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Dear ,  

 

This is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to Section 

1552 of Title 10, United States Code.  After careful and conscientious consideration of relevant 

portions of your naval record and your application, the Board for Correction of Naval Records 

(Board) found the evidence submitted insufficient to establish the existence of probable material 

error or injustice.  Consequently, your application has been denied. 

 

A three-member panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on 

18 March 2025.  The names and votes of the members of the panel will be furnished upon 

request.  Your allegations of error and injustice were reviewed in accordance with administrative 

regulations and procedures applicable to the proceedings of this Board.  Documentary material 

considered by the Board consisted of your application, together with all material submitted in 

support thereof, relevant portions of your naval record and applicable statutes, regulations, and 

policies.  In addition, the Board considered the advisory opinion contained in Headquarters, U.S.  

Marine Corps memorandum 1820 MMSR-5 of 31 October 2024, which was previously provided 

to you for comment.  

 

The Board determined that your personal appearance, with or without counsel, would not 

materially add to their understanding of the issues involved.  Therefore, the Board determined 

that a personal appearance was not necessary and considered your case based on the evidence of 

record. 

 

You were released from active duty with an honorable character of service and were issued a 

Certificate of Release or Discharge from Active Duty (DD Form 214) for the period of  

27 November 1991 to 15 October 1992 upon voluntary discharge for early release program-SSB.  

Furthermore, you completed 16 years and 3 days of active service. 

 

On 15 April 1997, you reenlisted in the U.S. Marine Corps Reserve for 3 years with a Reserve 

Expiration of Current Contract of 14 April 2000. 

 

On 12 March 1999, Commanding General, Marine Corps Reserve Support Command notified 

you that “[p]er the authority contained in reference (a) [MCO P1001R.1], you were transferred 
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from the IMA [Individual Mobilization Augmentee] program to the IRR [Individual Ready 

Reserve] effective 22 February 1999.  Your service record book, annotating the transfer, will be 

delivered to Mod B located in the IRR Division (IRRD).” 

 

On 29 April 1999, your Reporting Senior signed your RT USMC Fitness Report (NAVMC 

10835E) for the period of 15 April 1999 to 28 April 1999 while you were a Detachment 

SNCOIC.  Furthermore, block 1g (PMOS) listed 0369 and block 1h (BILMOS) listed 0369. 

 

In accordance with 10 U.S.C. §12731.  Age and service requirements.  (a) Except as provided in 

subsection (c), a person is entitled, upon application, to retired pay computed under section 

12739 of this title, if the person—(1) is at least 60 years of age; (2) has performed at least 20 

years of service computed under section 12732 of this title; (3) performed the last eight years of 

qualifying service while a member of any category named in section 12732(a)(1) of this title, but 

not while a member of a regular component, the Fleet Reserve, or the Fleet Marine Corps 

Reserve; and (4) is not entitled, under any other provision of law, to retired pay from an armed 

force or retainer pay as a member of the Fleet Reserve or the Fleet Marine Corps Reserve. 

 

(b) Application for retired pay under this section must be made to the Secretary of the 

military department, or the Secretary of Transportation, as the case may be, having 

jurisdiction at the time of application over the armed force in which the applicant is serving 

or last served. 

 

(c)(1) A person who, before August 16, 1945, was a Reserve of an armed force, or a member 

of the Army without component or other category covered by section 12732(a)(1) of this title 

except a regular component, is not eligible for retired pay under this chapter unless—(A) the 

person performed active duty during World War I or World War II; or (B) the person 

performed active duty (other than for training) during the Korean conflict, the Berlin crisis, 

or the Vietnam era. 

 

(d) The Secretary concerned shall notify each person who has completed the years of service 

required for eligibility for retired pay under this chapter.  The notice shall be sent, in writing, 

to the person concerned within one year after the person completes that service.  The notice 

shall include notice of the elections available to such person under the Survivor Benefit Plan 

established under subchapter II of chapter 73 of this title and the Supplemental Survivor 

Benefit Plan established under subchapter III of that chapter, and the effects of such 

elections. 

 

(e) Notwithstanding section 8301 of title 5, the date of entitlement to retired pay under this 

section shall be the date on which the requirements of subsection (a) have been completed. 

 

(f) In the case of a person who completes the service requirements of subsection (a)(2) during 

the period beginning on October 5, 1994, and ending on December 31, 2001, the provisions 

of subsection (a)(3) shall be applied by substituting “the last six years” for “the last eight 

years.” 

 






