOL account as required.  Therefore, if you wish to receive CP, you may submit a 






